De Alentejo: onontdekte parel van Portugal

Goed nieuws, gevaccineerden mogen deze zomer zonder testen en quarantaine reizen binnen Europa. En dat betekent dat we een extra leuke zomer tegemoet gaan! De vakantielanden bereiden zich voor op het ontvangen van toeristen, zo ook de Portugese Alentejo. Een onontdekte parel waar je terecht kunt voor een rustgevende vakantie met ingrediënten als natuur, cultuur, ontspanning en activiteiten. Ideaal voor deze post-corona tijden. De Alentejo: onontdekte parel van Portugal.

‘Alèntéjoe’

De Alentejo is een – voor toerisme – nog wat onbekende regio van Portugal. Vanaf het vliegveld van Lissabon of Faro rijd je er in een uur naartoe. De regio telt weinig grote steden, maar veel uitgestrekte landschappen bezaaid met wijngaarden en olijfbomen. Oude tradities staan er hoog in het vaandel en het echte authentieke Portugese leven is er nog volop te vinden. De kleine steden die de regio rijk is, ademen historie, gezelligheid en zijn bezaaid met een indrukwekkend cultureel erfgoed.

Onontdekte parel

Alentejo ontpopte zich door de eeuwen heen tot een boeiende streek met vele gezichten. Naast moderne, architecturale hoogstandjes spot je er Romeinse aquaducten, spierwitte dorpen en Romeinse, Arabische en middeleeuwse ruïnes. Een feest voor het oog en een stap in een hele andere wereld. De steden Evóra en Elvas staan zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst en ook de sterrenhemel van de Alentejo mag zich één van de mooiste sterrenhemelen ter wereld noemen.

De Alentejo: onontdekte parel van Portugal

Actieve ontspanning

In de weidse natuurgebieden en langs de vele hiking trails doorkruis je de Alentejo gemakkelijk te voet. Het enorme fietsnetwerk van meer van 3.300 kilometer zorgt daarbij voor heel wat fietstoerisme. Het is hier dat ontspanning en actie samen komen. Zo kun je in dit deel van Portugal ook duiken, zeilen, kajakken en suppen op de vele wateren die de regio rijk is.

Culinair orgasme

De keuken van de Alentejo mag je best bijzonder noemen. De wijnen zijn er geweldig en de vele kazen en gerookte hammen ‘Presunto de Barrancos’ moet je zeker eens geproefd hebben. Ook het brood en de olijfolie zijn lokaal gemaakt met pure ambacht. De keuken bevat zowel vlees als vis, van het laatste voornamelijk aan de kust. Sommige streekgerechten zijn voor reizigers wellicht iets minder aantrekkelijk. De zwarte bloedworst en gevulde varkenspens vallen niet op ieders maag erg lekker. Maar wij zeggen altijd: als je het niet probeert zul je het niet weten!

Duurzame vakantie

Duurzaamheid is een groot thema, waar iedereen zich steeds bewuster van wordt. Zo ook als het gaat om reizen en vakantieverblijven. Om de unieke identiteit van de Alentejo te bewaren, zet de toeristische sector dan ook volop in op duurzaam en bewust reizen. De locals, en de ondernemers onder hen, respecteren het landschap en leven in harmonie met het groen om zich heen. Talrijke reservaten beschermen de inheemse wilde dieren en zeldzame planten. In die rust en stilte ontdekken bezoekers de pure kracht van moeder natuur.

Alentejo kust
©Frederic du Cout

Ook de vele historische gebouwen in de streek krijgen vaak een tweede leven. Restaurants en hotels ontvangen je achter de deuren van voormalige kastelen, abdijen, kloosters en paleizen. Je overnacht er in hippe design- en boetiekhotels of in wijn- en hoevehotels. Alle logies zetten sterk in op hygiëne en veiligheid. Om toeristen in deze vreemde tijden naar de meest betrouwbare toeristische adressen te loodsen, reikt de overheid een ‘clean & safe’ label uit. Fantastische initiatieven als je het ons vraagt!

Meer informatie over de regio vind je op www.visitalentejo.pt.

Foto top: ©fredericducoutphotography