Een kaartje uit Denemarken of Zuid-Afrika ontvangen? Postcrossing!

Ik weet nog goed dat ik een tijdschrift aan het lezen was waarin ik een artikel tegenkwam over Postcrossing. Een lezeres vertelde over dit initiatief, waarbij je kaarten verstuurt naar mensen over de hele wereld én kaarten terug krijgt vanuit heel de wereld. Eigenlijk was ik in eerste instantie een beetje sceptisch, geloofde ik niet dat dit echt zou werken. Toch won de nieuwsgierigheid het en besloot ik me aan te melden op de website van Postcrossing voor een account.

Inmiddels is dat 1.709 dagen geleden (ja, echt waar, het staat in mijn account 😉 ). De teller qua verstuurde kaarten staat nu op 219 stuks en ik heb reeds 221 ontvangen kaarten in mijn collectie. En die gaan naar én komen van over de hele wereld. Zo heb ik kaarten ontvangen uit onder andere de onderstaande landen:

 • Australië
 • Canada
 • China
 • Denemarken
 • Finland
 • India
 • Kroatië
 • Maleisië
 • Polen
 • Zweden

Kaarten die ik verstuurd heb, zijn onder andere naar de onderstaande landen gegaan:

 • Amerika
 • België
 • Brazilië
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Japan
 • Portugal
 • Rusland
 • Slovenië
 • Thailand

Hoe werkt Postcrossing?

Wanneer je een account hebt op Postcrossing kun je kiezen voor de optie Send a postcard. Je vraagt dan een adres aan van een andere Postcrosser. Dit adres krijg je op je scherm te zien, maar wordt ook naar je gestuurd per e-mail. Je krijgt daarbij een code die je op de kaart moet zetten, zodat de ontvanger de kaart kan registreren en het systeem weet dat jouw kaart is aangekomen. Daarbij wordt (en dat vind ik dus echt heel leuk) bijgehouden hoe lang je kaart over zijn reis gedaan heeft en hoeveel kilometer hij heeft afgelegd.

Iedere Postcrosser heeft een eigen profiel. Daarop kun je kort wat over jezelf schrijven, zodat andere mensen weten naar wie ze een kaart gaan sturen. Ik heb bijvoorbeeld aangegeven dat ik vliegtuigen erg gaaf vind, dus ontvang ik regelmatig een kaart met een vliegtuig erop. Supertof als mensen de moeite nemen om iets te vinden dat jij graag wilt hebben! En ook leuk om te zien dat mensen aan de andere kant van de wereld soms precies hetzelfde zijn als jij zelf bent. Of juist totaal anders natuurlijk.

Wat krijg je in je brievenbus?

Qua kaarten die je ontvangt, kom je echt van alles tegen. Ik heb kaarten ontvangen die ik echt waanzinnig gaaf of mooi vind, zoals één van mijn eerste kaarten met een jong vosje erop. Maar soms komen er ook zulke lelijke kaarten binnen dat je denkt: hoe kóm je erbij?! Eén van mijn meest bijzondere kaarten komt uit Zweden en is er eentje die gescheurd is onderweg. Deze ontving ik in een plastic zakje met een briefje van het postbedrijf er bij dat het ze speet dat mijn kaart onderweg beschadigd was geraakt.

Waar wacht je nog op? Meld je ook aan! 😀