Citytrip: eerst Napels zien en dan sterven!

Het is een eeuwenoud bekend gezegde en ik als echte Italië fanaat (die toch al veel van Italië heeft gezien en er heeft gewoond) kon het nog niet persoonlijk zelf zeggen. Daar kwam gelukkig een maand geleden verandering in! Toen ging ik samen met een goeie vriendin 4 dagen naar deze prachtige Zuid Italiaanse stad en kwam tot de ontdekking dat de stad én de omgeving daar méér dan de moeite waard is om eens een bezoekje te brengen.

Toch écht net ff anders

Is het niet vanwege de vele mooie oude gebouwen, het lekkere klimaat (minimaal 15 graden het hele jaar) dan is het zéker vanwege het lekkere eten. Want ja……. de pizza vindt hier toch écht zijn oorsprong! En de tomaten en mozzarella smaken hier toch écht anders dan in de rest van de wereld.

Je vliegt vanaf Amsterdam in zo’n 2 uurtjes naar Napels. Vanaf het vliegveld ga je gemakkelijk in een klein kwartiertje met de shuttle bus naar het centrum en stap je uit bij het Centraal Station. Vanaf daar kun je gemakkelijk met de bus of metro naar je hotel. Gewapend met het 100% Napels boekje gingen we op pad.

Museo, Decumani& Duomo

Een mooie oude historische wijk met dé kerk van Napels en het Museo Archeologico Nazionale. Die laatste is zéker de moeite waard als je van plan bent een bezoekje te brengen aan Pompeii. Hier liggen namelijk veel van de historische vondsten van de onder lava bedolven stad. Struin lekker door de wijk en rust zeker even uit op Piazza Bellini. Een mooi groen pleintje waar alle Napolitanen samen komen en waar je nog de overblijfselen van de hele oude stad Neapolis vindt. Caffé Letterario Intra Moenia is zo’n leuk tentje om even een cappuccino te doen. Binnen vindt je veel boeken, ansichtkaarten en posters wat het tentje nét even anders maakt dan anderen. Eten doe je in deze wijk écht bij Pizzeria Vesi (Via San Biagio dei Librai 115). Het is zoals alle andere goede pizzeria’s niet het gezelligste of mooiste tentje, maar de pizza’s maken dat allemaal goed! Koop je Limoncello bij Limonè (Piazza San Gaetano 72). Hier is hij écht het allerlekkerst!

Chiaia, Plebiscito & Lungomare

De wat chiquere en hippere wijken van Napels. Ga lekker winkelen op de Via Toledo en de Via Chiaia. Hier vindt je leuke winkels en de bekende modehuizen. Wandel lekker langs de Lungomare (boulevard) met een geweldig uitzicht op de Vesuvius, Capri en de baai van Napels en ga vanuit daar het indrukwekkende Piazza del Plebiscito op. Wat verder in de wijk Chiaia vind je de duurdere modehuizen, veel groen en een relaxed mondaine sfeertje. Één van de hoogtepunten in deze wijk heeft wederom met eten te maken 😉 In een zijstraat van de Via Chiaia vindt je een begrip in Napels (en in de geschiedenis van het eten….haha). In een klein straatje (Salita Sant’anna di Palazzo) vindt je Pizzeria Brandi. In 1889 kwamen koning Umberto en koningin Margherita op bezoek in Napels en hadden zij de eer om voor de koning en koningin te koken. Om in de Italiaanse tricolori te blijven, hebben ze een pizza voor haar gemaakt met de beste tomaten, mozzarella en basilicum. Dit was hetgeen wat koningin Margherita het lekkerste vond e voila…….de Pizza Margherita is geboren! Bestel hem dus zeker als je bij Brandi gaat eten! Geloof me…..zo lekker eet je hem nergens anders (en ik heb toch wereldwijd en in Italië al aardig wat pizza’s op mijn naam staan).

Pompeii

Sla deze onder lava bedolven stad zéker niet over als je een paar dagen in Napels bent. Erg indrukwekkend om te zien hoe zo’n oude stad is weg gevaagd door de uitbarsting van de Vesuvius in augustus 79 (dus zo’n kleine 2000 jaar geleden). Je ziet oude badhuizen die nog prachtig in tact zijn, mooie mozaïeken en veel oude stenen 😉 En dit alles in een mooie groene omgeving aan de voet van de vulkaan. Je gaat er vanuit Napels heel gemakkelijk heen met het boemeltreintje (compleet met live muziek). Je pakt op het Centraal Station de Circum Vesuviana (rechts onderin het station) en je stapt minuut of 45 later uit  op het stationnetje van Pompeii.

Sorrento

Ook zeker niet iets om over te slaan als je in de buurt bent. Je pakt hetzelfde boemeltreintje (Circum Vesuviana) naar Sorrento alleen ben je iets langer onderweg (zo’n anderhalf uur). De kustlijn is prachtig en je stapt middenin het gezellige centrum uit. Sorrento is zo’n badplaats die op rotsen is gebouwd en daardoor dus heel veel charme heeft en heel veel mooie uitkijkpunten op elk niveau in de stad. Struin gewoon lekker door de nauwe straatjes en laat je betoveren door het uitzicht, elke keer weer.