3 leuke fietsroutes vanuit Amsterdam

Heb jij zin om in beweging te komen en erop uit te gaan? Laat de auto eens staan en stap op de fiets voor een ontdekkingstocht én wat extra beweging. We beginnen met 3 leuke fietsroutes vanuit Amsterdam, voor als je er woont óf een weekendje weg bent.

Ouderkerk aan de Amstel & Ronde hoep

Een geliefd rondje voor wielrenners, dat is de bekende Ronde Hoep nabij Amsterdam zeker. Maar ook als jij op je stadsfiets (of huurfiets) klimt heb je met dit rondje fietsen een heerlijk uitje. Zeker op een zonnige lente of zomerdag! Wil je jouw kleine ook mee nemen? Zorg dan voor een (huur)fiets met een fietsstoeltje voor op. Zo hebben jullie samen heerlijk een blik op de weg.

De Ronde Hoep zelf is in totaal 15 km lang, zonder veel drempels, stoplichten en enkel wat bestemmingsverkeer. Om er te komen blijf je bij het Amstelstation de Amstel volgen richting Ouderkerk aan de Amstel. Daar maak je de keuze om de Rond Hoep links- of rechtsom te fietsen. Onderweg tel je schaapjes, maak je een stop voor een koffietje of thee en groene weilanden. Op zoek naar een kortere route? Dan steek je bij Ouderkerk aan de Amstel de brug over en fiets je langs de andere kant van de Amstel weer terug richting Amsterdam.

Fietsroutes vanuit Amsterdam
Credits: Adrien Olichon via Pexels

Uitdam & Volendam

Een ander heerlijk rondje vanuit Amsterdam is een fietstochtje naar Volendam (of Uitdam, als je een kortere route wilt fietsen). Fiets naar Amsterdam Oost richting Zeeburgereiland. Hier steek je de Schellingwouderbrug over en sla je rechtsaf om het water te blijven volgen over de Durgerdammerdijk. Deze dijk brengt je in het pittoreske dorpje aan het water en gaat over in de Uitdammerdijk die je naar – verrassing – Uitdam brengt. Eenmaal in Uitdam, blijf je de Zeedijk volgen tot aan EuroParcs Poort van Amsterdam. Een perfecte stop voor lunch of een lekkere Apérol Spritz.

Heb je hierna nog puf? Dan fiets je door naar Marken waar je de veerboot pakt naar Volendam. En daar eet je natuurlijk een verse haring, gerookte paling, plus een portie kibbeling, en ga je op de foto in klederdracht. Fiets op dezelfde weg terug of maak een stop in Holysloot met z’n schattige kerkje en schoolgebouw.

Fietsroutes vanuit Amsterdam
Credits: Eline Heeres

De Zaanse Schans

Een typisch Hollands plaatje kom je natuurlijk tegen op de Zaanse Schans. Geen wonder dat menig toerist zijn weg hiernaartoe weet te vinden. Vanaf Amsterdam Centraal Station pak je de pont naar Buiksloterweg en fiets je een stukje Noord in. Steek de Van der Pek brug over en fiets richting de NDSM-werf en Zaandam. Vanuit Zaandam volg je de route naar het startpunt van de Zaanse Schans. Vergeet je fototoestel niet, want dit Hollandse plaatje wil je natuurlijk hebben vastgelegd!

fietsroutes vanuit Amsterdam
Credits: Tanathip Rattanatu via Pexels