Zo bereid je jouw kamerplanten voor op de winter

De koude maanden komen er weer aan en ook je kamerplanten zullen dit gaan merken. Hoewel je planten in de zomer door de hitte meer aandacht nodig hebben, zijn er in de winter ook dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je planten er op hun best uit blijven zien. Benieuwd hoe je dit doet? Wij geven je 3 tips!

Zorg voor voldoende daglicht

Kamerplanten hebben van nature veel licht nodig. In de zomer krijgen ze dit natuurlijk volop door de zon die voortdurend schijnt. In de winter is het echter sneller donker en schijnt de zon minder vaak. Gelukkig hebben de planten in de zomermaanden flink kunnen groeien en kunnen ze wel een tijdje met wat minder licht. Toch moeten ze dagelijks een aantal uren blootgesteld worden aan licht. Daarom kan het een goed idee zijn om sommige planten op een andere plek neer ze zetten tijdens de wintermaanden; bijvoorbeeld dichter bij het raam of in de vensterbank.

Geef je planten genoeg water

In de zomer geef je je kamerplanten natuurlijk lekker veel water omdat ze sneller uitdrogen. Kijk hier in de winter mee uit; de meeste planten hebben maar één keer per week water nodig. Kijk uit dat de grond in de bloempot niet te nat wordt. Dit zorgt ervoor dat de wortels gaan rotten of dat er schimmels ontstaan. Geen pretje voor jouw dierbare huisgenoten! De kamerplanten zullen in de winter, doordat ze minder groeien, in een ruststand terechtkomen waardoor ze echt wel een tijdje zonder water kunnen. Wat heeft de natuur dat toch weer goed geregeld!

Zorg voor een goede temperatuur in huis

Planten houden van warmte; dat kunnen we in de zomer duidelijk merken. Maar de warmte die in de zomer in huis hangt is een hele andere soort warmte dan die van een door een verwarming verwarmd huis. De verwarming zorgt er namelijk voor dat de lucht erg droog wordt en dit is niet goed voor de bladeren van je kamerplanten. Weet je niet of je planten last hebben van droge lucht? Dit kun je vooral zien wanneer de randen van de bladeren een beetje beginnen op te krullen. Zet je planten dan ook niet te dicht bij de verwarming. Dit vinden ze niet lekker!

bereid je jouw kamerplanten voor de winter

Zo bereid je jouw kamerplanten voor op de winter

Extra tip

Zo bereid je jouw kamerplanten voor op de winter. Maar mochten er dan toch dode bladeren aan de planten verschijnen? Schrik niet! Dit hoeft niet per se een slecht teken te zijn! Sommige planten krijgen bij de seizoenswisseling gewoon nieuwe blaadjes. Haal daarom gewoon de dode bladeren weg zodat er meer ruimte is voor frisse, groene blaadjes!