Charlotte Matthys maakt furore met non-alcoholische spirits

POWERVROUWEN, een serie van en over inspirerende vrouwen. Of ze nu een eigen onderneming hebben, een toffe creatieve duizendpoot zijn, supermama zijn of een eigen verhaal hebben: van deze vrouwen wil je meer weten. Inspirerende verhalen die alles te maken hebben met dromen najagen en het leven vieren, maar hoe doen ze dat? En wat is hun levensmotto? Wij dronken een bak koffie met ze en duiken in hun verhaal..

Charlotte Matthys – slechts 28 jaar – maakt furore met haar non-alcoholische spirits. Ze staat op de Forbes 30 under 30 lijst en is vastberaden de wereld te veroveren met haar NONA Drinks mocktails. Wat begon met experimenteren aan de eigen keukentafel is uitgemond in een succesvol internationaal bedrijf. Hoe ze dat allemaal voor elkaar krijgt? Wij spraken haar.

Waar kunnen mensen jou van kennen?

Mensen kunnen me kennen als founder van NONA Drinks, premium non-alcoholic spirits. De alcoholvrije gin die ik ontwikkelde (2018) werd al snel geserveerd in sterrenrestaurants zoals The Jane in Antwerpen. Zowel met de alcoholvrije gin als de eerste alcoholvrije Spritz ter wereld die ik in 2021 lanceerde, won ik meerdere toonaangevende awards. Daarnaast veroverde ik een plaats op de Forbes 30 under 30 lijst. Wellicht ken je me daarvan?

Het idee van NONA Drinks ontstond op café. Op weekdagen wilde ik geen alcohol drinken, omdat ik mij graag fris voel de day after. Het aanbod non-alcoholische dranken was helaas pover en de huisgemaakte mocktails die er zijn bevatten vaak veel suiker. Met mijn achtergrond als bio-ingenieur begon ik te experimenteren, gewoon in mijn huiskamer, met het distilleren van verschillende kruiden. Zo ontwikkelde ik mijn eerste drank – NONA June – in 2018. NONA is een alcoholvrije gin, laag in suiker, op basis van 9 kruiden waaronder jeneverbes, basilicum en citrusvruchten. NONA, 9 in het latijn, staat dan ook voor de 9 kruiden. Vandaar de naam..

Waar sta je op dit moment in het leven?

Ik ben deze zomer getrouwd met mijn man Alec. Zonder mijn man, had ik niet gestaan waar ik vandaag sta. Mijn relatie is dus heel belangrijk voor mij! Verder ben ik volop bezig met NONA uit te bouwen samen met een leuk team. We zijn inmiddels met een tiental personen, zo hebben we collega’s in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Kortom ik ben volop bezig om samen met ons team te bouwen en onze cocktails bij de mensen te krijgen!

Wat zijn jouw dromen op persoonlijk en zakelijk vlak?

Op persoonlijk vlak hoop ik later een gezond gezin te hebben. En verder hoop ik dat NONA kan uitgroeien tot een vaste waarde. Graag zou ik marktleider worden in West-Europa en zelfs daarbuiten. Gewoon de nummer 1 als het gaat om premium alcoholvrije spirits! Op dit moment zijn we al marktleider in België en deze positie hoop ik in 2023 zeker te bewaren. Maar wat zou het super zijn als NONA geserveerd wordt in sterrenzaken op plekken zoals New York, Sydney en Hong Kong! Dat is toch wel de ultieme zakelijke droom op dit moment.

Wat is de mooiste, pijnlijkste, grootste les die je tot nu toe in het leven hebt geleerd?

Dat is een moeilijke vraag! De mooiste les zal zijn dat ik gemerkt heb dat bij het starten van een onderneming, er zoveel mensen zijn die je willen helpen. Dat je niet bang hoeft te zijn om met je idee naar buiten te komen en raad mag vragen bij anderen. Mensen delen over het algemeen heel graag kennis en helpen graag andere mensen verder. Dat is een heel fijne ontdekking!

De grootste les is dat je niet bang hoeft te zijn om fouten te maken of verkeerde beslissingen te nemen. Juist door die fouten te maken, leer je en ontwikkel je jezelf. Met als gevolg dat je onderaan de streep nog verder komt door de lessen die je hebt geleerd. Dit neemt niet weg dat wanneer je zo’n fout maakt of een verkeerde beslissing, dit niet heel vervelend kan voelen op dat moment! Maar van fouten leer je, en het is onderdeel van het proces dat ondernemen en leven heet.

Welk taboe zou jij willen doorbreken?

Het taboe dat alcoholvrij drinken saai is! Met onze cocktails hoeft alcoholvrij niet saai te zijn. Integendeel! Meer en meer staan mensen open voor een avondje uit zonder alcohol, ook al kunnen zij dan op opmerkingen rekenen als ‘Hè wat ongezellig!’. Ik wil met mijn bedrijf graag dat taboe van tafel vegen en de boodschap verspreiden dat een alcoholvrije avond uit níet saai hoeft te zijn.

Wat is jouw levensmotto?

Live your life to the fullest! Ga voor je dromen, je passie, wees ambitieus en niet bang om daarvoor uit te komen en je volop te ‘smijten’! Enkel zo kan je volledig leven vind ik en dus ook geluk nastreven. Door echt te doen wat je graag doet en hiervoor elke dag met veel zin op te staan.

Welk advies zou jij jouw jongere ik geven?

Het is belangrijk om je te omringen met de juiste mensen en om daar voldoende tijd in te steken. Daarnaast zou ik er zeker van zijn mijn jongere ik in te prenten dat een goed portie doorzettingsvermogen niet mag ontbreken. Er zijn altijd momenten waarop het minder gaat, maar daar mag je je niet door laten ontmoedigen.