Vind jouw eigen innerlijke coach!

Vrouwen zijn hier goed in. We voeren hele gesprekken in ons hoofd, waarin we onszelf behoorlijk hard toe kunnen spreken. Je hoort voordurend een stem die negatief tegen je praat. Het is je innerlijke criticus, waardoor je je heel rot kan gaan voelen. En zelfs zo slecht dat je daardoor in een heftige burn-out of depressie kan raken. Het overkwam mij zeven jaar geleden..

Doodmoe werd ik ervan. Ik zag alleen maar imperfecties. Elke dag hoorde ik een stem die zei “je bent niet genoeg” of “jij kan dat niet.“ Het werd zelfs zo erg dat ik op een gegeven moment mijzelf niet meer waard vond om op te staan. En terwijl ik deze woorden schrijf voel ik de tranen weer naar boven komen. Waarom zijn we zo hard voor onszelf?

Innerlijke coach - foto Suhyeon Choi

Van criticus naar coach

Genoeg redenen om je innerlijke criticus om te buigen naar je innerlijke coach. Je draagt deze stem tenslotte je hele leven bij je. Vaak heb je niet eens door dat je negatief tegen jezelf praat, daarom is het belangrijk om eerst bewust te worden van die stem. Dit is de eerste stap voor het vormen van je eigen innerlijke coach.

Hoe praat jij tegen jezelf? Meditatie is een goede manier om leren stil te staan bij die stem en je gedachtes op te merken. Een tweede manier is om je gedachtes op te schrijven. Probeer verschillende manieren om je innerlijke criticus te vinden en voel aan welke manier voor jou het beste werkt.

Positieve gedachten

Dan is het nu tijd om die innerlijke criticus te veranderen in een innerlijke coach. Verander de gedachten: “ik kan helemaal niets“ naar “ik ben me op dit gebied aan het ontwikkelen“ of “ik geef mezelf de tijd en ruimte om te groeien.“

Het is veel beter om dingen positief te formuleren. Kijk naar de dingen die wel goed gaan. Wees mild voor jezelf. Heb compassie en praat zoals je ook tegen je vriendinnen zou praten. Niemand wordt blij van negativiteit dus geef jezelf vooral ook regelmatig een compliment!

In A world where you can be anything,
be kind

Mijn gedachtes waren jaren geleden bijna allemaal negatief. Nu heb ik nog zelden negatieve gedachtes. Ik ben er dus honderd procent van overtuigd dat je je gedachtes kan sturen en patronen kan doorbreken. Om hier te komen heb ik veel boeken gelezen over persoonlijke groei, vervolgens is het een kwestie van blijven oefenen..

Een van mijn favoriete is een boek van Dr. Ben Tiggelaar. Shoppen? Klik dan op de afbeelding hieronder.

innerlijke coach boek

Een ander persoon waar ik veel van heb geleerd is Sanny Verhoeven, van het Youtube kanaal ‘Sanny zoekt Geluk