Weg in eigen land : Friesland

Vorig weekend gingen we samen met de mannen van Manify een weekend naar Friesland. Vanuit Den Bosch doen we er ongeveer 1,5 uur over voordat we bij onze eerste bestemming zijn : Herberg Het Volle Leven in Appelscha. Dit is nét over de grens bij Drenthe, dus echt het begin van Friesland.

Herberg Het Volle Leven

Wanneer we aankomen staat Yt, de eigenaresse van Herberg het Volle Leven, ons al op te wachten. We komen terecht bij een prachtige boerderij en zien meteen al een prachtig paard in de wei staan. We worden hartelijk ontvangen in de ontbijt/diner ruimte van de herberg en krijgen een lekker glas wijn. Samen met Yt praten we over de verschillen tussen Brabant en Friesland en uiteraard over haar herberg. We krijgen direct een fijn gevoel bij zowel Yt als bij Herberg Het Volle Leven. Het is hier lekker warm, de hond (Guapo) loopt vrolijk rond en juist doordat we in een herberg verblijven en niet in een wolkenkrabber hotel, geeft het meteen een gevoel van rust.

Yt is deze herberg 10 jaar geleden gestart en serveert enkel bioliogische en vegetarische gerechten (hierover later meer). De herberg telt 8 kamers en heeft een prachtig oud kapelletje waar je zelfs de mogelijkheid hebt om te trouwen of een meditatieweekend te houden. Deze locatie is ook geschikt voor de ruiters onder ons. Je kunt je paard meenemen zodat je de volgende dag een mooie rit kan maken door de schitterende natuur die Appelscha te bieden heeft.

De Jongens van Outdoor

Na een heerlijke nachtrust in Appelscha gaan we naar de Jongens van Outdoor waar Wim al op ons staat te wachten. Wim is jonge vlotte gast waar we meteen een klik mee hebben. Wim laat ons eerst klimmen op de klimwand (best eng zo hoog) en vervolgens gaan we een parcours af waarbij we gezekerd zijn. Tijdens dit parcours verrekken we de nodige spiertjes en liggen we in een deuk omdat we écht niet weten hoe we dit onderdeel goed moeten doorlopen. Na de nodige instructies van Wim hebben we het gehaald! Yes! We mogen naar boven waar we onszelf naar beneden tokkelen. Ondanks dat het best fris was, vonden we dit gaaf om te doen! Wim legde alles goed uit en je bent stiekem best trots op jezelf wanneer je het parcours hebt afgelegd.

jongensvanoutdoor

Sauna het Friese Woud

Na een sportieve ochtend komen we aan bij Sauna het Friese Woud, we worden hier door eigenaar Pieter Bunt ontvangen en krijgen een heerlijke warme badjas voordat we de sauna betreden. Sauna het Friese Woud is schoon, overzichtelijk en compact. We vinden het prettig dat we ons niet in een massa sauna begeven. Nadat we in de infrarood sauna en het bubbelbad zijn geweest, begint onze Hammam beleving. We nemen plaats op de verwarmde hammam-tafel en worden door middel van een fijne scrubhandschoen aan de voorkant gescrubd. Nadat dit is afgespoeld door heerlijk warm water begint het zeepritueel, gevolgd door een massage. De speciale olijvenzeep die in een daarvoor bestemde zeepzak zit, geeft in combinatie met water en lucht een grote hoeveelheid zeepbellen af. Door de lange halen en zachte knedingen met subtiele drukpuntmassages af te wisselen, is deze zeepmassage voor ons enorm ontspannend. Doordat de ruimte over 2 hammam tafels beschikt worden we allebei tegelijkertijd gemasseerd.

Leeuwarden

Na onze sportieve en ontspannende dag vertrekken we naar Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Na ongeveer 1 uur rijden komen we aan bij het Stenden Hotel. Dit hotel wordt gerund door jonge, enthousiaste studenten van de Friese hoge hotelschool, onder begeleiding van praktijk instructeurs. Het hotel ligt op ongeveer 10 minuten van het centrum van Leeuwarden en heeft verschillende soorten kamers. Van deluxe kamers tot kamers met een Afrikaans of Oosters thema. Wat ons bij is gebleven aan deze overnachting is dat de studenten ontzettend behulpzaam en gastvrij zijn. De bedden lagen heerlijk, de kamer was van alle gemakken voorzien en het ontbijt en diner in het Stenden Hotel is ook een aanrader (hierover later meer).

Leeuwarden centrum heeft een gezellig uitgaansleven (Doelesteeg!), leuke eettentjes (Barrevoets!) en uiteraard winkels zodat je tijdens je weekend weg ook nog heerlijk kunt shoppen. De afwisseling van platteland/stads was voor ons een aanrader tijdens het verblijf in Friesland!