Waarom voedingssupplementen zo populair zijn

Ladies, steeds meer van ons weten de weg naar de cosmetisch arts te vinden. Van lipfillers tot spuitjes botox.. Maar wist je dat het beste middel tegen veroudering gezonde voeding is en smeren smeren smeren tegen de schadelijke straling van de door ons aanbeden zon? Voor een natural glow, sterk haar en lange nagels is natuurlijk een stukje goede genetica nodig, maar gezonde voeding en aanvullende voedingssuplementen dragen zeker hun steentje bij. Geen wonder dat we de populariteit van supplementen sterk zien toenemen. Wij doken in de wereld van de supplementen voor de ultieme huid, haar en nagel supplementen. Waarom voedingssupplementen zo populair zijn, je leest het hier.

Begin bij de basis

Alle vitaminen en mineralen die ons lichaam maar kan wensen vinden we terug in ons eten. Maar helaas.. door bodemuitputting, veredeling van zaden (dit is de genetische manipulatie ervan), het onrijp oogsten voor het langer kunnen bewaren van groente en fruit, maakt dat de voedingswaarde van ons huidige voedsel vele malen lager ligt dan jaren terug. Het advies van 400 tot 500 gram groente en 2 stuks fruit per dag blijft doorgaans hetzelfde, maar belangrijk is ook om af te wisselen in kleur om zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen en zogenaamde fytonutriënten binnen te krijgen. Hierbij kunnen multivitaminen jouw gezondheid een handje helpen. Een goede multi bevat een optimale hoeveelheid aan vitamines en mineralen in de juiste samenstelling. Op naar die ultieme huid, haar en nagel status!

Voedingsupplementen tips voor huid, haar en sterke nagels

Waarom voedingssupplementen zo populair zijn

Focus on the details

Naast multivitaminen bestaan er ook vele meer specifieke supplementen die zich focussen op bijvoorbeeld het verstevigen van de huid of het laten glanzen van het haar. Een kleine uiteenzetting:

Biotine: vitamine H

Wist je dat onze huid, haar en nagels veel lijken op elkaar qua structuur? Ze hebben daarom ook dezelfde voedingsstoffen nodig om optimaal te floreren. Van belang is onder andere vitamine B8, ofwel biotine. Biotine wordt ook wel ‘vitamine H’ genoemd vanwege de positieve invloed die het heeft op haar en huid. Biotine bevordert de stofwisseling en draagt bij aan normale haargroei. Het voedt het haar van binnenuit en draagt bij aan een normale structuur en functie van de huid.

Collageen: alleskunner

Je ontkomt er bijna niet aan. Collageen als beautysupplement is enorm hot, in alle soorten en maten! Gemaakt van vis of rund (of vegan boosters met hyaluron) in diverse smaken en in hippe verpakkingen, is de collageen niet aan te slepen. Niet gek, want collageen is een lichaamseigen vezelachtig eiwit dat bijdraagt aan een stevige huid. Naarmate we ouder worden neemt de collageen productie af, maar dit proces raakt ook in versnelling door een gebrek aan vitamine C, blootstelling aan UV-straling en ongezonde gewoontes als roken, het drinken van alcohol en het eten van suikerrijke voeding. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen, suiker breekt bijvoorbeeld weer sneller vitamine C af. Met een collageen-supplement, bijvoorbeeld met extra toegevoegd hyaluronzuur, vul je jouw collageen-voorraad weer een beetje aan bij de eerste tekenen van huidveroudering.  

Zink: multifunctioneel spoorelement

Zink is (net als vitamine C en E) een krachtig antioxidant. Antioxidanten beschermen onze cellen tegen oxidatieve schade, aangericht door vrije radicalen, maar ondersteunen bijvoorbeeld ook het immuunsysteem. In de beauty-context, is zink goed voor huid, haar en nagels. Het ondersteunt het natuurlijke herstellend vermogen van de huid. Nou kun je natuurlijk een dozijn oesters naar binnen slurpen (oesters bevatten het hoogste gehalte aan zink van alle voedingsmiddelen), maar wellicht zijn hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad en pijnboompitten door je ontbijt (smoothie) of salade een aantrekkelijker alternatief. Niet zo gek op zaden en liever je zinkvoorraad aanvullen met een supplement? Kies dan voor een supplement in een goed opneembare vorm zoals Zink Bisglycinaat. Er zijn tegenwoordig ook fijne zink zuigtabletten op de markt voor kortdurend gebruik.

GLA: het belang van gezonde vetten

Niets zo irritant als een droge huid. Naast jeuk, krijgt de huid ook een doffe gloed. Gammalinoleenzuur helpt die droge huid tegen te gaan. Dit Omega 6 onverzadigd vetzuur maakt ons lichaam zelf aan uit linolzuur dat je terugvindt in bijvoorbeeld plantaardige oliën als zonnebloemolie, maar de omzetting loopt niet altijd optimaal. Bijvoorbeeld door het eten van ongezonde voeding met veel suiker, verzadigde vetten en transvetten en door het drinken van alcohol. Dat is jammer, want voor de huid is dit een fijn vet. Het ondersteunt namelijk het natuurlijk vermogen van de huid om vocht vast te houden. Hierdoor blijft de huid er jeugdig, glad en stralend uitzien. En dat is wat wij willen!

Waarom voedingssupplementen zo populair zijn

A supplement a day…

Voor die stralende huid, bos met sterk haar en ijzersterke nagels hoef je dus niet meteen een retourtje naar een kliniek te boeken. Natuurlijk, kunnen we niet tegen de klok vechten en van een rimpeltje hier en daar is nog nooit een mens slechter om geworden. Toch neemt dat niet weg dat goed voor je lichaam en huid zorgen voor een flinke oppepper kan zorgen. Eet, slaap, drink en ontspan voldoende, vul waar nodig aan met supplementen en je biedt de optimale verzorging voor huid, haar en nagels. En onthoudt: het gaat écht niet alleen maar om de buitenkant! Je bent sowieso mooi zoals je bent. Cheers Ladies!