Zij werd verkracht door haar date

LET OP! Dit artikel kan confronterend zijn.

Verliefd, dat was Anne ja. Zo verliefd dat ze alles voor deze jongen zou doen. Ze kookte voor hem, zat na een ongelukje midden in de nacht naast zijn bed in het ziekenhuis, probeerde in de smaak te vallen bij zijn vrienden, maar vooral bij hem. Wat begon als een heerlijke romance eindigde helaas in een nachtmerrie die zelfs jaren later nog zijn sporen nalaat. Zij werd verkracht door haar date, iets wat ze jaren later pas onder ogen durfde te zien.

Ontluikende liefde

Anne was midden twintig toen ze via een collega een jongen leerde kennen die haar helemaal zag zitten. Hij had haar eens op een foto van zijn vriend voorbij zien komen en had gevraagd wie ze was. De betreffende collega zorgde voor een ontmoeting, gewoon tijdens een avond stappen in de club. Hoewel Anne in eerste instantie niet per se gecharmeerd was van dit type jongen – een beetje vol van zichzelf, donker haar, gitzwarte ogen – merkte ze dat ze de aandacht wel kon waarderen. De weken erop leerde ze hem dan ook steeds beter kennen tijdens gezamenlijke stapavondjes en uiteindelijk een aantal dates. Ze werd verliefd. Zijn zelfvertrouwen, lieve woorden, charisma.. ze viel uiteindelijk als een blok voor hem.

Van date naar date

Het daten hield aan en ze ontmoette zelfs zijn ouders. Hoewel dit niet geheel gepland was – zij zat toevallig nog op de bank in zijn joggingsbroek toen de deurbel ging – klikte het gelijk. Ze werd met open armen ontvangen en ook hij leek te genieten van het pronken met zijn meisje. Alhoewel, niets was nog officieel. Anne begon dan ook steeds onzekerder te worden. Want wat wilde hij nu precies van haar? Zag hij nog andere meisjes? Waarom liet hij soms dagen niets van zich horen om dan opeens weer op te duiken alsof er niets aan de hand was? Waarom ging hij het gesprek steeds uit de weg? Vragen die lange tijd onbeantwoord bleven, maar ze liet het maar voor wat het was. De seks was immers heerlijk en als ze wakker werd in zijn armen prijsde zij zichzelf enorm gelukkig.

De ommeslag

Zijn ontwijkende gedrag werd steeds erger. Zo had hij steeds minder vaak tijd om met haar af te spreken, en verkoos altijd zijn familie boven haar. Dit alles stond in enorm contrast met de momenten die ze wél samen doorbrachten. De momenten waarin hij haar gepassioneerd kuste, een ontbijtje op bed bracht of tegen haar aankroop op de bank. ‘Wat gaat er toch in hem om?’, kon zij zich alleen maar afvragen. Iedere poging om het onderwerp aan te snijden werd vakkundig door hem ontweken. En dat begon te steken.

Antwoorden

Verdriet en boosheid, dat was wat Anne de dagen die volgden zou voelen. ‘Wat wíl hij van me? Zit hier eigenlijk wel toekomst in?’. Ze hoopte zo erg dat ze nu eens echt antwoorden zou krijgen. Maar die avond stond ze op een feestje en probeerde ze te genieten van het gezelschap en de drankjes. Heel veel drankjes! Het was met wijn, bier en shotjes dat zij haar pijn probeerde te verdoven. De pijn van continue afwijzing en mentale chantage. Na het zoveelste wijntje besloot ze dat ze stoer genoeg was om haar antwoorden te gaan halen. Ze liet niet langer met zich sollen en zou hem dan nu toch echt eens voor het blok zetten. Die avond van hun ontmoeting werden weken en de weken werden maanden. Het was tijd om erachter te komen of de maanden naar jaren konden groeien of niet.

Dronken

Dronken stapte Anne op de fiets en zette koers richting zijn huis. Met een telefoontje had ze hem verwittigd van haar komst en toen ze aanbelde ging de deur al open. Hij zag dat ze over haar toeren was en dronken, maar probeerde het te negeren. Anne probeerde het gesprek aan te knopen waarvoor ze gekomen was. Hij praatte er voor de zoveelste keer omheen. Voor ze het wist werd ze in zijn bed gelokt met lieve woorden. ‘Laten we het er morgen over hebben’, zei hij wanneer hij haar begon te kussen en ruw zijn tong naar binnen duwde. Ze voelde weerstand, maar laatte het gebeuren, ze was te dronken om er tegenin te gaan. Voor ze het doorheeft is ze van haar kleding ontdaan en zit ze naakt bovenop hem. ‘Stop, kunnen we dit morgen doen? Ik voel me niet lekker ‘, hoorde Anne zichzelf nog zeggen. Ruw werd ze op haar rug gedraaid en daar lag hij bovenop haar. Zij liet het gebeuren, was te moe en dronken om er tegenin te gaan.

Je hebt het zelf gedaan

Pas jaren na deze gebeurtenis beseft Anne wat er nu precies gebeurd is die nacht. Die ene vraag van de psycholoog laat haar wereld op zijn grondvesten schudden: “Wie heeft jouw vertrouwen ooit het meest geschaad?”. De beelden schieten door haar hoofd. De tranen schieten in haar ogen. De woede komt met een oerknal naar buiten. Opeens valt het kwartje waarom ze altijd in paniek raakt wanneer er iemand tijdens de seks bovenop haar wilt gaan liggen, waarom ze moeite heeft om mannen te vertrouwen.. Daar in die praktijkkamer valt voor de eerste keer het woord ‘verkrachting’. Het zal nog jaren duren voordat Anne het gevoel van ‘je hebt het zelf gedaan’, naast zich neer kan leggen en weer kan genieten van seks. Ze weet nu dat er geen enkel excuus is om een dronken persoon te misbruiken en signalen te negeren. Zeker is dat ze dit nooit meer zal laten gebeuren.

Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd en is er van stock beeldmateriaal gebruik gemaakt.