Waarom de 90s weer hip zijn

Clueless, de Spice Girls en Destiny’s Child: bij degenen die daadwerkelijk in de jaren 90 hebben geleefd, zullen onmiddellijk afbeeldingen en impressies in hun gedachten opkomen. De muziek, de kleding, het haar en de vibes. In zekere zin waren deze tijden magisch! En dat vinden ook de jongere generaties. De jaren 90 zijn weer helemaal hip, en dan met name de mode die er destijds gedragen werd. Ons straatbeeld is gevuld met wijde broeken, gekke prints, naveltruitjes en Timberlands. Monica en Rachel als stijliconen en Kendal en Hailey als voorlopers. Dit is waarom de jaren 90 look weer hip is.

Back to the 90s

De jaren 90 staan bekend om zijn vele subculturen. Van paardenmeisjes tot kakkers en van hiphoppers tot alto’s. Voor diegene die de jaren 90 geleefd heeft als tiener, weet hoe belangrijk het was om je met één van deze subculturen te identificeren. En dan ging het niet alleen om de kleding. Muziek, taalgebruik en mood kwamen er allemaal bij kijken. De jaren 90 staan bekend om hun vele boys & girls bands. Met natuurlijk de Spice Girls als enorme invloed, zeker in de modescene. Het waren deze dames die een statement maakten met hun hoge platformzolen, korte naveltruitjes en strakke silhouetten. Bubbly women empowerment waar je vrolijk van werd! De hang naar deze onbezorgde tijd is terug. In het straatbeeld zien we de mode van de jaren 90 herleven en Gen Z hun ‘eigen 90s’ beleven.

Statement fashion

Glitter, prints en sexyness. De jaren 90, en in toenemende mate ook de zeroes, zijn anno 2022 niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Van oversized sweaters tot gigantische Tommy Hilfiger-logo’s, evenals Nike Air Max en Dr. Martens die weer mainstream zijn geworden. Toonaangevende merken uit de jaren 90 zijn de afgelopen jaren opnieuw enorm populair geworden, denk aan Umro, Kappa, Ellesse en Buffalo’s. Vooral bij Urban Outfitters ben je helemaal op z’n plek wanneer je zoekt naar deze merken. Al de looks van de jaren 90 hadden één ding gemeen en dat is het uitdrukken van jouw eigen individualiteit. Iets wat natuurlijk ook helemaal binnen de huidige tijdsgeest past en dit is waarom de 90s weer hip zijn natuurlijk.

Bron: British Vogue

Getty Images for A-DK Collective, LLC

Creëer de look

Wat je dan precies nodig hebt om die typische 90s look te creëren? Dat is lastig te zeggen omdat er natuurlijk zoveel verschillende stijlen waren in die tijd. Toch zijn er een aantal kenmerkende items die jou zeker gaan helpen een 90s look te creëren. Zo is er de tuinbroek, die graag gedragen werd. Gecombineerd met een naveltruitje en hoge platformsneakers voel je je stoer en sexy tegelijk. In navolging van de Spice Girls kun je denken aan de Buffalo sneakers met hoge zolen, gecombineerd met een strakke legging en glittertop. Verder kenmerken de jaren 90 zich door fleecetruien, grote Hilfiger logo’s, lange losse spijkerbroeken en gekke printjes en materialen. Leef je uit!