DIY: Stoere knoopkussens maak je zo!

In mijn vorige blog heb ik jullie beloofd een DIY te schrijven over het knoopkussen, een toffe accessoire voor op de kinderkamer, bed, bank of tuinset. Aangezien onze peuter binnenkort naar een nieuwe kamer gaat, waar ik dit stoere kussen in verschillende designs zal laten terugkomen, moest ik toch ook alles weer even oprakelen voor mezelf. Ideaal moment om dit met jullie te delen!

Het ontwerp van dit kussen ontstond al in 2011, lang voordat de trend naar Nederland kwam. Het ontwerp staat op naam van Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir, wat je ongeveer net zo uitspreekt als de eerste regel van de ingrediëntenlijst op een pak Knäckebröd. Het design heeft zich verbonden aan Design House Stockholm, welke onder andere via Fonq verkrijgbaar is voor circa €100,-. Geen geld voor een leuk kussen op het bed van je peuter… Maar zoals meneer A. Express ons heeft geleerd: alles is na te maken!
En echt, je hoeft geen zeeverkenner te zijn geweest om dit kussen te knopen en ook zonder scouting-lintje kun jij deze apenvuist zo maken. Ja, je leest het goed: deze knoop heet een apenvuist.

Benodigdheden voor het maken van een knoopkussen

 • * Stretchstof van 3m x 15cm (jersey, imitatieleer etc. Zolang het maar goed rekt)
 • * Stofschaar
 • * Naaimachine
 • * Spelden
 • * Meetlint
 • * Naald en draad
 • * Kussenvulling
  * Lege keukenrol
 • * Peuter-vrije zone

DIY koopkussens

 1. 1. Knip een strook stof af van 3 meter lang en circa 15 cm breed. Als je stof kleiner is dan 3 meter kun je ook stroken aan elkaar naaien, net zo lang tot de juiste lengte is bereikt.
  2. Vouw de stof over de lengte dubbel met de buitenkanten tegen elkaar, speld ze af en naai ze aan elkaar vast. Houd een naairand van ongeveer 1,5 cm aan.
 2. 3. Keer de strook nu binnenste buiten.
 3. 4. Nu ga je de hoes vullen met kussenvulling. Lijkt makkelijker dan het is. Eerst vul je vanaf de ene kant. Om de vulling makkelijker in het midden van de tunnel te krijgen, kun je de stof zo veel mogelijk om een lege keukenrol schuiven. Knoop nu het einde dicht met een reepje van dezelfde stof. Als je wat ruimte aan het einde overhoudt is dat straks handig met knopen!
 4. 5. Keer de tunnel om en vul nu de andere helft op dezelfde manier als hiervoor en knoop ook het andere uiteinde dicht.
 5. 6. Nu komt het erop aan; je gaat knopen! Bekijk de afbeelding hieronder zodat je precies kunt zien hoe het knopen moet. Trek de stof steeds strak. Als de knoop er in zit kun je het kussen nog in model brengen. De twee uiteinden strop je weg in de knoop, eventueel kun je dit nog met een steekje vastzetten.

 

En mocht je er nou echt geen touw aan vast kunnen knopen, kun je o.a. bij de Intratuin de voordeligere varianten van deze knoopkussens aanschaffen!

Bron header: Fonq