Leuk met de kids: geitjes knuffelen op de Mèkkerstee

Op net iets meer dan een kwartiertje rijden bij mij vandaan zit een geitenboerderij: de Mèkkerstee. Deze boerderij begon in 2001 met 75 geiten en is inmiddels flink gegroeid. Er lopen nu namelijk zo’n 650 geiten rond op de Mèkkerstee. Deze geiten worden elke dag gemolken en van de melk wordt biologische geitenkaas en ambachtelijk ijs gemaakt. Dit wordt op de boerderij zelf gedaan in de kaas- en ijsmakerij.

Je kunt naar de Mèkkerstee gaan en daar rondlopen tussen de geiten. Ondertussen leer je van alles over de geiten en het werk op de boerderij. En ’s middags kun je zien hoe de geiten gemolken worden. En wat nu in deze periode extra leuk is, is dat het de aflammerperiode is. Dat houdt in dat alle geiten die zwanger zijn, gaan bevallen. En daar kun jij bij zijn!

Vorige week was ik op zaterdagochtend op de Mèkkerstee en heb ik een stuks of zes geitjes geboren zien worden. Waar de geitjes direct na hun geboorte nog wat stilletjes in het hooi liggen, starten ze niet lang daarna met het doen van pogingen om te staan. Echt onwijs schattig om te zien en ook behoorlijk indrukwekkend, zo een minuut of 20 na de geboorte. Gedurende de aflammerperiode worden er heel wat kleine geitjes geboren, dus grote kans dat je tijdens jouw bezoek ook een geit ziet bevallen.

Daarnaast is er in deze periode van het jaar ook de knuffelhoek op de Mèkkerstee. Je raadt het al: daar mag je met de jonge geitjes knuffelen. Er is speciaal hiervoor een hoek gemaakt met banken waar je kunt zitten met een geitje op schoot. Vorig jaar ben ik hier al geweest en dit jaar heb ik dat nog eens dunnetjes over gedaan (+ volgende week ga ik nog een keer 😉 ) En als je naar m’n plannen voor volgend jaar vraagt: ook dan wil ik weer bij de babygeitjes kijken op de Mèkkerstee 😀

En wat ook leuk is: in de bijbehorende Landwinkel kun je de op de Mèkkerstee gemaakte geitenkaas kopen. Ook kun je genieten van een heerlijk ijsje of kies voor een pannenkoek in de lunchroom. Al met al: leuk, leerzaam en lekker, zo’n uitje naar geitenboerderij de Mèkkerstee.