Wil jij stoppen met drinken? Volg deze tips

De kroegen zijn weer open en de terrassen lopen dagelijks weer vol. Wat is er dan lekkerder dan een goed glas Chardonnay of een vers biertje van de tap? Alcohol, we drinken massaal van dit toch eigenlijk giftige goedje. Van vodka tot bier en van mixdrankjes tot wijn. Na een paar glazen voel jij je wellicht de Koningin ter Rijk, maar de volgende dag moet je het bekopen met een vervelende kater. Hoofdpijn, uitgeput, misselijk en moe. De kater, die komt overduidelijk later. Wil jij stoppen met drinken? Voorgoed af van die vervelende katers? Wil jij verder kijken dan Dry January en echter gezonder gaan leven? Met deze tips kom je en heel eind!

1. Bepaal jouw motivatie

Waarom wil je eigenlijk stoppen met drinken? Is het omdat ‘men’ vindt dat het wel wat minder kan, of ben je er zelf echt van overtuigd dat je gezonder wilt gaan leven? Bepaal jouw motivatie en zorg dat deze intrinstiek is. Met een sterke motivatie sta jij stevig in je schoenen wanneer iemand je voor de zoveelste keer aandringt een (alcoholisch) drankje aan te nemen.

Wil jij stoppen met drinken?

2. Maak jouw drinkgedrag inzichtelijk

Hoeveel drink jij eigenlijk op weekbasis? Staat er elke dag een fles wijn geopend op tafel, of drinkje enkel in het weekend op het terras een alcoholische versnapering? Maak jouw drinkgedrag inzichtelijk en bepaal aan de hand van je bestaande drinkgewoontes jouw doelstellingen om te minderen of zelfs helemaal te stoppen.

3. Bepaal van te voren hoeveel jij op een avond drinkt

Ga je een avondje uit? Of uiteten in een restaurant? Bepaal van te voren hoeveel glazen alcohol jij wilt drinken. Zo kun je jezelf makkelijk controleren en houd je jouw drinkgedrag onder controle. Besluit je helemaal niet te willen drinken op een avond, denk dan alvast na over een smakelijk alternatief. Zo heb je altijd een antwoord als iemand je onverhoopt probeert te verleiden met een drankje.

4. Stop met jezelf te verantwoorden

Je kent het wel, je hebt even geen zin in een biertje maar onderweg naar de bar zijn er door verschillende vrienden al versc hillende drankjes in je handen gedouwd. ‘Drink je niet? Doe eens niet zo ongezellig!’. Sociale druk is een veel voorkomend probleem wanneer het gaat om het stoppen van slechte gewoontes. Onder sociale druk bezwijken vaak de beste voornemens. Stop met jezelf te verantwoorden en presenteer jouw ‘niet-drinken’ gewoon als een feit. ‘Ik hoef geen biertje, maar bestel gerust een spa-rood voor mij, heerlijk!’.

Wil jij stoppen met drinken?

5. Wissel af met water

Wil jij stoppen met drinken? Misschien wel de beste tip die er is om jouw alcohol inname te verkleinen: drink na elk glas alcohol een glas water. Op deze manier voorkom je dat je jouw ‘dorst’ lest met het volgende biertje, maar je lijf hydrateert met de juiste brandstof. Nog een goed idee is het stoppen met het drinken van alcohol na een bepaald tijdstip. Stel jezelf bijvoorbeeld de regel dat je na middernacht niet meer drinkt. Wedden dat je beter zult slapen?

Kortom, wil je stoppen met drinken? Of in ieder geval jouw alcohol inname verminderen? Dan kom je met deze tips een heel eind! Heb je het idee dat jouw drankgedrag problematisch aan het worden is? Of ken je iemand die struggled met alcohol? Schakel dan tijdig hulp in.