Het bloemeneiland Madeira

Madeira, is dat geen bestemming voor oude mensen? Die reactie kregen we vaak als we vertelden dat we naar Madeira gingen. Maar op de foto’s in de reisgidsen van Madeira zagen we de prachtige natuur van het bloemeneiland. In Amerika hebben we de meest mooie hikes door de natuur gemaakt en dit wilden we weer, alleen dan dichter bij huis. Doordat er nauwelijks zandstranden zijn op Madeira, is er geen massa-toerisme. Maar de mix van zon, zee, mooie natuur en heerlijk eten zorgt voor een geweldige vakantie die echt niet alleen geschikt is voor oude mensen!

Het bloemeneiland

Madeira is een Portugees eiland wat 600 kilometer voor de kust van Marokko ligt. Het is een klein eiland, ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht. Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd door de vele exotische bloemen die er in het wild groeien. Ook al regent het veel in Madeira, je kunt hier het hele jaar terecht. Het is hier namelijk nooit kouder dan 16 graden!

Levadawandelingen

Madeira staat bekend om de prachtige levadawandelingen die je hier kunt maken. Levadas zijn irrigatiekanaaltjes die aangelegd zijn om het water van de natte naar de drogere gedeeltes van Madeira te transporteren. Langs deze levadas zijn smalle wandelpaden aangelegd. Via deze waterwegen kom je door de mooiste stukken natuur van Madeira. Beklim bijvoorbeeld de Pico Ruivo (de hoogste berg van Madeira) en heb prachtig uitzicht over het hele eiland. Onze favoriet was de wandeling Caldeirão Verde aaneengesloten door de Caldeirão do Inferno, waarbij de route langs de levada steeds smaller werd, door nauwe tunnels leidde en ons langs prachtige watervallen voerde.

Wil je wat meer avontuur? Boek dan een Canyoning Tour. Je gaat dan onder leiding van de gidsen abseilen in een canyon. Abseilend door de watervallen, stonden we midden in de meest prachtige natuur. Wij gingen op pad met Ventura Canyoning. Zij zijn aangesloten bij ICOpro, de professionele international canyoning organisatie. Ze bieden tours aan voor alle niveau’s. Wij namen een beginnersles, waarvoor we na afloop een international bewijs van deelnamen kregen. Op een volgende vakantie gaan we voor een hoger niveau!

Het schiereiland

Heb je na een aantal wandelingen genoeg van al dat groene natuurschoon? Dan kun je terecht in het oosten van het eiland. Hier vind je het schiereiland, wat meer weg heeft van een steppe. Je loopt 100 meter boven zeeniveau en kijkt uit over de prachtige zee en de rotsen die boven de golven uitkomen. Af en toe kun je een afdaling maken, bijvoorbeeld om uit te komen op een kiezelstrand waar je even heerlijk af kunt koelen in de zee. Met een paar stevige klimmen is dit best een pittige wandeling, maar het uitzicht is zeker de moeite waard!

Funchal

Funchal is de hoofdstad van Madeira. Hier zijn verschillende bezienswaardigheden, zoals de kathedraal en de markthal waar ze heerlijke verse vis en fruit hebben! Ze hebben veel verschillende soorten passievruchten. Ik had nog nooit van een banana-passievrucht, ananas-passievrucht of een aardbei-passievrucht gehoord, laat staan geproefd!

Van het eten in Funchal hebben we echt genoten. De restaurants in Funchal waren super leuk! De typische gerechten van Madeira zijn Espada en Espetada. Het eerste is een gerecht van een hele lelijke vis (die je in de markthal kunt bewonderen), maar verrukkelijk smaakt als ie op je bord ligt. Het tweede is een spies met grote stukken vlees of vis wat verticaal geserveerd wordt in een special houder. Lekker eten onder het genot van de lokale dans ‘Faro’ en je voelt je echt op vakantie!

Kortom: Ben je op zoek naar een vakantie met een combinatie van zon, zee, rust en mooie natuur? Dan is Madeira echt een aanrader!