Unieke handleiding: hoe om te gaan met jouw baas

Ben je geen ondernemer, dan ontkom je er niet aan: werken voor een baas. Of je nu een kantoorbaan hebt van 9 tot 5, of rapporteert aan een hoge pief, de omgang met een superieur is nog niet altijd zo eenvoudig. Peggy de Lange van freelance-platform Fiverr, geeft ons daarom wat handige tips voor het identificeren van jouw type baas én vertelt ons hoe je het beste met hem of haar kunt omgaan. Scheelt een hoop frustratie en maakt jouw baan hopelijk nóg leuker!

1. De workaholic

Een workaholic als baas maakt lange dagen, soms zelfs in het weekend, en lijkt eindeloos energie te hebben. Het kan moeilijk zijn om deze baas bij te benen. De key hier is om zelf de perfecte balans tussen werk en privé te vinden, zodat de twee elkaar niet op een nadelige manier in de weg zitten.

2. De traditionele baas

Als je baas de neiging heeft om dingen te doen zoals ze altijd al gedaan zijn, dan werk je waarschijnlijk voor een traditionele baas of opdrachtgever. Onder een traditionele baas leer je beproefde methodes om veelvoorkomende problemen op te lossen. Je baas biedt jou een zeer veilige werkomgeving waar weinig risico’s worden genomen. Dit heeft zijn voordelen, maar kan af en toe ook ingewikkeld zijn. Je moet namelijk misschien wel harder en tactvoller werken om buiten de gebaande paden te denken. Het is soms wat moeilijk, maar toch is een beetje tegengas of een kritische vraag soms ook goed!

3. de Micromanager

Als je baas constant elk klein stukje van je project volgt, werk je waarschijnlijk voor een micromanager. Hoewel micromanagement veel negatieve connotaties heeft, kan het soms ook geruststellend zijn om te weten dat iemand met je meekijkt. Om samen te werken met een micromanager, moet je proactief zijn. Belangrijk hier: wees ze voor! Anders vuren ze weer heel wat vragen op je af..

4. De doelgerichte baas

Wanneer je werkt voor een baas of opdrachtgever die veel doelen stelt, concentreer je werk dan rond de doelen die door je baas het belangrijkst gevonden wordt. Wanneer je genoeg updates geeft, zorg er dan voor dat ze gerapporteerd worden in relatie tot de doelen die je baas als belangrijk heeft gemarkeerd. Hier gaat namelijk zijn of haar focus naar uit. Speel dus in het gezichtsveld!

5. De Alfa

Sommige bazen zitten in een managementfunctie omdat ze van nature een leider zijn. Dit zijn vaak alfa-bazen. Zij bezitten speciale karaktertrekken die hen vaak gekwalificeerd maken om een team te leiden. Om met een alfa-baas te werken, is het noodzakelijk zijn of haar leiderschap te respecteren. Verder wordt het gewaardeerd door je baas dat je in je opneemt wat hij je wil leren. Hoe meer je deel uitmaakt van “de roedel”, hoe meer ze je onder hun hoede nemen. Niet voor iedereen de perfecte leeromgeving, maar blaas het niet direct af!

6. De detailgerichte baas

Als je een baas of opdrachtgever hebt die zich druk maakt om de kleinste details, dan heb je waarschijnlijk een detailgerichte baas. Om te werken met een baas die geeft om de kleine details, is het belangrijk om nauwkeurig te werken. Neem bijvoorbeeld extra tijd om een presentatie te finetunen of voeg iets extra’s toe aan een project. Ze zullen het opmerken en je ervoor belonen!

7. “Alles voor de cijfers”

Sommige bazen geven meer om “cijfers” dan om wat dan ook. Deze cijfertjes kunnen van alles zijn; van de verkoop, impressies, tot ander soortige statistieken. Om goed samen te werken met een baas die gefocust is op cijfers, moet je nagaan welke cijfers hij of zij het belangrijkst vindt. Hier kan je vervolgens je dagelijkse werk zo op inrichten dat het bijdraagt aan het verbeteren van die statistieken.

8. De bezige bij

De bezige bij zijn altijd bezig met wat dan ook – een project, vergadering, initiatief, of rapport. Dit is een goede zaak als je houdt van autonoom werken, zodat je zelf je tijd kan indelen en meer tijd overhoudt om aan je eigen werk te zitten. Alleen een bezige bever spreken kan soms wat lastig zijn. Je moet niet “zomaar” bij hem of haar  aankloppen voor een vergadering. Zet tijd daarom altijd een afspraak in hun agenda en kom altijd goed voorbereid voor een efficiënte en effectieve vergadering.

9. Het stille type

Tot slot hebben we natuurlijk nog de stille baas. Sommige bazen geven er de voorkeur aan zich meer op de achtergrond te houden om het werk gedaan te krijgen. Dit is natuurlijk een zege wanneer je zelf niet het sociale extraverte type bent. Om met een stille baas te werken, moet je zelf om specifieke feedback vragen en leren om te communiceren via e-mail, Slack of andere (digitale) middelen.

Wat voor type baas heb jij?

Er zijn nog veel meer soorten bazen of een combinatie van meerdere typen, en werken met elke soort is een leuke en spannende uitdaging. Doe je best om na te gaan hoe je baas of opdrachtgever werkt en maak plannen om dagelijks vlot met hem, haar of hen samen te werken. Als je meer hulp nodig hebt, vraag dan een loopbaanadviseur om advies.