Waarom je Cinque Terre gezien moet hebben!

Cinque Terre, misschien zegt de naam je niet zo veel, maar de kans dat je een foto van deze schilderachtige kuststrook hebt gezien is groot. Die foto met allemaal gekleurde huisjes, gebouwd tegen een grillige rotswand, met daaronder de zee. Cinque Terre zijn vijf kleine, kleurrijke dorpjes, gelegen langs een grillige kustlijn in de Italiaanse streek: Ligurië. Vijf dorpjes, allemaal anders, maar even fotogeniek. 

Fotogeniek Cinque Terre

Cinque Terre is echt een uniek stukje Italië. Niet voor niets staat deze streek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt er heerlijk verdwalen in de smalle steegjes en overal waar je kijkt zijn de huisjes kleurrijk en hetzelfde. Echt uniek! Een uitzicht op zee, tussen de huisjes door, is net zo schilderachtig.

Riomaggiore Cinque Terre

Riomaggiore

Vanaf Levanto ligt Riomaggiore het verste weg. Wij kozen er voor om de trein in een keer naar Riomaggiore te pakken en vervolgens alle 5 dorpjes te bezoeken. Omdat Riomaggiore het eerste dorpje was dat wij zagen maakten deze ook het meeste indruk. De meeste foto’s van Riomaggiore worden gemaakt vanuit de haven. Een fijne plek om te relaxen en af te koelen met je voeten in het water. Tenzij het bij de haven stikt van de toeristen. Aangezien dat bij ons het geval was, zochten wij het hoger op en ook dat levert mooie plaatjes op!

Manarola

Manarola

Manarola is het dorpje na Riomaggiore en is een stuk kleiner. De hoofdstraat door Manarola komt uit op een pleintje dat uitkijkt op de rotsachtige kustlijn. In de tijd dat wij er waren was vrijwel ieder stukje rots waarop je kon liggen bezet. Zelfs het pad naar het water toe was bezaaid met handdoekjes en toeristen. Ook Manarola bestaat uit tal van smalle kleurrijke en vooral fotogenieke straatjes.Manarola Cinque Terre

Corniglia

Corniglia is het dorp dat vaak wordt overgeslagen. Het dorp ligt niet aan het water, maar bovenop een berg. Om er te komen moet je dan ook wel even traplopen. Bijna 400 treden heb ik gelezen. Toch zou ik Corniglia niet overslaan. Omdat het dorp zo hoog ligt heb je er een prachtig uitzicht over de hele kustlijn. Aangezien niet iedereen Corniglia bezoekt is het hier, in vergelijking me de andere dorpen, rustig. Dwaal door de smalle straatjes vol winkeltjes en restaurantjes, die je telkens bij andere pleintjes brengen.

Vernazza Cinque Terre

Vernazza

Vernazza is te herkennen aan het gele kerkje bij de haven. Het unieke aan Vernazza is dat de ‘hoofdstraat’, die van boven tot onder midden door het dorp loopt, vrijwel direct doorloopt in het strand. De hoofdstraat zit vol gezellige restaurants en cafés. Een aanrader om daar ’s avonds wat te eten en een drankje te doen!

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het grootste dorp en volgens ons de minst bijzondere van de vijf. Monterosso mist de charme die de andere vier dorpen wel hebben en is tevens het minst fotogeniek. Monterosso heeft daarentegen wel een groot zandstrand, dan wel vol met ligbedjes en parasols, en is daarmee een goede laatste stop voor een verkoelende duik na een warme dag.

National Park Cinque Terre

De vijf dorpjes zijn niet de enige reden waarom je een bezoek met brengen aan Cinque Terre. De omgeving, het National Park,  is net zo bijzonder. Tussen de dorpen lopen wandelroutes die je van het ene naar het andere dorp brengen. Smalle paden lopen langs de kust, de steile kliffen en bergen. Een prachtige route, zeker omdat de dorpen vanaf een afstand nog mooier zijn dan wanneer je er middenin staat.

Cinque Terre tips:

  • Bezoek Cinque Terre buiten het hoogseizoen! Het is er dan rustiger in de dorpen en de temperatuur aangenamer. Wij planden onze road trip in Augustus en liepen met 35 graden en 1.000 andere toeristen door de dorpjes van Cinque Terre. Uit ervaring: dit wil je niet.
  • Koop een treinticket waarmee je van dorp naar dorp kunt reizen. Je kunt ook een kaart kopen waarmee je toegang hebt tot de trein én de wandelpaden, zo kun je van beide gebruik maken.
  • Begin je Cinque Terre trip in Levanto en pak vanaf daar de trein. In Levanto heb je genoeg leuke AirBnB’s om in te verblijven!
  • Neem de tijd om Cinque Terre te ontdekken. Plan niet alles op één dag, maar verdeel het over twee of meer dagen. Zeker wanneer je ook wilt gaan wandelen. Verblijf je in Levanto of een ander plaatsje in de buurt? Dan is is het leuk om ’s avonds de trein te pakken om in een van de dorpjes te dineren.
  • Kijk niet alleen in de dorpen, maar ga op zoek naar de mooiste uitzichten. Dit is vaak even een klim de berg op omhoog, maar zeker de moeite waard!Vernazza Riomaggiora