Esther en Constance willen van GezondOud de grootste sportcommunity voor senioren maken

POWERVROUWEN, EEN SERIE VAN EN OVER INSPIRERENDE VROUWEN. OF ZE NU EEN EIGEN ONDERNEMING HEBBEN, EEN TOFFE CREATIEVE DUIZENDPOOT ZIJN, SUPERMAMA ZIJN OF EEN EIGEN VERHAAL HEBBEN: VAN DEZE VROUWEN WIL JE MEER WETEN. INSPIRERENDE VERHALEN DIE ALLES TE MAKEN HEBBE MET DROMEN NAJAGEN EN HET LEVEN VIEREN. HOE ZE DAT DOEN? EN WAT HUN LEVENSMOTTO IS? WIJ DRONKEN EEN BAK KOFFIE MET ZE EN DUIKEN IN HUN VERHAAL.

Constance Schuller [44] en Esther Zoetmulder [45] vormen samen het gouden duo achter GezondOud – GO. Wat in 2018 begon als een eerste idee voor een beweegprogramma voor 60-plussers, is uitgegroeid tot 75 sportlocaties, midden in de natuur. Toch is ‘in beweging blijven’ niet hun hoofddoel. ‘Het kopje koffie of thee na de training is minstens zo belangrijk om vitaal en sociaal ouder te worden. En een fittere, socialere en zelfstandigere oude dag voor zoveel mogelijk senioren hun grote droom. Zelf staan ze regelmatig op het hockeyveld, skiën, zeilen, tennissen en wandelen veel en hebben een gezellig sociaal- en gezinsleven.Twee vrouwen met veel passie en power. En een belangrijke missie.

Waar kunnen mensen jullie van kennen?

Wij zijn Esther Zoetmulder en Constance Schuller, oprichters van GezondOud, ook wel GO. In 2018 hebben wij een beweegprogramma voor actieve 60-plussers gecreëerd dat sporten écht leuk maakt, en positieve veranderingen brengt in het leven van senioren. Inmiddels sporten ruim 900 GO-ers wekelijks met ons in de mooiste natuurgebieden van Noord-Holland, Utrecht en Gelderland.

We hebben GO echt opgezet vanuit ons hart. We hebben grote ambities en werken hard om de grootste sportcommunity voor senioren te worden. Offline én online. Tegelijkertijd staan onze gezinnen op #1, en vind je ons vaak langs de sportvelden en in de sportzalen waar onze kids actief zijn.

Wij gaan voor meer dan 200% voor ons werk, en zijn altijd op zoek naar hoe we dingen kunnen verbeteren en nog meer GO sporters aan ons kunnen verbinden. Maar hun onderlinge verbinding staat bij ons altijd voorop. We geloven dat waar je energie in steekt, vanzelf gaat stromen.

GezondOud
LVF Photography.com

Waar staan jullie op dit moment in het leven?

Je zou dit moment de bloei van ons leven kunnen noemen. We zien ons bedrijf groeien, terwijl onze kinderen steeds zelfstandiger worden. En dat geeft steeds meer ruimte om onze ambities waar te maken. Sinds de start van GO vijf jaar geleden hebben we altijd groot gedacht. Onze droom om “de nieuwe norm voor beweging voor senioren” te worden, is alleen maar sterker geworden. Steeds meer mensen weten ons vinden en steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in wat we doen. Dus het lukt!

De afgelopen jaren hebben we heel veel geleerd van alle uitdagingen en ervaringen die we zijn tegengekomen. Dat was niet altijd even makkelijk, wel heel leerzaam en waardevol. Al die ervaringen hebben ons als mens enorm gevormd.

We zijn niet meer onervaren; we hebben onze neuzen al heel wat keren gestoten en dat heeft ons allebei een dikkere huid gegeven.

Wat zijn jullie dromen op persoonlijk en zakelijk vlak?

Onze dromen liggen grappig genoeg niet zo ver uit elkaar. Als je doet wat je leuk vindt en waar je passie ligt, dan voelt werk niet als werk. Zo voelen we dat allebei heel sterk. En voor ons allebei staan onze kinderen altijd op nummer 1.

We dromen ervan om GO, GezondOud, verder uit te breiden en de nieuwe norm te worden voor beweging voor senioren. We willen blijven groeien en zoveel mogelijk enthousiaste senioren helpen om gezond en actief ouder te worden.

Op persoonlijk vlak is een goede balans tussen werk en gezin heel belangrijk. Zo kunnen we zowel professioneel als persoonlijk groeien en het beste uit onszelf en GO halen. We halen allebei veel energie en plezier uit de leuke dingen die we doen met onze gezinnen en kunnen niet wachten op alle avonturen die we nog samen gaan beleven.

GezondOud
LVF Photography.com

WAT IS DE MOOISTE, PIJNLIJKSTE, GROOTSTE LES DIE JULLIE TOT NU TOE IN HET LEVEN HEBBEN GELEERD?

Een van de meest pijnlijke en tegelijkertijd grootste lessen die we tot nu toe in het leven hebben geleerd, is ongetwijfeld de les die we hebben geleerd tijdens de COVID-19 pandemie. Het heeft ons duidelijk gemaakt dat je niet alles onder controle hebt, hoe goed je je ook hebt voorbereid. Aan het begin van GezondOud hadden we goed over alles nagedacht, inclusief SWOT-analyses, businesscases en meer. Alles leek perfect te kloppen. Van A tot Z. Maar toen kwam COVID-19. En dat heeft een enorme impact op onze organisatie en de mensen om ons heen gehad. Ineens werd samen sporten onmogelijk en moesten we andere manieren bedenken om met alle GO-deelnemers in contact te blijven en samen te blijven bewegen. Het is ons gelukt om in die tijd ons online trainingsprogramma en het aantal nieuwsbrieflezers flink te laten groeien. Die periode heeft ons laten zien dat onverwachte gebeurtenissen ineens op je pad kunnen komen en dat het dan draait om flexibiliteit en veerkracht. In het dagelijks leven en in onze business. Het heeft ons waardering gegeven voor wat we hebben en geleerd ons te focussen op dat wat we wel kunnen beïnvloeden.

Welk taboe zouden jullie willen doorbreken?

Het taboe dat we graag willen doorbreken is het negatieve beeld en de vooroordelen die rond veroudering bestaan. Van jongs af aan wordt ons onterecht verteld dat ouderen saai, traag, slechthorend, dementerend en vooral lastig voor de samenleving zouden zijn. Deze stereotypen hebben een grote invloed op onze gedachten, gevoelens en gedrag tegenover ouderen, en op ons eigen perspectief op het verouderingsproces.

Met GO willen we dit veranderen. Dat doen we met een positieve en realistische kijk op ouder worden. Ouderen hebben echt heel veel te bieden, en veroudering kan een tijd zijn van groei, wijsheid en actieve betrokkenheid bij de mensen om je heen. We willen iedereen aanmoedigen om ouderen met respect, waardigheid en empathie te behandelen en vooral om hun potentieel te omarmen. Het is onze missie om mensen bewust te maken van de kracht van senioren. Letterlijk en figuurlijk. Én een inclusieve en positieve houding ten opzichte van veroudering te bevorderen.

GezondOud
LVF Photography.com

Wat is jullie levensmotto?

Ons levensmotto is: “Sta altijd positief, nieuwsgierig en lerend in het leven,”

Een positieve mindset maakt echt verschil: wees altijd nieuwsgierig naar wat er om je heen gebeurt en ben bereid om voortdurend te leren en te groeien. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor persoonlijke ontwikkeling, succes en geluk.
We staan altijd open voor nieuwe ervaringen. Met onze positieve instelling kunnen we elke uitdaging aan.

Welk advies zouden jullie je jongere ik geven?

“Ga op zoek naar je passie en probeer van die passie je werk te maken”.

We zouden onze jongere ik aanmoedigen “je hart te volgen en te streven naar datgene wat je echt gelukkig maakt”. Als je goed om je heen kijkt, zijn er allerlei mogelijkheden om een carrière in te vinden die niet alleen financiële zekerheid biedt, maar ook voldoening en betekenis geeft.

Nieuwsgierig blijven is heel belangrijk. Zo kun je onderzoeken waar je interesses liggen en sta je open voor de kansen die op je pad komen.

Zelf zijn we ook pas later onze ‘power’ gaan verbinden met datgene wat ons echt raakt en beweegt (GO 😉 ). Wij willen ons leven vormgeven op een manier die waarde toevoegt, aan onszelf en anderen. Persoonlijk groeien en een leven leven in lijn met onze wensen en waarden.

Welk advies zouden jullie andere vrouwen willen geven?

We zijn ervan overtuigd dat persoonlijke passie, nieuwsgierigheid en het benutten van kansen je energie en kracht geven:

Volg je passie: Doe de dingen die je écht leuk vindt en waar je enthousiast over bent. Passie geeft enorme power.

Wees nieuwsgierig: Blijf nieuwsgierig en openstaan voor nieuwe ervaringen en mogelijkheden. Het verkennen van onbekend terrein leidt tot groei en succes.

Grijp kansen aan: Als kansen zich voordoen, aarzel dan niet om ze met beide handen te grijpen. Actie ondernemen en kansen benutten maakt je sterk en krachtig.

Laat energie stromen: Focus op de activiteiten en projecten die levensenergie brengen. Als je iets doet waar je van houdt, gaat energie echt stromen.

“Het gaat om empowerment en het streven naar een leven in lijn met je eigen waarden en interesses. Omarm je potentieel en creëer je eigen power en succes.”