Is een e-bike slecht voor je conditie?

Nederland is absoluut een fietsland te noemen. Naar schatting zijn er ruim 23,5 miljoen fietsen in ons land op een bevolking van 17,5 miljoen mensen (bron: BOVAG & RAI). Dat zijn een hele hoop fietsen, waarvan tegenwoordig ook een hoop elektrische varianten. Maar is zo’n e-bike niet slecht voor je conditie? Wij gingen op onderzoek uit.

Van auto naar fiets

Een rondvraag leert ons dat fietsen op een e-bike voor- en nadelen kan hebben voor je gezondheid. In een rapport van het RIVM over elektrisch fietsen in Nederland is te lezen dat met name positieve effecten kunnen worden behaald wanneer autoritten vervangen worden door ritjes met de elektrische fiets. Zo leent een elektrische bakfiets zich uitstekend om boodschappen te doen of de kinderen te halen en brengen in plaats van met de auto. Niet alleen kom je zo meer in beweging, wanneer meer mensen dit doen, zal dit ook de luchtkwaliteit ten goede komen. Win-win!

Toch is het zo dat wanneer een gezond iemand zijn gewone (stads)fiets inruilt voor een elektrische variant, dit niet ten goede komt van de hoeveelheid beweging die hij of zij krijgt. Zeker als je jouw e-bike altijd op standje sport zet, gaat dit ten koste van de inspanning die jij fysiek moet leveren. Iets wat jouw conditie niet ten goede komt.

De vraag of een e-bike slecht is voor de conditie is dus niet eenduidig te beantwoorden en heeft alles te maken met de mate van inspanning die jij levert, het doel waarmee jij de fiets gebruikt en natuurlijk de afstanden die je aflegt. Wil jij voorkomen dat jouw conditie achteruit gaat omdat je tegenwoordig een e-bike fietst? Vind hieronder enkele tips.

Zo verbeter je jouw conditie, ook met een e-bike

  • Meest waardevolle tip: gebruik jouw e-bike als alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. Doe boodschappen op de fiets, haal de kinderen op met een elektrische bakfiets en neem niet de metro maar de e-bike naar jouw werk. Dan zul je heel veel winst behalen als het om het verbeteren van jouw conditie gaat!
  • Leg langere afstanden af. Gebruik je e-bike als aansporing om in beweging te komen en leg langere afstanden af. Ga eens een lang stuk fietsen in de omgeving in plaats van het maken van een stadswandeling of een Netflix sessie op de bank.
  • Zet de trapondersteuning van jouw e-bike niet op de volle 100%. Alhoewel er uit onderzoek is gebleken dat je bij 50% niet aanzienlijk meer calorieën verbrand dan met volledige ondersteuning (bekijk het experiment hier), heeft het toch een klein gunstiger effect op de inspanning die je levert.