Wintersporten? Op deze bestemmingen is de après-ski het duurst

Het is weer volop wintersportseizoen en dat betekent dat we met grote getalen richting de bergen trekken om te skiën (lees het artikel van Valerie over wintersporten in Wallis, Zwitserland), in de sauna te ontspannen én te après-skiën! Nu is een wintersportvakantie al niet heel goedkoop, maar op deze plekken wordt je portemonnee wel een heel stuk lichter. De kosten voor populaire après-skidrankjes zoals een glas rosé, biertje of Aperol Spritz liegen er namelijk niet om. Het doen van wat vooronderzoek bij het boeken kan dus lonen. Op deze bestemmingen is de après-ski het duurst. Doe er je voordeel mee!

Daar krijg je dorst van

Een dag op de piste wordt natuurlijk afgesloten met een welverdiend (non)alcoholisch drankje. Het liefst op het terras in de zon met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. En welke drankjes dan populair zijn? Dat zijn een fris koud biertje (50cl), een glas rosé, Aperol Spritz, Vin Chaud en de eenvoudige warme chocolademelk met slagroom. Natuurlijk hoort daar ook een versnapering bij in de vorm van een schnitzel, borrelhapje of apfelstrudel, maar alleen het drankje kan je op veel wintersportbestemmingen al duur komen te staan. De kosten voor bovengenoemde populaire après-skidrankjes kunnen per wintersportbestemming namelijk fors verschillen, namelijk tot wel 167 (!) procent. Vergeet je portemonnee dus niet..

apres-ski

Méribel spant de kroon

Reisorganisatie Sunweb zette de kosten van de populairste après-skidrankjes, waaronder een glas rosé, biertje (50cl), Aperol Spritz, warme chocolademelk en Vin Chaud in de 15 beroemdste wintersportgebieden van Europa op een rij om te kijken op welke pistes Nederlanders het meeste waar voor hun geld krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat het Franse Méribel de kroon spant en daar de après-ski het duurst is. Met een totaalprijs van maar liefst 60 euro voor de vijf bovengenoemde dranken, trek je jouw portemonnee zo leeg voor een rondje. Voor een Aperol Spritz betalen wintersporters bijvoorbeeld € 17,- in de populaire ‘Instagrammable’ bar La Follie Douce.

Het bekende Oostenrijkse wintersportoord St. Anton is de op één na duurste bestemmingen wanneer we het van de drankjes af laten hangen: vakantiegangers tikken hier in totaal zo’n € 39,70 (34% minder dan in Méribel) af, terwijl Davos Klosters in Zwitserland de top drie afsluit met € 39,40 voor een rosé, biertje, Aperol Spritz, warme chocomel en Vin Chaud.

Liezen, Steiermark, Oostenrijk – Leroy Filon

Meer waar voor je geld

Hoewel de après-ski dus het duurst is in Méribel, zijn er ook nog bestemmingen die je zullen verrassen wanneer het om de kosten van de drankjes gaat. Zo hebben wintersporters die in het Oostenrijkse Sölden verblijven meer geluk. Dit wintersportgebied biedt volgens het onderzoek de beste prijs-kwaliteitverhouding: men betaalt hier gemiddeld € 22,50 voor de vijf populaire après-skiversnaperingen. Dat is bijna een derde minder dan de gemiddelde totaalprijs van alle andere onderzochte resorts (€33,49).

Vakantiegangers die in Tignes/Val d’Isère de pistes afdalen komen voor een welkome verrassing te staan. Hier zijn de kosten voor après-ski namelijk niet zo hoog als je zou verwachten. De populaire (feest)bestemming is het op twee na goedkoopste (€27,00) en is maar liefst €33,00 goedkoper dan Méribel.

Dus, bestaat jouw ideale wintersportvakantie voor een groot deel uit après-skiën? Dan is het wellicht raadzaam om bovenstaande kosten in het achterhoofd te houden wanneer jij jouw vakantie boekt.