Tips voor ongediertebestrijding in je tuin

Yes het is weer lente! En dat betekent dat de tuin weer om jouw aandacht vraagt (mocht je er één hebben natuurlijk). Mooie planten, een fijn zithoekje.. Wie nu werk in de tuin verzet, zit er straks heerlijk relax bij! Tijd om aan de slag te gaan dus, om misschien ook tot de ontdekking te komen dat jouw huidige plantenverzameling de afgelopen maanden beschadiging heeft opgelopen door vervelend ongedierte als muizen en houtwormen. Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om dit ongedierte te voorkomen en je tuin gezond te houden. Hier zijn enkele handige tips om ongedierte in je tuin weg te krijgen en nog beter, om dit ongedierte te voorkomen:

Zorg voor een goede hygiëne

Het opruimen van dode bladeren, takken en ander organisch materiaal is een van de beste manieren om ongedierte te voorkomen. Ongedierte kan zich namelijk nestelen in dit materiaal en het gebruiken als voedingsbron. Door regelmatig op te ruimen, maak je het voor ongedierte moeilijker om zich te nestelen in je tuin. Dus voorkom dat je voor een verrassing komt te staan en opeens een groot nest met van die kale roze muisjes vindt.

Maak gebruik van natuurlijke vijanden

Wist je dat er natuurlijke vijanden zijn van bepaalde soorten ongedierte? Lieveheersbeestjes kunnen bijvoorbeeld helpen bij het bestrijden van bladluizen. Door bepaalde planten in je tuin te zetten, zoals basilicum, dille en koriander, trek je deze natuurlijke vijanden aan. Zo houd je je tuin gezond én heb je direct kruiden voor in de keuken. Goede deal, toch zo’n natuurlijke ongediertebestrijding?

Voorkom houtwormen

Houtwormen kunnen een grote bedreiging vormen voor je houten tuinmeubelen en schuttingen. Om te voorkomen dat houtwormen zich nestelen in je hout, kun je het hout behandelen met een speciale olie of lak. Deze behandelingen zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten. Controleer daarnaast regelmatig je houten meubelen op tekenen van houtwormen. Als je gaatjes in het hout ziet, dan ben je helaas de sjaak: waarschijnlijk heb je een houtwormplaag. Wacht dan niet langer en schakel snel houtwormbestrijding in om erger te voorkomen.

Bestrijd muizen

Muizen zijn schattige dieren, maar als ze zich in je tuin nestelen kunnen ze wel schade aanrichten. Ze kunnen bijvoorbeeld je groenten opeten en je planten beschadigen. Om muizen te voorkomen kun je ervoor zorgen dat er geen voedselbronnen beschikbaar zijn. Maar we snappen ook dat dit natuurliijk lastig is als je een moestuin hebt. In dat geval kun je speciale middelen voor muizenbestrijding kopen in de dierenwinkel of bouwmarkt. Een bedrijf inschakelen die gespecialiseerd is in ongediertebestrijding is ook een logische optie.

Kortom, ga nu aan de slag om jouw tuin(tje) zomerklaar te maken en start tijdig met ongediertebestrijding. Zo geniet je straks heerlijk van die lange zomeravonden vanuit je luie tuinstoel, in jouw droomtuin.