Cuba… Het land van de rum en de sigaren

Vorig jaar september reisden Roel en ik af naar Cuba. Een land wat heel hoog op onze bucketlist stond. Voordat alles zou veranderen (als Castro zou overlijden), moesten en zouden wij Cuba nog zien. Na een verhuizing en onze mooie reis naar Thailand besloten we er heel hard voor te gaan sparen. En toen was het moment daar! De tickets waren geboekt!

Havana

Onze reis begon in het prachtige vervallen Havana… Havana maakte al onze verwachtingen waar. Er werd op iedere hoek van de straat muziek gespeeld, je kunt overal een mojito bestellen en (bijna) iedereen loopt met een dikke sigaar rond.

Je begrijpt dat dit allemaal fascinerende beelden oplevert en dus ging ik er met mijn camera flink op los. We namen een fietstaxi, zagen de Malecon en het Capitool (helaas dicht wegens verbouwing), werden op de foto gezet door een fotograaf met een werkende!! camera uit 1920, konden goedkoop sigaren kopen (NOT!!), zagen een fantastische show in Hotel Nacionalidad en dronken de lekkerste mojito’s in de bar waar Ernest Hemingway ze ook het liefste dronk: La Bodeguita del Medio.

Maar wat we tijdens iedere vakantie zoeken, is iets wat juist niet toeristisch is. Zo vonden we in Havana voor La Catedral, (de eerste straat links als je vanaf de apotheek komt) Restaurant Victor in een steegje, met de rode parasol buiten op zijn terras. Een heerlijk restaurant waar je, voordat je bestelt, al heerlijke bananenchips op tafel krijgt. Het eten en vooral de sfeer (plaatselijke muzikanten) maakten deze avond af!

Viñales

Na Havana vertrokken we naar Viñales, dé sigarenstreek van Cuba. We zagen prachtige valleien, rookten een sigaar met een plaatselijk boer en aten heerlijk bij El Olivo. Bijzonder: bij El Olivo krijg je heerlijke niet Cubaanse gerechten, dus als je al een tijdje rijst met zwarte bonen hebt gegeten, is dit een echte aanrader. Van konijn in chocoladesaus (hele verassende combi) tot de allerbeste lasagne ever, je vindt het bij El Olivo! En het is (bijna) voor niets :)!

Trinidad

Trinidad was voor ons één van de hoogtepunten tijdens onze vakantie in Cuba. We sliepen bij Mandy en Marilyn (echte Cubanen) thuis. Dit was al een hele ervaring want we zijn de rest van de reis in hotels geweest. In Cuba is dit echter heel normaal en heet dit : ‘Casa Particular’. Je slaapt in een huis van mensen en hebt een aparte kamer. In ons geval hadden we een hele verdieping. We ervaren de gastvrijheid van de familie en leren de moeder van Marilyn kennen, die heel blij is dat ik Spaans spreek want ze heeft al lang niet meer met een toerist over de Westerse wereld kunnen praten ;).

In Trinidad vind je veel lokale marktjes waar je onder andere oude handgemaakte oldtimertjes kunt kopen. Daarnaast is het strand vlakbij en dus hebben wij een heerlijk dagje strand gehad.

Nog leuker:
Maak een dagtrip naar een van de verschillende onbewoonde eilandjes in de Caribische zee. Een boot brengt je naar één van die eilandjes (met hagelwitte stranden) en je kunt onderweg snorkelen. Op het eilandje vind je ook leguanen! En terwijl je op het strand ligt bij te komen, geniet je van een heerlijk bordje Paella!

Sancti Spiritus

We sliepen in het prachtige hotel E-Plaza, een mooi gerenoveerd hotel met goede kamers. In Sancti Spiritus is een vers markt waar we van alles in de kraampjes zien liggen. Vers fruit, onbekende groentes en zelfs een neus van een varken! Heel bijzonder dat dit zo anders is als bij ons. Zoveel geuren en kleuren! Een mooie ervaring.

Cuba 2014-4

Écht doen!

  • Bezoek zeker het dorpje Jatbonico, hier is een paar keer per jaar een enorm dorpsfeest (inclusief oude kermis!).
  • Leer salsa dansen bij Casa de la Trovia in Bayamo.
  • Boek een fietstaxi tour in Camaguey en geniet van alles wat je onderweg ziet! Extra bijzonder, de fietstaxi’s zijn door een lokale kunstenaar beschilderd.
  • Eet tapas bij Bodegón Don Cayetano in Camaguey
  • Ga naar de begraafplaats in Santiago de Cuba en bezoek het mausoleum van Jose Marti.
  • Fort Morro, een prachtig uitzicht over de zee en Santiago de Cuba!