Is alleen de basisverzekering voldoende?

Hoe ben jij verzekerd tegen zorgkosten? Als het goed is heb je in ieder geval een Basisverzekering, die is namelijk voor iedere Nederlander verplicht. Maar heb je daarnaast ook nog aanvullend verzekeringen? Of denk je aan alleen de basisverzekering wel voldoende te hebben?

Let eens op de tandarts

Het uitkiezen van een goede zorgverzekering kan best lastig zijn. Wat je sowieso moet afsluiten, dat ben je wettelijk verplicht, is de Basisverzekering. Wat door deze verzekering gedekt wordt, bepaalt de overheid, en daarom is de dekking voor iedereen dan ook precies gelijk. De kosten zijn dat niet, al lopen ze niet heel ver uiteen.

De ene zorgverzekeraar rekent net een paar euro meer of minder dan de ander, maar heel grote prijsverschillen zal je niet vinden. Nog steeds wel de moeite waard om erop te letten, overigens, want een paar euro per maand kan toch een paar tientjes per jaar zijn.

Lang niet iedereen weet wat er precies uit dit basispakket vergoed wordt, en of het nodig is om hiernaast nog een aanvullende verzekering af te sluiten. Of je een aanvullend pakket afsluit, dat is helemaal aan jou. De meeste medische kosten die een mens kan maken, en dan met name de vrij elementaire zorg als de huisarts en ziekenhuiskosten, worden vanuit het basispakket vergoed. Dat geldt echter niet voor de tandarts!

Voor kinderen tot 18 jaar zit deze wel in het basispakket, maar boven deze leeftijd levert de Basisverzekering geen vergoeding. De meeste mensen kiezen ervoor om dus minimaal een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten, zodat de controles en ook de meeste behandelingen niet uit je eigen portemonnee betaald hoeven te worden.

Credits: Markus Frieauff

Verzeker je voor kosten die je regelmatig maakt

Ben je de zorgverzekering premies 2022 aan het bekijken en onderling aan het vergelijken, op zoek naar de beste deal, dan ben je al snel geneigd om vooral op de prijs te letten. We betalen nooit graag te veel, dus kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering lijkt logisch.

Bij de Basisverzekering kun je dat ook best doen, de dekking is tenslotte voor iedereen gelijk. Bij aanvullende verzekeringen is het echter goed om vooral naar de dekking te kijken. Je kunt wel de goedkoopste aanvullende verzekering afsluiten, als je vervolgens zelf nog voor een groot deel van je zorgkosten opdraait, ben je alsnog duurder uit. Kijk dus vooral naar welke verzekering jou het grootste voordeel oplevert.

Welke dekt de kosten die jij regelmatig maakt het best? En bij welke zitten geen, voor jou, onnodige dekkingen in de premie opgenomen, zodat je niet hoeft te betalen voor kosten die je zeer waarschijnlijk nooit zal maken? Door op deze manier te kijken kun je écht goedkoper uit zijn, en de voor jou best passende verzekering afsluiten.

Credits: Romain Dancre