Top 5 mooiste eilanden van de Filipijnen

De zomerjurkjes en sandaaltjes kunnen langzaam aan plaats gaan maken voor de winterjassen en sjaals. Het is onmogelijk te missen: de herfst heeft zijn intreden gedaan. Terwijl wij de kaarsjes aansteken en wegkruipen onder een dekentje, liggen we in onze dromen op een prachtig strand, al slurpend aan het rietje in de kokosnoot in onze hand. Om nog even dat zomergevoel vast te houden zetten we daarom de vijf mooiste eilanden van de Filipijnen op een rijtje. Tropische foto’s incoming!

Tropisch Palawan

Palawan. Ooit de locatie van Expeditie Robinson, maar gelukkig hoef je hier niet op je eigen eten te jagen. Met de ongerepte (en deels zelfs nog onontdekte) jungle is het binnenland van dit eiland een parel zoals je alleen in de Filipijnen tegen kan komen. Juist ook vanwege het gebrek aan grote wegen is het een echte aanrader om een scooter te huren en op de kleine, hobbelige paadjes op onderzoek uit te gaan! Is regenwoud niks voor jou? Ook dan ben je bij Palawan aan het perfecte adres. Bij Honda Bay zijn er heel veel kleine eilandjes waar je kunt duiken. Per eilandje zwemmen er verschillende zeldzame vissen en andere zeedieren en dit zorgt voor een unieke duikervaring!

Palawan

Party Central: Cebu

Als je behoefte hebt aan wat avondjes uit met de girls is Cebu de place-to-be. Cebu City is de op één na grootste stad van de Filipijnen en hier kan je allerlei restaurants, barretjes en clubs vinden. Ook de cultuursnuiver komt hier aan z’n trekken: de Basilica Minore Del Santo Nino, de kathedraal van Cebu en Fort San Pedro liggen vlak bij elkaar en zijn zeker een bezoekje waard. In het zuiden van het eiland ligt Oslob, 118 kilometer bij Cebu City vandaan. Ook dit is een onmisbaar plekje van het eiland: je kan hier namelijk zwemmen met walvishaaien!

Cebu

Bijna privé-eiland Bantayan

Bantayan is niet al te ver van Cebu af, maar heeft een hele andere sfeer. Dit eiland staat namelijk bekend om de rust. Hoe kan je ook eigenlijk niet tot rust komen op deze adembenemende stranden, met op de achtergrond live muziek? Het eiland is vrij klein en daarom ook heerlijk om met de fiets te ontdekken, mocht je toch zin hebben om iets actiefs te doen. Op het allernoordelijkste puntje van het Bantayan ligt het Kota Park, met daarin een ruïne van een Spaans fort uit 1790, uit de tijd van de Spaanse bezetting van de Filipijnen. Een mooie tocht om te fietsen, om daarna weer op het strand te relaxen bij de zonsondergang!

Bantayan

Wateractiviteiten paradijs: Negros

In ons lijstje mag Negros absoluut niet ontbreken. Nog een vrij onbekend eiland onder de toeristen, maar je kan hier echt van alles doen! Duiken met zeeschildpadden, zwemmen onder prachtige watervallen, een actieve vulkaan opklimmen… Het houdt niet op! Er is zelfs een bron met pools die variëren in temperatuur van 37.5 tot 39.5 graden Celsius. De locals zeggen dat de bron een therapeutische kracht heeft door het hoge mineraalgehalte. Kan geen kwaad om te proberen, toch? Ook hier is de Spaanse invloed van de bezetting te spotten. Aan de westkant van het eiland staat een deels verwoeste villa die door een Spaanse suikerbaron werd gebouwd ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw en wordt daarom ook wel de ‘Taj Mahal van de Filipijnen’ genoemd. Wat er nu nog staat is een prachtige schulp van de villa, die zeker een bezoekje waard is.

Negros

Vulkanisch Camiguin

Er is zo veel moois op dit eiland te beleven dat we niet weten waar we moeten beginnen! Dan maar met het wereldrecord dat Camiguin heeft, namelijk de meeste vulkanen per vierkante meter! Met zeven vulkanen op het eiland is het een prachtplaatje omdat de vulkanische grond zo ontzettend vruchtbaar is. Zo vind je op dit eiland verschillende diersoorten die nergens ander ter wereld voorkomen. De vulkanen hebben een groot aandeel in de natuur op Camiguin, want zij hebben ook gezorgd voor de Katibawasan waterval, die wel 75 meter hoog is. Ook zijn er zijn hot- en coldsprings te vinden en een pikzwart strand. Uiteraard hebben de bewoners van het eiland ook last gehad van die vurige vulkanen. Wie een duik maakt in het water komt wellicht een spooky begraafplaats en een kerk tegen die door de uitbarstingen zijn gezonken. Het kruis van de kerk komt nog net boven het water uit…

Camiguin

It’s more fun in the Philippines

Een trip naar de Filipijnen is een reis op zich, maar ozu ook uitstekend gecombineerd kunnen worden na een maandje rondreizen in Australië bijvoorbeeld. Naast deze bijzondere tropische eilanden staan de Filipijnen ook bekend om de rijke, kleurrijke cultuur! Ze zeggen niet voor niets “It’s more fun in the Philippines!”. Zo vind je in de maand oktober verschillende festiviteiten rondom het Masskara Festival in Bacalod. Dit wil je absoluut niet missen. Er wordt uitgebreid feest gevierd, gedanst in traditionele kleding en er zijn verschillende parades te volgen. Deze feestmentaliteit werd afgelopen weekend ook eenmalig naar Amsterdam gebracht, waar traditionele Masskara dansers uit de Filipijnen al dansend op een tropisch vlot de Amsterdamse grachten over voeren!