Onze Foodie Saskia (The Baking Bucketlist), is de vrouw bij wie je moet zijn voor heerlijke recepten. Voor Ladify brengt ze iedere week een nieuw recept, concept!? Mega lekker, maar niet al te veel moeite. We houden van lekker eten, we houden van heel lekker eten en vinden het leuk om klaar te maken en lekker met een goed glas wijn in de keuken te staan, maar hey, we willen ook stiekem makkelijk en easy go. Dus voila, hier zijn ze…
Deze week: HOMEMADE JAPANSE GYOZA
Geen paniek, je hebt geen stoommandje of iets anders moeilijks nodig. Gyoza kun je gewoon in een pan bakken en vervolgens met de deksel erop gaar stomen. Er zijn twee uitdagingen bij het maken van gyoza, het vouwen en het halen van de dumpling vellen. Voor het vouwen hoef je geen origami-koningin te zijn, met een paar keer oefenen lukt het vanzelf. Als je een Toko of Aziatische supermarkt in de buurt hebt, kun je daar in de diepvries dumpling vellen kopen. Je hebt dan meteen een pakje met +/- 35 ronde vellen voor minder dan 2 euro. Niet duur dus!
RECEPT VOOR CIRCA 30 STUKS
Ingrediënten
• 250 gram gehakt (kip, half om half, gemengd, varkens, garnalen etc.)
• 2 lente uitjes, gesnipperd
• 200 gram kool (hierin kun je variëren)
• 2 eetlepels soya saus
• 1,5 eetlepel Mirin of Sake
• 1 eetlepel sesamolie (gewoon in het olijfolie schap)
• 2 teentjes knoflook, geperst of gesnipperd
• 1 eetlepel maizena
• 30 gyoza vellen
• Olie om in te bakken
• 80 ml water
Voor de dipsaus:
• 3 eetlepels soya saus
• 3 eetlepels rijst azijn
• 1 theelepel sesamolie
Bereiding Japanse Gyoza
1. Zorg als eerste dat alle ingrediënten klaar staan en dat je gyoza vellen ontdooid zijn.
2. Kook de kool kort voor ongeveer 2 minuutjes. Laat de kool uitlekken, afkoelen en snijd de kool dan fijn.
3. Meng het gehakt, de kool, de lente uitjes, soyasaus, mirin, sesamolie, knoflook en maizena goed door elkaar met een spatel.
4. Pak een gyoza vel, en leg een lepeltje van het gehakt mengsel op de wrapper. Het makkelijkste is het om het gehakt toe te voegen als je de wrapper in je hand hebt. Je merkt zelf al snel genoeg hoe veel gehakt je er op kunt doen.
5. Maak de randen van het vel nat, en vouw het vel dicht in de vorm van een halve cirkel.
Je kan het hierbij laten en de randen goed dicht vouwen. Of je kan voor de traditionele Japanse vouw gaan. We hebben het dan niet over origami maar de randen worden van de ene naar de andere kant in 6 vouwtjes dicht gevouwen. De eerste paar keer is het lastig, maar daarna wordt het vanzelf makkelijker. Je vouwt dus één helft, door middel van kleine vouwtjes dicht.
6. Als je alle gyoza vellen hebt gevuld gaan we aan de slag met de tweede stap!
Verwarm een pan waar een deksel op kan, op middelhoog en voeg de olie toe. Leg, als de olie warm is, de gyoza’s op een zijkant in de pan en bak de gyoza’s tot ze mooi bruin zijn.
(Als je er 30 in één keer gaat maken, zul je ze in meerdere porties moeten bakken.)
7. Voeg het water toe aan de pan, de pan gaat meteen stomen, dus doe er meteen een deksel op. Laat de dumplings koken tot het water helemaal weg is. Dit duurt een minuut of 10.
Je hebt nu een dumpling die krokant is aan de ene kant, en gestoomd en zacht aan de andere kant.
8. Meng voor de dipsaus de soya saus, rijst azijn en sesamolie door elkaar en klaar!
Smakelijk! Andere ideeën voor toffe recepten, of altijd al willen weten hoe je iets echt lekker maakt? Let us know!