Van passie tot platform: hoe Samantha Wolfson & the Table oprichtte en vrouwen met elkaar verbindt

POWERVROUWEN, een serie van en over inspirerende vrouwen. Of ze nu een eigen onderneming hebben, een toffe creatieve duizendpoot zijn, supermama zijn of een eigen verhaal hebben: van deze vrouwen wil je meer weten. Inspirerende verhalen die alles te maken hebben met dromen najagen en het leven vieren. Hoe ze dat doen? En wat hun levensmotto is? Wij dronken een bak koffie met ze en duiken in hun verhaal.

Op 23 mei 2024 was het weer tijd voor hét business event van het jaar voor vrouwelijke professionals: The Self-Made Summit 2024! Tijdens de 5e editie van dit succesvolle evenement kwamen weer honderden vrouwelijke professionals samen om zich te ontwikkelen in hun loopbaan, te netwerken en hun bedrijf te laten groeien. Met maar liefst 5 podia, bijna 60 sprekers en ruim 750 bezoekers is dit the place to be voor elke ambitieuze en ondernemende vrouw. Voorafgaand aan het evenement maakten wij alvast kennis met een aantal inspirerende sprekers die dag, waaronder de Amerikaanse Samantha Wolfson, oprichtster van & the Table. Benieuwd naar haar verhaal? Lees snel verder..

&The Table
© & the Table

Waar kunnen mensen jou van kennen?

Mensen kennen mij als de oprichter van & the Table, een platform dat zich richt op het creëren van verbindingen tussen vrouwen door shared dining experiences. Niet gek dus, dat ik ook bekend sta om mijn passie voor het organiseren en hosten van dinner parties. Daarbij houd ik ervan om een sfeer te creëren waarin betekenisvolle gesprekken kunnen ontstaan. Ik sta voor inclusiviteit, kwetsbaarheid en de kracht van menselijke verbinding. Met & the Table wil ik taboes doorbreken en kansen creëren voor vrouwen om op authentieke wijze verbinding te maken, ongeacht hun carrière, achtergrond, omstandigheden of de gespreksonderwerpen. Ik geloof namelijk echt in de transformerende kracht van shared dining en de magie die ontstaat wanneer vreemden vrienden worden aan tafel.

Waar sta je op dit moment in het leven?

Op dit moment bevind ik me in een periode waarin geen twee dagen hetzelfde zijn. Op sommige dagen richt ik me op het bouwen van nieuwe software voor het platform, op andere dagen ben ik bezig met het filmen van video’s voor socials. Op weer andere dagen doe ik de boekhouding voor hosts over de hele wereld en de volgende dag organiseer ik een te gekke diner party. Het opzetten van & the Table heeft me op onbekend terrein gebracht, waarbij ik word uitgedaagd om uit mijn comfortzone te treden en alle nieuwe uitdagingen te omarmen.

Het concept & the Table begon als een passieproject: het organiseren van diners bij mij thuis. De afgelopen jaren is het project echter uitgegroeid tot een compleet nieuw platform met meer dan 145+ diner hosts in 12 landen over de hele wereld (8 in Europa, de VS, het VK, Canada en Afrika). Inmiddels zijn er al meer dan 500 diners georganiseerd, waarbij het concept eenvoudig is: 6 vrouwen die allemaal alleen komen, nemen plaats aan tafel en bespreken een thema en vraagstuk onder het genot van een heerlijke maaltijd.

Ons platform krijgt momentum en bereikt inmiddels nieuwe doelgroepen. De impact die we kunnen maken met & the Table en de talloze verbindingen die nog gesmeed moeten worden, zijn enorm inspirerend. We willen de plek zijn waar je, ongeacht waar je ook bent, een tafel kunt vinden om alleen aan te schuiven en in contact te komen met andere vrouwen.

© & the Table

Wat zijn jouw dromen op persoonlijk en zakelijk vlak?

Mijn persoonlijke en professionele dromen zijn met elkaar verweven. Iets wat ik voor het eerst mag ervaren bij het opbouwen van een bedrijf. Dit maakt alles extra spannend! Mijn droom? Het is simpel: verbinding op elke leeftijd. Het leven eindigt namelijk niet na je 30e. Of je nu 25 bent of 65, het zou mogelijk moeten zijn om nieuwe verbindingen te creëren met de vrouwen om je heen. En dat is dan ook mijn droom die ik wil laten uitkomen met & the Table.

Wat is de mooiste, pijnlijkste, grootste les die je tot nu toe in het leven hebt geleerd?

De mooiste les die ik in het leven heb geleerd gaat over de diepgaande impact van kwetsbaarheid en oprechte verbinding. Door mezelf open te stellen voor anderen en authenticiteit te omarmen, heb ik intens geluk mogen ervaren en zingeving in mijn leven gebracht.

Omgekeerd heeft de ergste pijn me veerkracht geleerd en het belang van het omarmen van uitdagingen als kansen voor groei. Niet iedereen zal op je pad blijven, en dat is oké – het is belangrijk om in alles je hart te blijven volgen. Ik heb geleerd dat tegenspoed vaak leidt tot de meeste groei en grootste transformatie. Elke ervaring, of het nu positief of pijnlijk is, heeft me gevormd tot de persoon die ik vandaag ben.

&the Table
© & the Table

Welk taboe zou jij willen doorbreken?

Het taboe dat ik wil doorbreken is absoluut het taboe op kwetsbaarheid. De maatschappij heeft ons al te lang geleerd om onze kwetsbaarheden te verbergen. We worden geacht om een moedige façade op te zetten, zelfs wanneer we het moeilijk hebben. Maar ik geloof dat ware kracht ligt in het open en eerlijk zijn over onze gevoelens, angsten en onzekerheden. Door dit taboe te doorbreken, kunnen we een cultuur van verbinding creëren. Eén waardoor wij ons realiseren dat we niet de enigen zijn die door een situatie gaan of met een bepaald gevoel rondlopen. Het is tijd om kwetsbaarheid te omarmen en dit te zien als teken van moed en veerkracht in plaats van zwakte.

Wat is jouw levensmotto?

Neem geen kritiek aan van iemand van wie je geen advies zou aannemen.

Een motto waarnaar ik absoluut leef!

Welk advies zou jij jouw jongere ik geven?

Als ik terug zou kunnen gaan en advies zou kunnen geven aan mijn jongere zelf, zou ik haar op het hart drukken om meer op haar intuïtie te vertrouwen. Ik zou haar vertellen dat ze zich zonder aarzeling zou moeten richten op de dingen waar ze van houdt.

Zo vaak betrapte ik mijzelf erop dat ik mijn passies in twijfel trok. Waren ze wel praktisch genoeg en de moeite waard? Momenten waarop ik mij liet tegenhouden door twijfel en angst. Terugkijkend besef ik mij dat die momenten van onzekerheid kansen waren om mijzelf te omarmen en te ontdekken waar ik goed in ben.

Kortom, ik zou mijn jongere ik eraan herinneren dat fouten maken normaal is en dat falen slechts een stap is op weg naar succes. Bovenal zou ik haar zeggen haar eigen welzijn op nummer 1 te zetten, tijd te nemen voor selfcare en zich te omringen met mensen die haar opbeuren en ondersteunen. Het leven is een reis van groei en ontdekking, en ik zou mijn jongere zelf er dan ook aan herinneren om elk moment te koesteren. Het is belangrijk te leren van elke ervaring en nooit uit het oog te verliezen wat je waard bent en welke potentie je hebt.

&the Table
© & the Table

The Self-made Summit 2024

Dit jaar vindt The Self-Made Summit plaats op donderdag 23 mei bij Circa in Amsterdam. Wil jij er nog bij zijn? Surf dan snel naar de website en scoor één van de laatste tickets.

Benieuwd naar meer? Lees ook het interview met de founder van The Self-Made Summit, Emilie Sobels.