Ladify interviewt Kimberly Fransens over haar nieuwe single ‘Was het maar gister’

Googlen wij haar naam, dan staat haar auditie met het nummer ‘My Heart Will Go On’ bovenaan. Met haar spectaculaire optreden bij The Voice of Holland (2019) verblufte zij de jury en sindsdien timmert Kim – zoals ze zichzelf noemt – aan de weg binnen de Nederlandse muziekindustrie. Vandaag brengt zij haar nieuwe single ‘Was het maar gister’ uit, een kwetsbaar nummer waarin Kimberly voor het eerst haar gevoelige kant laat zien. Ladify interviewt Kimberly Fransens over haar nieuwe muziek, dromen én onzekerheden die beschreven worden in haar nieuwste nummer.

Van musical- naar popster

Kimberly werd geboren in Veghel, maar verhuisde al snel met haar ouders naar de stad. “Omdat ik al vroeg Brabant heb verlaten, voel ik me niet per se een Brabander. Desalniettemin vind ik het altijd erg gezellig om er te zijn”, aldus Kim. De jonge Kimberly ging al zingend, dansend en acterend door het leven. Altijd was ze aan het zingen en bekleedde al vroeg haar eerste musicalrollen in The Sound of Music en Annie. “Hoewel zingen echt mijn passie is, vind ik dansen en acteren ook zo leuk! Ik sluit dan ook niet uit dat ik ooit nog een acteercarrière zal ambiëren. Maar eerst mijn muziek!”¸ vertelt ze enthousiast aan de telefoon als we haar spreken. Na de HAVO ging Kim naar het conservatorium, de kickstart van haar carrière in de muziekindustrie.

Op de stip

Mocht je de naam Kimberly Fransens nog niet kennen, dan gaat het belletje wellicht rinkelen wanneer je denkt aan talentenshows Idols en The Voice of Holland. “Al sinds het eerste uur van Idols heb ik het programma op de voet gevolgd. Toen het programma een aantal jaren geleden terug kwam op de Nederlandse televisie met o.a. Eva Simons in de jury, besloot ik om de gok te wagen. Ik was net klaar met school en voornamelijk benieuwd wat mensen van mijn stem vonden”. Met het nummer Love on top (Beyoncé) stevende de blondine eenvoudig door naar de volgende ronde om uiteindelijk de tweede plaatst op haar naam te mogen schrijven. “Deelname aan het programma heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven. Ik werd gedurende het hele proces super goed begeleid en kreeg waardevolle feedback”. Een aantal jaren later werd Kimberly gevraagd deel te nemen aan The Voice of Holland. Het feit dat Jorik (Lil’ Kleine) dat seizoen nieuw in de jury zat, gaf voor haar de doorslag. “Met het aantreden van Jorik in de jury zag ik dat het programma een nieuwe jonge doelgroep zou benaderen, de doelgroep die ik wilde aanspreken. En aangezien The Voice dan toch wel echt dé talentenshow onder de talentenshows is, besloot ik er voor te gaan”. Met het nummer My Heart Will Go On blies Kim de jury en het publiek omver. Het resultaat: 4 omgedraaide stoelen en een plek binnen team Lil’ Kleine.

Was het maar gister

Tijdens haar deelname aan The Voice (Kimberly behaalde de liveshows) ontdekte zij dat ze het fijn vond om in het Nederlands te zingen. “Ik merk dat ik in mijn eigen taal nog beter mijn ei kwijt kan en het verhaal beter kan vertellen”. Dit laat Kim nog maar eens zien in haar nieuwe single ‘Was het maar gister’, die vandaag uit komt. “Met een vast team van producer tot schrijver, zijn we gaan zitten om dit nieuwe nummer te maken. Een proces waar ik van begin af aan bij betrokken ben geweest”. Het nummer wordt in het Nederlands gezongen, maar heeft een weloverwogen gekozen internationale sound. “Het is een popliedje dat akoestisch begint, maar bouwt op naar die speciale sound die je veel in Amerikaanse muziek hoort. Een sound die je eigenlijk in al mijn nummers wel terug hoort”.

Het nummer ‘Was het maar gister’ gaat over het verlangen om zo nu en dan terug te kunnen naar een periode waarin je nog onbezorgd was. “Tegenwoordig denk ik soms ‘Holy shit ik word ouder en moet nu echt alles zelf gaan doen!’ Ik lig te piekeren over of dingen wel lukken en wat mensen nu van mij en mijn muziek vinden… ‘Was het maar gister’ gaat over de plek en tijd waarin ik veel onbezorgder was, niet zoveel nadacht, bij mijn ouders woonde en duidelijke kaders had. Een fijne plek om naar terug te verlangen’. Hiermee omschrijft de zangeres een gevoel dat velen van jullie vast kennen.


Generatie Torenhoge Verwachtingen

Wij – en vele van onze lezers – behoren tot de Millennial generatie. Een generatie die de wereld aan haar voeten heeft liggen, maar ook torenhoge verwachtingen aan zichzelf stelt. Zo ook Kimberly. “Natuurlijk ben ik ook wel eens onzeker, al zullen buitenstaanders dat niet per se van mij verwachten. Zo denk ik vaak na over wat andere mensen van mijn keuzes vinden, ben ik af en toe bang dat het publiek mijn muziek niet zal waarderen en maak ik me wel eens zorgen over het feit dat het ‘onbevangene’ er binnen het muziek maken vanaf is”, vertelt Kimberly ons. “Over het algemeen ben ik heel positief ingesteld, maar ook ik heb zeker mijn baaldagen. Ik vind het dan ook goed dat er een beweging op gang is gekomen, met name op social media, die oproept om vaker realistischere beelden te delen met de buitenwereld. Dit is ook één van de redenen dat ik voor de clip van dit nummer heb gekozen voor een basic styling en weinig make-up. Natuurlijk houd ik van Glam, maar dat is niet het complete plaatje”.

De toekomst

Met het einde van de lockdown in zicht kijkt Kimberly uit naar een muzikale zomer met hopelijk veel optredens voor publiek. “In de muziekwereld moet je je mannetje kunnen staan en om kunnen gaan met veel NEE’s en kritiek, maar nooit – ook niet tijdens deze crisis – heb ik gedacht de handdoek in de ring te gooien. Muziek is mijn passie en mijn toekomst”. Op de vraag wat Kimberly ons zou adviseren wanneer het gaat om het bereiken van onze dromen krijgen we dan ook het antwoord om met name in jezelf te geloven. “Wanneer je iets echt wilt bereiken, dan kun je dit bereiken. Doorzetten, vallen en weer opstaan!”, zingt Kim vastberadend door de telefoon. “Laat niemand je vertellen dat je iets niet kan. Doen ze dit toch, bewijs dan dat je het wel kunt. En laat plan B voorlopig zitten. Zodra je aan plan B denkt, vaagt plan A namelijk weg”. En daarmee sluiten we ons gesprek af en wensen we het nachtegaaltje heel veel succes in haar carrière! Kim, we hopen nog veel van je te horen de komende jaren!  

Kimberly Fransens interview
Ladify interviewt Kimberly Fransens