Zo pas je jouw huis aan aan je wensen en eisen

Wanneer de jaren beginnen te tellen, zoals dat zo mooi heet, krijg je vaak andere wensen dan wanneer je nog helemaal aan het begin van je volwassen leven staat. Op allerlei gebieden, van vakanties en vrijetijdsbesteding tot zelfs je werk en je privéleven. De manier waarop je in het leven staat verandert, en daarmee ook hoe je tegen de wereld aankijkt. Je interesses blijven zelden je leven lang hetzelfde, en je behoeftes al helemaal niet. Ook niet als het om wonen gaat.

We passen ons steeds een beetje aan

Hoe denk jij nu over de onderwerpen waar je als twintiger ook al een mening over had? De kans is groot dat dit best iets veranderd is. Je zal je vakanties waarschijnlijk ook niet meer op dezelfde manier doorbrengen als pakweg dertig jaar geleden, en de invulling van je vrije tijd is ook veranderd. De manier waarop je werkt is anders geworden, je hobby’s zijn waarschijnlijk veranderd.

Dat heb je niet dagelijks in de gaten. Zulke dingen gaan geleidelijk; jij verandert, en je leven verandert met je mee. Soms opeens wat sneller, doordat er grote veranderingen in je leven optreden, zoals het krijgen van kinderen. Maar meestal iedere dag een heel klein beetje. Pas als je terugkijkt over een langere termijn zie je vaak pas goed hoe zeer jij eigenlijk veranderd bent, en hoe anders je leven er nu uitziet.

Credits: Priscilla Du Preez

Ook je woonwensen veranderen

Als jij verandert, dan is het niet zo raar dat ook je wensen veranderen. Ben je jong, dan is de kans groot dat je op zoek bent naar een woning die centraal gelegen is, bijvoorbeeld. Dat je er een paar trappen voor op hoeft, of ’s nachts nog wel eens in de herrie zit, dat vind je niet echt een probleem.

Ben je eenmaal wat ouder, dan zijn dat vaak dingen waar je minder op zit te wachten. Je wensen zijn veranderd, je hebt misschien wat meer behoefte aan rust. Maar ook je mogelijkheden kunnen in de loop der jaren anders zijn geworden. Klom je die paar trappen als twintiger nog fluitend op, inmiddels beginnen ze toch een flinke kluif te worden.

Het kan daarom geen kwaad om regelmatig, zeg jaarlijks, even bij jezelf na te gaan of je woning nog wel bij je past. Dat betekent niet dat je meteen hoeft te verhuizen wanneer dat niet meer het geval is. Vaak kun je binnenshuis heel wat aanpassen, als je de locatie nog wel steeds prettig vindt.

Zo is een traplift van Handicare plaatsen een goede oplossing als je merkt dat die trap, of trappen, in je huis vervelend worden. Een kleine ingreep, je kunt je trap daarna nog steeds gewoon gebruiken, maar wel eentje die je huis weer aan je wensen en eisen kan laten voldoen. Eentje waar lang niet iedereen aan denkt, terwijl hij vrij gemakkelijk te realiseren valt. Je huis steeds een beetje aanpassen aan jouw mogelijkheden en wensen zorgt ervoor dat je er een stuk langer met plezier kunt blijven wonen.