Sustainable citytrippers opgelet: dit zijn de duurzaamste plekken van Letlands hoofdstad Riga

Geen wonder, dat een land dat voor 50% uit bossen bestaat, duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Wie afreist naar Letlands hoofdstad Riga ontdekt hoe de Letten nog heel erg in touch zijn met de natuur. Van alles wat groeit en bloeit wordt gretig gebruik gemaakt. Letten zijn dan ook dol op wildplukken: de bossen herbergen talloze bessensoorten, vruchten, kruiden, paddenstoelen en zelfs het sap van de berkenboom wordt getapt en gedronken. Dit heuse forest food vind je niet alleen terug in de Letse keuken, maar zelfs in kruidige geurkaarsen en biologische cosmetica. Zelf ontdekken? Sla tijdens een bezoek aan Riga vooral onderstaande adressen niet over:

Rija

Conceptstore Rija verzamelt duurzaam design van Letse makelij onder één dak. Bij binnenkomst komt de geur van de heerlijke sojawax-kaarsen van The Munio je al tegemoet: gemaakt in een lokale werkplaats van kruiden en bloemen die rondom Riga geplukt zijn.  Ook biologisch cosmeticamerk MÁDARA benut wat de natuur te bieden heeft: zo doet een scheutje bietensap in hun shampoos wonderen voor je hoofdhuid en leven je huidcellen helemaal op van een beetje bosbes in je dagcrème. Vanaf stijlvol aangeklede tafels staart het handgemaakte keramiek van Vaidava je aan: door vaklieden gemaakt van Letse rode klei, zonder lood of andere schadelijke stoffen. Nog een souvenirtip: gris zo’n mooie tinnen theedoos van Plukt Tea mee. Gedroogde bloesem en wilde kruiden vormen de basis van deze heerlijk geurende natuurlijk theeën. 

Foto: Rija

Herbārijs

Dat de letten graag de bossen ingaan om voedsel te verzamelen, moge duidelijk zijn. Maar eten verbouwen midden in de stad, doen ze ook. Bovenop een winkelcentrum om precies te zijn. Vanaf de straat zou je Galleria Riga wellicht zo voorbij lopen. Wie de lift neemt naar de bovenste verdieping van het winkelcentrum, komt echter voor een verrassing te staan. Hier tref je een grote kas op het dak, gevuld met planten, een fotogeniek tegelvloer en ook niet onbelangrijk: een fenomenaal uitzicht over de stad. Rooftop terras en cocktail bar Herbārijs serveert hapjes en drankjes met zelf gekweekte kruiden en trakteert aan het eind van de dag op een imposante zonsondergang. Probeer bijvoorbeeld eens de komkommer gazpacho, geserveerd in een glazen flesje, dat je zelf in een kommetje met geitenkaas mag gieten. Of drink een forest fruit-cocktail van de hand van één van Letlands beste bartenders.

Foto: Herbārijs

3pavari

Aan de rand van Riga’s historische centrum kunnen fijnproevers hun hart ophalen bij 3pavari, oftewel: de 3 chefs. Deze eigenzinnige koks stoppen typisch Letse ingrediënten in een nieuw jasje: van pruimen wordt plum ketchup gemaakt, hennepzaad dient als ingrediënt voor een kruidige vinaigrette en restjes kruiden uit de keuken worden vermalen tot frisse kruidenpasta. Dit eet je niet braaf van je bordje. Nee, deze smeersels worden als Jackson Pollock-achtige kwaststreken op de tafel gedrapeerd. Waar je vervolgens stukjes brood in kan dippen. Dit voorgerecht vormt een geniale ijsbreker, zeker wanneer je in nieuw gezelschap dineert. De rest van het menu varieert per seizoen: veel paddenstoelen in de herfst en bosbessen in de zomer. Maar pin je er niet teveel op vast, want de chefs doen vooral lekker waar ze zelf zin in hebben. In één ding zijn ze echter strikt: aan voedselverspilling doen ze niet. Alle restjes worden benut en ook gekke groenten krijgen een kans.

Kalve Coffee

De beste koffie van de stad drink je bij Kalve, een lokale branderij die het roosteren en zetten van koffie tot kunst verheven heeft. Hier drink je de perfecte cappuccino, een coconut chai latte, matcha latte of zelfs gefermenteerde filterkoffie. Fan van de zelf geroosterde bonen? Ze staan voor het grijpen in de winkelschappen, ook al zo’n mooi souvenir: want verkrijgbaar in een prachtig grafisch vormgegeven herbruikbaar kokerblik. Het ligt er niet heel dik bovenop, maar bij Kalve gaan ze wel degelijk duurzaam te werk. Met zoveel mogelijk aandacht voor het milieu, wordt er zo min mogelijk afval en onnodig verpakkingsmateriaal gebruikt. Zonder af te doen aan de kwaliteit of versheid van de koffie, uiteraard. 

Foto’s: Joline van den Oever

Zero Waste M

De naam zegt het al: bij zero-waste café M is het wel degelijk duidelijk dat er nog geen propje papier in de prullenbak beland. En wegwerpplastic is al helemaal uit den boze.  Sterker nog: de koffiekopjes zijn gemaakt van duurzaam materiaal op basis van koffiedik en biohars. De kleurrijke veganistische taartjes zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de smaakpapillen. Van glutenvrije sandwiches tot homemade mueslibars, één ding is zeker: hier ga je zeker zonder honger de deur weer uit. 

Foto’s: Zero Waste M

Sigulda

Even uitbuiken buiten de stad – en die mooie bossen nu eens eindelijk met eigen ogen bekijken – doe je in Sigulda. Op een uurtje rijden afstand van Riga. Vanuit een schattig geel kabelkarretje zweef je over groene bostoppen die in de herfst knalgeel en felrood kleuren. In de zomer kun je raften op de rivier de Gauja en in de winter roetsjen van de bobsleebaan of zelfs skiën en snowboarden op de hellingen. Het schilderachtige landschap vormt al eeuwen een grote inspiratiebron voor Letse dichters en kunstenaars. Wie slim is vraagt één van de locals naar hun favoriete plek voor ‘forest food picking’ en wie weet delen ze de beste plekken om verse aardbeien, frambozen of bosbessen te plukken! 

Foto: Riga Tours

Tekst door: Joline van den Oever

About Us

testttt
totop