Zo blijf je wél productief tijdens het thuiswerken

We missen het slap geouwehoer bij het koffiezetapparaat en zelfs de onontkoombare kantoorvraag op maandag: “Hoe was je weekend?”. Waar dit voorheen vaak erg awkward was en je deze vraag liever negeerde, want het gaat jouw collega’s niks aan wat je dat weekend hebt uitgespookt. Nu zou je dolgraag willen dat iemand ‘m je stelde.

Thuiswerken is na bijna een jaar niet alleen normaal meer, maar het is zelfs gewoon. Voor veel mensen is er namelijk simpelweg geen andere optie. Dat kan nog weleens knap lastig zijn, maar tegen alles is een remedie. Wij zetten wat tips voor je op een rij hoe je wél effectief blijft tijdens het thuiswerken.

Tips om thuis productief te blijven

Johan Cruyff zei het al eens: ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel.’ Werken vanuit thuis heeft ook zo zijn voordelen. Je komt nooit te laat op je werk, kunt zelf bepalen welke muziek je wilt luisteren en hebt geen last van collega’s die je om de haverklap lastigvallen. Toch kan langdurig thuiswerken ook zorgen voor eenzaamheid en sociale isolatie en vermindering van je productiviteit. Dus er zijn zeker ook valkuilen.

Je outfit on point hebben

We snappen dat het heel verleidelijk om lekker de hele dag in je pyjama of joggingbroek te werken. Of wellicht kom je zelfs helemaal je bed niet, je werkt toch alleen thuis. Maar helaas, als je je niet klaar maakt voor de dag , dan zul je er ook nooit klaar voor zijn. Ben je lekker comfy gekleed dan is het ook veel moeilijker om je mind op werkmodus te zetten. Je moet het gewoon behandelen als iedere andere werkdag. Vroeg opstaan dus, douchen, aankleden en beginnen.

Wordt geen loner

Mocht je voor een bedrijf vanuit thuis uit werken, is het belangrijk dat je je werkcontacten goed blijft onderhouden. Niet alleen zodat de samenwerking goed blijft verlopen, maar ook zodat ze jou niet vergeten. Want ja, jij bent er nooit. Vraag dus een paar keer week hoe het met iemand gaat, plan een Skype gesprek in of stuur een keer een selfie in de groepsapp. Een samenwerking verloopt veel beter wanneer je het ook goed met iemand kan vinden. En het zorgt ervoor dat jij niet tegen je muur begint te praten.

Thuiswerken-1
Credits: Mateus Campos Felipe

Creëer je eigen werkplek

Creëer een eigen plek in je huis wat (alleen) bedoeld is voor werk. Het maakt niet uit waar je dit in je huis doet, zolang je maar een productieve houding kan aannemen. Dit zorgt ervoor dat je je werk beter kan doen en je ontloopt afleidingen. Je mag dan wel thuis zijn, maar je bent ook op je werk. Dus als jij iets moet printen, moet je deze wel in huis hebben. Net als inktcartridges. Maar alleen daar red je het niet mee. Een home office creëer je door een ergonomisch bureau, kamerplanten, een goede speaker én persoonlijke items waar je blij van wordt.

Eet bewust

Tuurlijk ga je snacken wanneer je thuis zit, dat is logisch. Het is het ultieme excuus om even je benen te strekken en een pauze te nemen. Het enige wat we je hiervoor kunnen adviseren is: plan je maaltijden in net zoals je op werk zou doen en keep it healthy. Op deze manier voel je je fitter door de dag heen en hoef je niet elke avond buiten te gaan sporten gym om die zakken chips er vanaf te trainen.

Frisse neus halen

Als je alleen maar in je huis opgesloten zit word je vanzelf wel een keer gek. Ga dus af en toe even naar buiten. Het geeft je wellicht nieuwe inzichten, je hebt menselijk contact en een goed excuus om lekkere koffie to-go te halen.

Weet wanneer je moet stoppen

Wanneer de klok 17:00 slaat pak je jouw biezen. Het is noodzakelijk dat je je uitlogt, je programma’s afsluit en je je laptop dichtslaat. Het is moeilijker om de grens tussen werk en privé nog te zien als je thuis werkt. Je staat ‘s ochtends misschien wat later op en ‘s avonds laat doe je misschien nog wel wat kleine dingetjes. Nee. Houd je aan je werktijden, ook tijdens het thuiswerken, en maak tijd vrij voor leuke dingen na je werk!

Thuiswerken-2
Credits: Prateek Katyal