Judith schreef een boek over haar 5 miskramen

POWERVROUWEN, een serie van en over inspirerende vrouwen. Of ze nu een eigen onderneming hebben, een toffe creatieve duizendpoot zijn, supermama zijn of een eigen verhaal hebben: van deze vrouwen wil je meer weten. Inspirerende verhalen die alles te maken hebben met dromen najagen en het leven vieren, maar hoe doen ze dat? En wat is hun levensmotto? Wij dronken een bak koffie met ze en duiken in hun verhaal..

Judith Taanman – Veenstra (43) woont met haar man in Oostzaan, net boven Amsterdam. Ze is ondernemer en mentor, maar bovenal levensgenieter. Judith is dan ook gek op reizen, eten, drinken en gezelligheid met vrienden. Onlangs schreef ze het boek ‘Miskraamsels – Mindfucks en de verwerking van miskramen’, over de persoonlijke reis die zij en haar man maakten. In Miskraamsels vertelt Judith haar verhaal; realistisch, openhartig en met een flinke dosis humor. Ze windt er geen doekjes om en durft de zere plekken aan te raken. ‘Met mijn zwangerschapsverlies hoop ik het taboe te doorbreken en anderen die dit doormaken steun te bieden.’ Wij spraken met Judith af voor een kop koffie.

Waar kunnen mensen jou van kennen?

Ik ben eigenaar van het Human Resources Lab en hou me dagelijks bezig met de creatie van (werk)geluk! Samen met MKB ondernemers creëer ik de ultieme werkbeleving voor hun werknemers door hen te helpen zich te verdiepen in hun eigen persoonlijke leiderschap en professionaliteit. Dit alles aan de hand van intensieve programma’s en vanuit hun eigen missie, visie en waarden. Daarnaast ben ik ook mentor voor HR-professionals. Zie het als HR voor HR.

Maar jullie zouden mij ook kunnen kennen van mijn boek ‘Miskraamsels – Mindfucks en de verwerking van miskramen’. Het boek gaat over de persoonlijke reis die mijn man en ik hebben doorleefd op weg naar het krijgen van kinderen. Het omgaan met tegenslagen, maar ook overwinning en groei staan hierin centraal. Met dit boek hopen we een steun en inspiratie te zijn voor anderen die of met dit specifieke thema te maken hebben, of met een andere vorm van tegenslag moeten dealen. Mijn persoonlijke missie? Unlocking Human Potential, in de breedste zin van het woord!

POWERVROUWEN Ladify
POWERVROUWEN Ladify

Waar sta je op dit moment in het leven?

Op dit moment ben ik heel gelukkig. Ja, we zitten nog middenin het afscheid nemen van de wens om ouder te worden en dat steekt af en toe de kop op. Maar dat is nu OK en een hele bewuste keuze. Die keuzevrijheid sterkt me merk ik. Het geeft mij de ruimte om op andere vlakken in mijn leven te groeien en te doen waar ik gelukkig van word. Mijn bedrijf gaat als een speer, mijn boek wordt goed ontvangen, ik heb hele fijne vrienden en familie… Dus ondanks dat ik geen kinderen kan krijgen, gaan er ook een hoop dingen ontzettend goed! Mijn inziens kan het donker en het licht prima naast elkaar bestaan. Het geeft juist alle balans die ik nodig heb. Al met al: I’m in a good place!

Wat zijn jouw dromen op persoonlijk en zakelijk vlak?

Oeff, dat is een goede. Eigenlijk is dat zo met elkaar verweven. Wie ik ben privé, ben ik ook zakelijk en de dromen die ik heb raken zowel mijn privé als zakelijke leven. Als ondernemer ben ik inmiddels wel gewend dat die twee soms gruwelijk door elkaar lopen, dus ik heb ergens geaccepteerd dat dat nou eenmaal zo is. Deze acceptatie geeft me ook weer rust.

Ik zit midden in een nieuwe groeifase van mijn bedrijf, en met mijn boek komt er weer een hele nieuwe garde aan mensen en bedrijven die me benaderen. Dit betekent opnieuw weer keuzes maken en loslaten. Mijn droom zou zijn dat ik een team om mij heen verzamel, waaraan ik dingen kan overdragen. Hierdoor zou ik meer tijd hebben om te investeren in de intensieve programma’s die ik geef. “The Journey” (mijn intensieve persoonlijk leiderschapsprogramma) loopt heel goed en daar wil ik meer mee doen. Daarnaast hebben mijn man en ik (hij houdt zich ook bezig met ontwikkeling) de droom om samen een traject op te zetten. En als ik dan toch mag dromen, dan lijkt me de combinatie met retreats in het buitenland te gek! Momenteel zijn we bezig met een eigen huis in Griekenland. Dus dat biedt kansen, mischien zelfs al op de korte termijn!

Wat is de mooiste, pijnlijkste, grootste les die je tot nu toe in het leven hebt geleerd?

Ik heb er niet 1, maar wel meer! Is dat erg? hahahaha! Een belangrijke les die ik geleerd heb is in ieder geval dat de impact die ik op de wereld heb, veel groter is dan ik dacht. Verder weet ik nu dat ik alles wat ik nodig heb om gelukkig te zijn al heb, en dat geluk gaat over het in het moment zijn. Bovendien heb ik geleerd dat ík degene ben die dit alles kan beïnvloeden, wat maakt dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen geluk.

Door de 5 miskramen die ik heb gehad, ben ik ontzettend aan mezelf gaan twijfelen. Als ik dat ene niet kan, waar een vrouw in de basis voor op de wereld is gezet – voortplanten -, wat zegt dat dan over mij? Rationeel gezien is het natuurlijk onzin, maar je kan niet anders dan zo denken in de praktijk. Die mindfucks zijn echt toxic!

Daarnaast kon ik nooit echt mijn draai in de wereld van werk vinden – zelfs als HR professional -waardoor ik altijd zoekende was. Ik heb er 5 miskramen voor nodig gehad om dat helemaal te ontrafelen. Deze kennis heb ik vervolgens vertaald naar programma’s vanuit mijn eigen bedrijf. Dit geeft mij zo ontzettend veel rust en (werk)geluk. Met mijn business hoop ik anderen dit ook te helpen vinden.

Welk taboe zou jij willen doorbreken?

Sowieso het taboe op miskramen, zwangerschapsverlies, kortom fertiliteit issues. Dat komt zo ontzettend veel voor, en dagelijks dus ook op de werkvloer. Ik kon er in mijn eigen zoektocht destijds weinig over vinden, vandaar ook dat ‘Miskraamsels’ werd geboren. Gelukkig zie ik wel dat er steeds meer over gesproken en gepubliceerd wordt. Toch zijn we er nog lang niet! 1 op de 4 à 5 vrouwen heeft in elk geval 1 keer een miskraam (wat een klote woord trouwens, alsof je iets niet goed hebt gedaan!) ervaren. Dat is toch veel! Het zou een normaal onderwerp moeten zijn, waar schaamte geen onderdeel van zou moeten zijn. Dat zou ook in de verwerking zoveel meer support geven en women empowerment!

Daarnaast verbaast het me nog altijd in hoeverre ondernemers bezuinigen op ontwikkeling en wellbeing. Terwijl juist in deze tijd, waar we weer afstevenen op een recessie en kandidatenmarkt, de investering daar zou moeten zitten om te voorkomen dat medewerkers overwerkt raken of vertrekken. Personeel is de grootste investering die je doet in een bedrijf, dus je kunt er maar beter goed voor zorgen.

Wat is jouw levensmotto?

Doe vooral de dingen die je leuk vindt en sta jezelf toe daarvan te genieten Zorg verder dat je verstandige keuzes maakt op basis van jouw eigen visie, waarden, talent en skills. Ohja en probeer iets moois bij te dragen aan deze wereld. Het maakt je een gelukkiger mens.

Welk advies zou jij jouw jongere ik geven?

Trust the proces en geniet. Je bent namelijk precies waar je moet zijn en hebt alles al in huis om succesvol en gelukkig te zijn. Probeer niet alles te vangen en vertrouw erop dat de juiste mensen, kansen en ontwikkelingen zich voordoen en aanbieden, omdat je volgens je eigen visie en waarden leeft.

Het boek Miskraamsels – Mindfucks en de verwerking van miskramen, is nu verkrijgbaar in de winkels en via Bol.com.

Fotocredits: Studio Annemarije