Tom Kha Kai: Thais kippensoepje met pit

De geur van citroengras en kokos laten mijn gedachten direct afdwalen naar Thailand, een van mijn favoriete bestemmingen. In een Thaise Tom Kha Kai zijn beide ingrediënten volop aanwezig. Niet voor niets is dit mijn favoriete soepje om klaar te maken én op te eten. Tom Kha Kai betekent letterlijk ‘Kip Galanga Soep’; de twee hoofdingrediënten die deze soep zo typeren. Galanga is familie van de gemberwortel en wordt in de Hollandse supermarkten vaak Laos genoemd. Verder bestaat de soep uit andere typisch Thaise ingrediënten, zoals: citroen, rode peper en koriander.

Dit recept heb ik leren maken tijdens een kookcursus en heb ik – eigenwijs als ik ben – wat meer eigen gemaakt. Tom Kha Kai is super snel klaar en door de toegevoegde noodles een fijne maaltijdsoep.

Ingrediënten (voor zo’n 4 flinke kommen):

  • 1 blik kokosmelk
  • 1 liter kippenbouillon (ik heb gewoon een blokje gebruikt)
  • 1 stengel citroengras
  • 1 rode peper
  • 3 cm Galanga (Laos) / of gemberwortel
  • 5 limoenblad blaadjes
  • 300 gram kipfilet
  • 150 gram champignons of andere paddestoelen
  • 2 bosuitjes
  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel bruine bastardsuiker
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels sambal
  • 4 handjes tauge
  • Noodles
  • 1 limoen (voor de garnering)

Bereiding Tom Kha Kai

Zet de bouillon op het vuur en voeg de kokosmelk toe. Was alle groenten en verwijder de zaadjes uit de rode peper. Snijd de rode peper in ringen. Plet de citroengras, zodat de smaken er straks beter uit kunnen komen, en snijd deze vervolgens in 3 stukken. De Galanga schil je en snijd je in stukken van een halve centimeter. Voeg de rode peper, citroengras, galanga en limoenblaadjes toe aan de de bouillon en breng aan de kook. Zodra de soep kookt mag je het vuur wat terugdraaien. Laat het even doorpruttelen terwijl je de kipfilet schoonmaakt en in blokjes snijdt. De kipfiletblokjes mag je vervolgens ook toevoegen aan de soep. Laat het geheel nog 4 minuten pruttelen, zodat de kip gaar kan worden.

Maak de bosui en de champagnons schoon, snijd ze in partjes en voeg toe aan de soep. Laat het geheel nogmaals 4 minuten zachtjes doorkoken. Kook ondertussen je noodles in een ander pannetje gaar, volgens aanwijzingen op de verpakking. Ik gebruik altijd glasnoodles. De noodles en de taugé verdeel je alvast over de lege kommen.

Haal na de 4 minuten de pan soep van het vuur en breng op smaak met bruine bastard suiker, sambal, sojasaus en vissaus. Wil je de soep wat zoeter? Voeg dan wat extra suiker toe. Liever wat zouter? Gebruik dan wat meer sojasaus. Juist meer pit? Breng dan flink op smaak met sambal! De stukken citroengras en galanga en de limoenblaadjes mag je voor het opdienen verwijderen uit de soep. Die wil je liever niet naar binnen slurpen. Giet de soep over de noodles en taugé in de kommen en garneer met een schijfje limoen en wat verse koriander.

Smakelijk slurpen!

tom aha kai recept