Column Ladify || Huishoudboekje

Hi Val, hoe gaat het daar in Zwitserland? Hier in Nederland gaat het prima, op die torenhoge inflatie en stijgende energiekosten na. Is het leven daar in Zwitserland ook zo duur? Hoewel de prijzen natuurlijk flink zijn gestegen en ik die verhoging van diverse rekeningen best had willen missen, heb ik het echt niet slecht. Ik moet gewoon wat snoeien in mijn uitgavenpatroon, want heel eerlijk.. de afgelopen jaren heb ik mijzelf in luxe gebaad.

Het leven is op het moment gewoon wat duurder en dat betekent dat je slim moet omgaan met je geld. Natuurlijk kun je het als ‘je recht’ zien dat je driewekelijks bij Uber Eats besteld, maar je kan ook eens wat vaker de supermarkt bezoeken en zelf een (goedkope) maaltijd in elkaar draaien. En hoewel de nieuwste Iphone uit is, betekent dit niet per se dat je die ook nu direct moet kopen.

Eigenlijk hebben we helemaal niet zoveel nodig om gelukkig te zijn. Die dagelijkse havercappu bij de bakker is lekker, maar kun je ook vervangen voor een bakkie pleur thuis. En die avonden in de kroeg? Die verplaats je net als in coronatijd eenvoudig naar je huiskamer, voor een budgetvriendelijke avond uit.

Ben jij bewust bezig met jullie huishoudboekje? En merk jij dat het leven duurder is geworden?

Hoi Eline, alles goed hier in Zwitserland, maar ik moest even om je vraag lachen. “Is het leven in Zwitserland ook zo duur”. Ik kan je vertellen, het is 3x zo duur dan in Nederland. Zwitserland is een van de duurste landen ter wereld. Zeker, de salarissen zijn hoger dan bijvoorbeeld in Nederland, maar toch kost het leven hier veel geld.

Of ik dan ook druk bezig ben met ons huishoudboekje? Uiteraard! Maar dat ben ik eigenlijk altijd al geweest. Ik groeide op in het zuiden van Zwitserland, 30 minuten van de Italiaanse grens. Iedere week deden we 2-3 keer boodschappen in Italië, een perfecte manier om geld te besparen. Tegenwoordig woon ik in het noorden van Zwitserland en ga ik hetzelfde doen, wel in een ander land. Deze zaterdag staat er namelijk een uitje naar Duitsland op de planning. Nou, misschien moet ik boodschappen-uitje zeggen. We wonen op slechts 30 minuten van de grens en zullen regelmatig in het goedkopere Duitsland met name dure zaken als wasmiddel, shampoo et cetera kopen. Verder laat ik de auto zoveel mogelijk staan: ik fiets naar mijn werk of loop als het regent. Bovendien eten we wat minder in restaurants en meer thuis.

Uiteraard zijn er bepaalde dingen die wij – en jij wellicht ook – gewoon willen (blijven) doen. Als het daarop aankomt is het dan ook gewoon een kwestie van prioriteiten stellen en de waarde die iets voor jou heeft inschatten. Mijn koelkast staat bijvoorbeeld altijd vol met Kombucha, mijn go-to drink in de ochtend. Ongeacht of de prijzen nog verder zullen stijgen, deze laat ik me niet afnemen! 😉

Of het dus goed gaat hier in Zwitserland? Yes, wij mogen zeker niet klagen! Maar – net als iedereen – moeten wij ook op de centjes letten. Voor je het weet is je portemonnee namelijk geplunderd.

Liefs,