Zijn vrienden gratis babysitters?

Valerie woont in Zwitserland, Eline in Amsterdam. Iedere week schrijven ze elkaar over diverse onderwerpen die hen bezighoudt in de column van de week. Van vraagstukken in de liefde tot dilemma’s op het werk. Niets is te gek en niets blijft onbesproken.

Hoi Elien, wat ik laatst toch via-via hoorde deed mijn oren toch wel even klapperen. Mijn beste vriendin werd door een vriendin van haar toegevoegd aan wel een heel bijzonder whatsapp-groepje. Deze betreffende vriendin was net moeder geworden en nodigde haar vriendinnen per chat uit om een Doodle link in te vullen. Niet voor het organiseren van een babyborrel of ander soort kraamvisite.. Nee ze vroeg haar vriendinnen om een Doodle link in te vullen voor het oppassen op haar baby! Zomaar, vanuit het niets. Say what?!

Ik heb niet veel ouders in mijn vriendengroep. Sterker nog, de meerderheid is happy de peppy kindervrij. Zelf heb ik ook geen kinderwens, iets waar wij het al eens uitgebreid over hebben gehad in deze column. Wel heb ik peetkinderen, maar zelfs op hen heb ik nog nooit hoeven passen. Stiekem heb ik namelijk de mazzel dat mijn vrienden weten dat ik niet heel erg van babysitten houd. Ik heb het gewoon al zo druk met mijn eigen leven: mijn werk, mijn studie, mijn social life.. Ieder vrij moment dat ik heb wil ik dan ook gewoon echt even mijn rust pakken. Dit betekent natuurlijk niet dat ik nooit ja zeg. Mocht het echt nodig zijn, dan help ik mijn vrienden graag uit de brand.

En hier zit precies het (pijn)punt. Ik ben van mening dat je jouw vrienden best eens kunt vragen om op jouw kleine te passen. Wellicht beleven zij er immers heel veel plezier aan, of zit jij zo nu en dan helemaal omhoog als het gaat om het regelen van een oppas. Maar er klakkeloos vanuit gaan dat jouw vrienden in te zetten zijn als ‘gratis babysitters’ door het sturen van een in te vullen oppasschema…? Ik vind het raar!

Hoe denk jij hierover? Ik weet dat er al de nodige kinderen zijn binnen jouw vriendengroep. Word jij ingezet als die gratis nanny?

Liefs,

Val, een gratis babysitter.. dat wenst iedereen met kinderen wel! Niet voor niets worden opa’s en oma’s gretig ingezet als oppas met vaste dagen en wordt de werkweek aangepast op het oppasschema van het kind (of de kinderen). De kinderopvang is duur, heel duur, en dus moet er creatief met de agenda’s én de portemonnee worden omgegaan. En toch, het delen van een Doodle-link met niet-wetende vrienden en vriendinnen, om jouw oppasschema rond te breien.. Ik moet er stiekem een beetje om gniffelen.

Allereerst vind ik dat je voordat je aan kinderen begint – na de bevruchting van het eitje heb je immers nog 9 maanden de tijd – al na dient te denken over hoe je jouw leven vanaf de geboorte gaat vormgeven. Hoe ga je het ouderschap met je carrière combineren, wie doet wat en welke oppas ga je regelen voor op de dagen dat je niet thuis bent? Kinderopvang is duur, dus vogel uit wat de meest logische constructie is en waar je persoonlijk het gelukkigst van wordt. Scheelt een hoop stress.

Maar goed, dan ben je er natuurlijk nog niet. Het kan altijd eens gebeuren dat je onverwachts zonder oppas komt te staan. Kun je dan jouw vrienden bellen om je uit de brand te helpen? Uiteraard! That’s what friends are for, niet? Gewoon even bellen of appen om te kijken of er iemand beschikbaar is, vinden ze vast niet erg. En mocht je dan toch heel graag een Doodle-link versturen, doe dit dan voor een leuk avondje met je vriendinnen samen. Zonder kinderen. Wanneer de oppas op de kleine let.