Vrijdag de 13e: waarom zijn we ook alweer bang voor ongeluk?

Vrijdag de 13e, een onheilspellende dag, een dag vol bijgeloof. Maar waarom zijn we nu zo bang voor ongeluk en waarom moeten we juist vandaag die zwarte kat uit de weg gaan? Wij zochten het uit!

13 betekent ongeluk

Het getal 13 staat al jarenlang symbool voor ongeluk, maar waar dat nu precies vandaan komt? Daar zijn verschillende verhalen over. Zo had de Egyptische kalender een 13e maand, die steeds opnieuw een heel ongelukkige bleek te zijn. Het was een periode waarin het Nijlwater laag stond en er vaak insectenplagen ontstonden. Kortom een ongelukkige 13e! Verder zaten er bij het Laatste Avondmaal dertien mensen aan tafel. Tijdens dit avondmaal werd Jezus door Judas verraden, met als gevolg dat hij op een vrijdag gekruisigd werd en stierf. Daarmee werd de vrijdag de meest slechte dag van de week. De combinatie van nummer 13 en vrijdag betekende dan ook absolute onheil. Tot op de dag van vandaag wordt 13 als ongeluksgetal gezien, wat ook weer terugkomt in boeken en films. Zo was er in Harry Potter te zien dat er op Hogwards het geloof heerst dat de eerste persoon die opstaat van een tafel waar dertien mensen zitten, als eerste komt te overlijden. Bad bad luck!

Bijgeloof

Dat die 13e – en dan zeker een vrijdag – als ongelukkig wordt gezien moge duidelijk zijn. Maar waar komen al die gekke ideeën over zwarte katten en gebroken spiegels vandaan? In Amerika werden zwarte katten geassocieerd met hekserij en de duivel. Geef toe, de diep zwarte kleur van de vacht en die opvallende geel goude ogen zien er ook wat griezelig uit. Sommige mensen geloofden zelfs dat de zwarte kat een reïncarnatie van Lucifer, ofwel de Duivel was. In de Middeleeuwen zijn er dan ook heel wat katten op de brandstapel beland.

Naast zwarte katten wil je op vrijdag de 13e gebroken spiegels uit de weg gaan. De barst in het glas zou namelijk je ziel kunnen beschadigen. Dit bijgeloof stamt uit de tijd van het Romeinse Rijk. Een spiegel zou namelijk een reflectie van de ziel zijn. Zo zijn er nog legio andere voorbeelden te bedenken van dingen die ongeluk zouden brengen. Maar of het waar is..?

Vrijdag de 13e

Vrijdag de 13e, de andere kant

Gelukkig is er nog door geen enkele wetenschapper bewijs gevonden dat vrijdag de 13e aan ongeluk verbindt. In Latijns-Amerikaanse landen is het zelfs niet de vrijdag die ongeluk zou brengen, maar dinsdag. En zo heeft elke cultuur weer iets verzonnen als antwoord voor onverklaarbare zaken. Of je er nu in gelooft of niet, vrijdag de 13e blijft een ding.