7 redenen om aardbeien te eten in de winter

Hoewel aardbeiplanten normaal gesproken in mei en juni in bloei staan en vanaf juni en juli geplukt kunnen worden (afhankelijk van het ras), liggen er ook in de winter aardbeien in de schappen. Afkomstig uit de mediterrane landen (denk aan Calinda aardbeien), óf de kassen hier in Nederland. Duurzaam? Dat weten we zo net nog niet, maar goed voor je lijf, dat is zeker! Hierbij dan ook 7 redenen om aardbeien te eten in de winter.

1. Goed voor de weerstand

Aardbeien zitten bomvol antioxidanten en vitamine C. Stoffen waarvan bekend is dat ze jouw weerstand een flinke boost geven. Goed om te weten, wanneer je met snotneus nummer zoveel onder een dekentje op de bank ligt te sniffen.

2.    Bron van foliumzuur

Foliumzuur, oftewel vitamine B11, is belangrijk voor de aanmaak van witte bloedcellen en deze hebben we hard nodig! Witte bloedcellen beschermen ons tegen indringers zoals virussen en bacteriën. En laten die nu volop aanwezig zijn in de koude wintermaanden.

3.    Laag in calorieën

De rode winterkoninkjes zijn van nature laag in calorieën. Een portie aardbeien bevat slechts 28 kcal, dat is niet veel! Daarnaast zijn ze vetvrij én laag in suikers. Een perfecte slanke én gezonde snack dus.

4.    Boost voor de huid

Collageen is goed voor de elasticiteit van onze huid. Helaas maken we naarmate we ouder worden, steeds minder collageen aan en ontstaan er rimpels. Het hoge vitamine C gehalte in aardbeien, stimuleert de aanmaak van collageen. Daarnaast is de aardbei ook nog eens rijk aan ellaginezuur. Een antioxiderend wondermiddel dat de afbraak van collageen tegengaat én ook nog eens ontstekingsremmend werkt. Dag rimpels, dag pigmentvlekken!

5.    Helpt tegen gezwollen ogen

Move over schijfje komkommer. Wanneer je met dikke ogen wakker wordt na een avondje doorzakken, leg je er vanaf nu gewoon een paar plakjes aardbeien op. De antioxidanten helpen namelijk het bindweefsel rondom je ogen te ontspannen. Zo zie je er binnen no-time weer strawberry fresh uit.

6.    Vezels, vezels, vezels

Did somebody say vezels? In 150 gram aardbeien vind je al snel ruim 3 gram vezels. Ideaal om je bloedsuikerspiegel mee te regulieren (goed tegen die midnight cravings) en onmisbaar voor een gezonde darmwerking.

7.    Tegen de winter blues

Last van de donkere winterdagen? Aardbeien zijn één van de weinige voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan fisetine. Een stofje dat een belangrijke rol speelt in de aanmaak van serotonine in de hersenen. En serotonine zorgt er weer voor dat we ons sereen en tevreden voelen. Winteraardbeien brengen dus letterlijk de zon weer in huis.