ZZP’en als een pro: 8 waardevolle tips

Als ZZP’er ben je eigen baas en bepaal je zelf hoe je jouw bedrijf runt. Heerlijk! Maar het zzp’erschap gaat natuurlijk niet alleen maar over rozengeur en manenschijn. Het ondernemerschap brengt namelijk ook veel uitdagingen met zich mee. Zo moet je je niet alleen succesvol in je vak bewijzen, maar ook nog eens jouw ondernemersvaardigheden ontwikkelen en op de juiste manier weten in te zetten. Denk hierbij aan het het uitrollen van een bedrijfsstrategie, het bepalen van jouw tarief, het doen van acquisitie, je administratie en ga zo maar door! Daarom, speciaal voor jou, 8 waardevolle tips om te kunnen ZZP’en als een pro.

1. Netwerken, netwerken, netwerken

Oké, dus je bent ZZP’er of hebt besloten als ZZP’er aan de slag te gaan: te gek! Dat je niet meer voor een baas werkt, betekent natuurlijk niet dat je met niemand meer te maken hebt. Het is super belangrijk om een sterk professioneel netwerk op te bouwen en te onderhouden. Dit netwerk kan jou namelijk aan nieuwe klanten helpen, je kennis en ervaringen vergroten én jouw reputatie en bekendheid verspreiden. Zet het opbouwen van professionele relaties dan ook als één van jouw core-activiteiten op de agenda! Bezoek netwerkevents, neem actief deel aan netwerkkringen op LinkedIn en spreek heel veel mensen eens persoonlijk aan.

2. Stick to your core activity

‘Stick to your core activity’. Yes, even een uitstapje naar het Engels, maar het bekt gewoon even net iets lekkerder. Het hebben van een focus is zo ontzettend belangrijk voor succesvol ondernemerschap en bepaalt mede of en hoe snel jij jouw doelstellingen gaat behalen (ondernemer Loes Daniels – oprichter van Experiencegift – weet hier alles van. Lees het hier). Omdat er als ondernemer veel van je wordt gevraagd, en je je met een complete bedrijfsvoering bezig moet houden, is het vaak slim om bepaalde taken uit te besteden. De tijd die je hierdoor bespaart, kun je weer inzetten om jouw business te laten groeien.

3. Investeer in een boekhoudprogramma

Als ondernemer ben je in Nederland verplicht om een administratie bij te houden die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Hoewel je als (startende) ZZP’er kan besluiten je administratie bij te houden in een eenvoudig Excel document, is het aan te raden om te investeren in een professioneel online boekhoudprogramma. En dit hoeft niet eens duur te zijn! Er zijn genoeg gratis online tools beschikbaar en abonnementen speciaal voor ZZP’ers. De boekhoudprogramma’s zijn er zo op ingericht, dat jij slechts met een aantal drukken op de knop gegevens kunt verwerken, btw-aangiftes kunt doen en facturen kunt versturen. Dit scheelt je onderaan de streep heel veel tijd én zorgen. Tip: laat ieder kwartaal een check doen op jouw administratie. Zo zorg je ervoor dat eventuele foutjes snel worden getackled.

4. Maak een financieel plan

Leuk, al die randzaken, maar jouw ZZP-werk draait uiteindelijk natuurlijk (vooral) om geld verdienen! Belangrijk is dan ook om een eerlijk tarief voor jouw diensten vast te stellen. Zet hiervoor jouw kosten, gewenste winstmarge en marktconforme tarieven op een rij. Online is er genoeg te vinden over de tarieven die in verschillende beroepsgroepen wordt gerekend, maar belangrijk is dat jij ervan overtuigd bent dat de prijs die je vraagt een eerlijke prijs is. Dan pas kun je ZZP’en als een pro. Maak verder voor jezelf een omzetprognose waarin je een realistisch én ambitieus plaatje schetst van jouw financiële toekomst. Aan de hand hiervan kun je gericht aan de slag gaan met het benaderen van partijen en het zoeken van nieuwe opdrachten (zie de volgende tip!).

ZZP'en als een pro

5. Plan jouw acquisitie

Vaak niet de populairste activiteit van een ondernemer (tenzij je van sales houdt!), maar wel een die hard nodig is om jouw business te laten draaien: acquisitie doen. Dit betekent dat je actief in jouw netwerk op zoek moet gaan naar nieuwe opdrachten en kansen. Hierbij kun je denken aan het direct benaderen van bedrijven met een propositie, of je netwerk te kennen geven dat je open staat voor nieuwe opdrachten. Zorg dat dat balletje gaat rollen!

Nu denk je misschien ‘leuk die acquisitie, maar ik heb er echt een hekel aan!’. Dan is het antwoord ‘Eat the Frog!’. Plan wekelijks een vast moment in de agenda waarop jij met acquisitie aan de slag gaat. Kies hiervoor een manier die bij jou past en waar jij je prettig bij voelt, maar ontwijk het niet en stel het niet uit. Alleen dan kun je ZZP’en als een pro!

6. Maak goede afspraken

Nog zo’n belangrijke tip: sta stevig in je schoenen en maak goede afspraken! Niets zo vervelend als afspraken die niet worden nagekomen en facturen die niet worden betaald. Zorg er dan ook altijd voor dat de afspraken die je met een opdrachtgever maakt zwart op wit komen te staan; in een opdrachtsovereenkomst óf een contract. Zo hebben beide partijen altijd iets om op terug te vallen wanneer er geschillen ontstaan.

7. Investeer in je eigen ontwikkeling

Zeker als ZZP’er is het van groot belang om te blijven investeren in jezelf en jouw ontwikkeling. Dus wil jij ZZP’en als een pro, zorg dat je als eerste op de hoogte bent van de ontwikkelingen in jouw vakgebied. Volg trainingen, cursussen, lees boeken en vraag de mensen om je heen, evenals jouw klanten, om feedback. Dit alles helpt je te groeien als ondernemer en jouw diensten up-to-date en relevant te houden. En juist omdat je eigen baas bent, kun je snel op nieuwe ontwikkelingen inspelen!

8. Zorg voor een goede work-life balance

Als ZZP’er is het verleidelijk om continue bezig te zijn met je werk. Je draagt immers zelf de volledige verantwoordelijkheid om die toko draaiende te houden. En hoewel het natuurlijk fantastisch is dat je met zoveel passie en wilskracht aan jouw onderneming werkt, is het minstens zo belangrijk om je rust te pakken. Zorg voor een goede work-life balance om te voorkomen dat je uitgeput raakt of ooit in een burnout belandt.