Van voorjaarsschoonmaak naar winterschoonmaak: voorbereid de winter in

We willen er allemaal nog niet aan denken, maar de winter is dichterbij dan je zou willen. Zaten we de afgelopen weken nog vaak op het terras, nu koersen de regenachtige wolken richting ons kikkerland voor herfstachtige dagen. Dit betekent dat we weer meer binnen zijn te vinden, al cocoonend op de bank. Maar voordat je gaat zitten wil je wellicht wel je huis winterklaar maken. Voorbereid de winter in: van voorjaarsschoonmaak naar winterschoonmaak. Volg deze stappen.

1. Sorteer jouw huisraad en ruim op

De dagen worden korter en de nachten kouder. Verzamel alle zomerse accessoires en berg ze op in de kelder dan wel op zolder. Het is tijd om de velours kussenslopen te voorschijn te toveren en de kaarsenstandaards weer op tafel te zetten. In de winter maken we het graag gezellig, check dus ook even naar je lichtplan in huis. Is deze nog up to date? Zijn er lampen aan vervanging toe? Doe het nu!

2. Verwissel jouw garderobe

Een nieuw seizoen betekent ook een ‘nieuwe’ garderobe. Zorg dat je zomerkleding schoongewassen is en berg ze netjes op. Dit kan bijvoorbeeld in vacuüm kledingzakken om ruimte te besparen. Voordat je al je zomerse kleding hierin laat verdwijnen check je eerst of je het item (met plezier) hebt gedragen en of deze nog een seizoen mee kan. Heb je het item dit seizoen niet aangehad? Dan wordt het tijd om de kringloop te verblijden, dan wel jouw volgers op Vinted. Vervolgens is het tijd om jouw winterkleding weer tevoorschijn te toveren. Hang ze netjes uit, sorteer op item en kleur en noteer eventuele items waarmee je jouw garderobe nog zou moeten aanvullen deze winter.

3. Poets tot het glimt

Of je doet het zelf, óf je huurt iemand voor in voor jouw winterschoonmaak. Maar een gestofzuigd en gepoetst huis ga je goed de winter in. Ga alle hoeken en gaten van je huis langs en vergeet ook niet de apparaten af te stoffen en te poetsen, de vloer te dweilen, de deurklinken aan te pakken en nog één keer goed die ramen te soppen.

4. Check jouw CV-ketel

Niets zo vervelend als op een koude winterdag onder de douche stappen en constateren dat je geen warm water hebt! Nu is dus hét moment om jouw CV-ketel te laten schoonmaken, checken en bijvullen. Sowieso handig om een onderhoudscontract af te sluiten, zodat wanneer de ketel er toch mee ophoudt, er in ieder geval iemand binnen 24 uur op je stoep staat.

5. Vul je voorraad aan

Als laatste is het een top idee om jouw voorraad aan te vullen, om met een rustig hoofd de herfst en winter in te gaan. Van schoonmaakmiddelen tot wasverzachter en van pasta tot rijst en wc-papier. Je kunt het maar alvast in huis hebben niet? Zorg ook voor extra lampen, kaarsjes en zakdoeken.

Echt, hierna zit je met een heerlijk gevoel op de bank. Netflix aan, theetje in de hand en de eerste pepernoten van het jaar op tafel. Good luck!