Jolanda van den Berg a.k.a. DJ Miss Smile inspireert vrouwelijke dj’s met haar DJ School Nederland

POWERVROUWEN, EEN SERIE VAN EN OVER INSPIRERENDE VROUWEN. OF ZE NU EEN EIGEN ONDERNEMING HEBBEN, EEN TOFFE CREATIEVE DUIZENDPOOT ZIJN, SUPERMAMA ZIJN OF EEN EIGEN VERHAAL HEBBEN: VAN DEZE VROUWEN WIL JE MEER WETEN. INSPIRERENDE VERHALEN DIE ALLES TE MAKEN HEBBE MET DROMEN NAJAGEN EN HET LEVEN VIEREN. HOE ZE DAT DOEN? EN WAT HUN LEVENSMOTTO IS? WIJ DRONKEN EEN BAK KOFFIE MET ZE EN DUIKEN IN HUN VERHAAL..

Jolanda van den Berg a.k.a. DJ Miss Smile [54] is een van de eerste female dj’s. Ze staat al jaren achter de draaitafel en heeft opgetreden op vele internationale festivals en wereldberoemde podia. Met haar DJ School Nederland wil ze andere vrouwen inspireren om ook de stap als dj te wagen. Haar optreden tijdens Who Run the World? GIRLS! tijdens de openingsavond van ADE 2023 – met female only line-up! – is volgens haar nog maar het begin. Een succesvolle power vrouw en muzikale duizendpoot dus die nog lang niet uitgedraaid is, maar nog elke dag haar grootste dromen najaagt.

Waar kunnen mensen jou van kennen?

Ik ben de eerste allround female dj van Nederland/Europa, onder de naam DJ Miss Smile (www.djmisssmile.nl, @djmisssmile) die van haar hobby/passie haar beroep heeft weten te maken in een tijd dat dj zijn, nog geen echt vak was. Nu is dat een imposant export product geworden en een zeer sterk groeiende industrie. Highlights van mijn dj optredens zijn: Love Parade in Berlijn, Heineken Dance Parade in Rotterdam, op de wagen bij THE Queen van Brazilië in de Sambadrome tijdens Rio de Janeiro Carnaval, mijn eerste keer optreden tijdens Amsterdam Dance Event (ADE), 100 jaar Boskalis in Ahoy, FloraHolland 100 jaar met Koningin Beatrix, Sail Amsterdam voor Damen Shipyard Group  Oud & Nieuw in New York op 5th Avenue, Club Hippodrome in Londen, Catwalk Barcelona, Spice Beach Club Bonaire tijdens Oud & Nieuw, etc.

Verder ben ik 18 jaar geleden mijn eigen DJ School gestart; DJ School Nederland. Destijds was er geen klankbord voor dj’s. Ik heb dat echt gemist tijdens mijn dj/producer carrière en zelf alles uitgevonden in het dj- en producervak. Met de DJ School wil ik daar beginnende dj’s mee helpen. De muziekindustrie werd 18 jaar geleden voornamelijk gedomineerd door heren. Ik was een uitzondering toen ik met dj-en begon als female dj, en uit eigen middelen de DJ School Nederland oprichtte.

Waar sta je op dit moment in je leven?

Ik wil zolang mogelijk actief blijven in de muziek. Naast de dj-optredens, het lesgeven in dj-en en produceren op de DJ School Nederland vind ik het gaaf om ‘totaal events’ in te vullen en te begeleiden als Party-/Eventmanager/Artist Developer. Ik heb door de jaren heen veel ervaring opgedaan op de ‘vloer’, en weet precies wat bezoekers en klanten willen. Ik vind het mooi om alles bij elkaar te brengen, en bezoekers een onvergetelijke avond te bezorgen.

Verder begeleid ik veel upcoming (female) dj’s en producer talent naar het podium (als Artist Developer) en ben ik Personal Assistent voor bekende artiesten en dj’s. Het is fijn als je je als artiest of dj alleen maar hoeft te focussen op het optreden en niet bezig hoeft te zijn met de organisatie erom heen [reistijd, werking van apparatuur, parkeren, etc].

Daarnaast produceer ik ghost-producties voor onbekende en bekende dj’s en artiesten en maak ik tunes, nummers of tracks voor andere artiesten en dj’s. Het werken achter de schermen bevalt mij heel goed. Ik hoef niet zo nodig meer altijd in de spotlights te staan, maar het optreden als female dj zit nou eenmaal in mijn bloed, voor altijd. En dus treed ik nog zo’n 2 keer per week op als dj – vroeger was dat 10 keer per week.

De diversiteit van het dj-vak maakt het voor mij zo leuk. Het voelt als mijn missie om mijn kennis en ervaring door te geven. Ik word echt blij van dj’s die door mij of mijn DJ School succes hebben, hobby-matig of als professional. Ik ontvang wekelijks uitnodigingen van studenten of ik naar hun optreden kom kijken en ben super trots als ik hun happiness en succes vanuit de coulissen kan aanschouwen.

Naast mijn drukke bestaan en glamour way of life ga ik de kleine dingen steeds meer waarderen. De zon die schijnt, mijn adoptiehond Summer die mij verliefd aankijkt of de stilte in de natuur, daar kan ik zo van genieten.

Wat zijn jouw dromen op persoonlijk en zakelijk vlak?

Op persoonlijk vlak hoop ik zo lang mogelijk gezond en fit te blijven. Het zou leuk zijn als er een partner om de hoek komt kijken die het vak begrijpt en om kan gaan met mijn onregelmatige leven. En vooral niet jaloers is :-), want in dit vak krijg je veel aandacht en moet je altijd de entertainer zijn.

Ik hou van mensen en neem mensen graag mee op een onvergetelijke muzikale reis. Mensen blij maken, dat is wat ik wil altijd blijven doen.

Op zakelijk vlak droom ik ervan dat mijn DJ School Nederland verder zal groeien, met nog meer vestigingen (momenteel zitten we in ’s-Hertogenbosch, Dordrecht en Gorinchem).

Ik wil nog meer female dj/artists helpen met hun zichtbaarheid en een podium geven op de kleinere en grotere festivals, zowel nationaal als internationaal.

Mijn grootste droom is om de Personal Assistant te worden van grote artiesten als Lady Gaga, Beyoncé, Madonna, Miley Cyrus, en dan zelf in hun voorprogramma te dj-en, all around the world.

Een andere droom van mij is om op Tomorrowland een stage te hosten met alleen female artists; mc’s, danseressen, dj’s, zangeressen, saxofonistes, percussionistes, etc. Voor mij is dat HET internationale festival onder de festivals.

WAT IS DE MOOISTE, PIJNLIJKSTE, GROOTSTE LES DIE JE TOT NU TOE IN HET LEVEN HEBT GELEERD?

Ik heb twee personen in mijn leven onterecht voor 100% vertrouwd, zowel zakelijk als privé. Dat heeft mij veel geld gekost en mij recht in mijn hart geraakt. Zoiets zou ik een ander nooit aandoen. Ik dacht echt dat ze mijn soulmates for life waren.

Maar ik ben niet verbitterd hoor, en wil dat ook niet zijn. Als ik opsta denk ik altijd: “een nieuwe dag is een nieuwe kans”. Je bent de dirigent van je eigen leven. Het heeft me geleerd dat je je zaken altijd goed in de gaten moet houden [zowel zakelijk als privé] en nooit meer mijn pincodes aan iemand moet geven…

Welk taboe zou jij willen doorbreken?

Dat dames niet technisch of minder technisch zouden zijn dan mannen. In het dj-vak en in het producer-vak heb je te maken met veel knoppen en indrukwekkende apparatuur. In het begin overzie je het wellicht niet, maar als je eenmaal kunt dj-en en/of produceren is het een piece of cake. Zie het als een eerste rijles, dan moet je ook alles tegelijk doen; schakelen, in de spiegel kijken, koppeling rustig loslaten. Daarna rij je ook zo weg en heb je je eigen rijstijl ontwikkeld. Je denkt er dan bijna niet meer over na. Zo is dat ook met dj-en en produceren.

Wat is jouw levensmotto?

Let’s make new memories and adventures every day with a Smile.

Live, Love, Laugh

Just do it!

Welk advies zou jij jouw jongere ik geven?

“Voor 100% geloven in je eigen dromen, ideeën en business”.

Toen ik jaren geleden mijn huis, vaste baan en vriend inwisselde voor het dj-bestaan, verklaarde iedereen mij voor ‘gek’. Hetzelfde gold voor het opstarten van een eigen dj- en producerschool. Iedereen wilde mij tegenhouden. Gelukkig is dat niet gelukt. Ik hield vast aan mijn drive, het geloof in mezelf en aan mijn creatieve muzikale ideeën. Ik vind het heerlijk om een uitzondering te zijn. En zo mooi om elke dag met muziek en mensen blij maken bezig te zijn. Het is het fijnste wat ik ooit gedaan heb en de beste keuze ever, die draai van 180 graden.

Door dit beroep voel ik me vrij en heb ik heel veel van de wereld gezien. Ik heb zoveel culturen en prachtige mensen leren kennen. Het heeft mijn leven enorm verrijkt. Ook al heb ik daar uiteraard veel concessies voor moeten doen: niet op verjaardagen kunnen zijn, altijd weg met Kerst, Oud & Nieuw, Koningsdag… als een ander in de kroeg stond of op een festival, was ik aan het werk. Maar ik vond het meer dan waard. Ik heb gedaan wat ik wilde doen en mijn muzikale hart gevolgd. Ook al was dat voor mijn jongere ik in het begin niet makkelijk, ik ben blij dat ik het avontuur aangegaan ben. En dat zou ik zo weer doen.