We weten het allemaal.. De huizenmarkt is overspannen! En toch zal jij misschien een huis willen kopen omdat je nu echt wel eens uit huis wilt of groter dan die paar vierkante meter wilt gaan wonen. Maar waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een starterswoning? Hoe kom je er tussen? En hoe zorg je dat je alles zo snel mogelijk op orde hebt wanneer je dan eindelijk de gelukkige eigenaar wordt van een nieuwe stek? Een woonverzekering, nutsvoorzieningen en ga zo maar door. Ladify geeft je tips.
Maak voor je zoektocht een financiëel plaatje
De aanschaf van een huis is niet niks. Zeker in deze tijden rijzen de bedragen voor vastgoed de pan uit. Natuurlijk wil je heel graag die te gekke nieuwe woning, maar je wilt niet iedere maand krom liggen om de hypotheek te kunnen betalen. Zorg dan ook dat je van te voren goed op een rij hebt gezet wat voor hypotheek je kunt krijgen en hoeveel geld je eventueel zelf in zou kunnen brengen. Bekijk daarbij ook de vaste maandelijkse kosten die je gaat hebben. Zo is het belangrijk de kosten voor een woonverzekering, nutsvoorzieningen en belastingen niet te vergeten. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus heb je jouw financiële plaatje op orde, dan ga je een stuk beslagener ten ijs.
Denk vooruit
Ben je van plan een huis te kopen? Denk dan tenminste 5 jaar vooruit. Het kopen van een starterswoning is een investering, eentje die je over een aantal jaar wilt uitspreiden om zo de vruchten ervan te kunnen plukken. Natuurlijk weet je niet precies wat er gaat gebeuren de komende 5 jaar. Misschien kom je de liefde van jouw leven wel tegen en emigreer je naar Canada, of moet je voor werk naar de andere kant van het land verkassen. Toch raden wij je aan een huis ‘op de groei’ te kopen. Is er genoeg ruimte voor bijvoorbeeld een hondje? Voor een partner of misschien zelfs kindje? Met dit idee in gedachten kun je jouw zoekcriteria aanscherpen en ben je er zeker van dat je de komende jaren een fijne woonplek hebt.
Schakel de hulp van een aankoopmakelaar in
Natuurlijk kun je zelf je dagen op Funda slijten op zoek naar jouw droomwoning, maar zeker in tijden van een krappe huizenmarkt, kan het inschakelen van een aankoopmakelaar een groot voordeel hebben. Zo kennen deze makelaars de woningmarkt uit hun broekzak en zijn zij als eerste op de hoogte van nieuwe woningen in de verkoop. Oriënteer je goed bij het kiezen van een aankoopmakelaar. Gezien je veel met deze persoon zult schakelen, is het prettig om een goede connectie met elkaar te hebben. Bovendien kunnen de prijzen tussen de verschillende makelaars ook flink verschillen.
Neem iemand mee op bezichtiging
Je krijgt een belletje van je aankoopmakelaar. Hij denkt de perfecte woning voor je te hebben gevonden en je kunt deze komen bezichtigen. Fantastisch natuurlijk! Ga je een woning bezichtigen, ga dan nooit alleen, maar neem iemand die je goed kent met je mee. Je kunt je snel verliezen in de zoektocht naar een huis en je kritische blik lichtelijk verliezen wanneer je op die zogenaamde droomplek staat. Neem iemand met je mee die de kritische noot voor je kan zijn en je met beide benen op de grond houdt. Voldoet het huis daadwerkelijk aan jouw criteria? Zit er bijvoorbeeld een haard in of moet je nog een openhaard kopen? Zijn er voldoende kamers? Voldoet de keuken aan je wensen of moet deze worden vervangen?
Maak een checklist
Alvorens in de auto te stappen naar de bezichtiging doe je er goed aan om een checklijstje te maken. En dan gaat het er niet alleen maar om of de woonkamer groot genoeg is en de woning voldoende slaapkamers heeft. Hoe zit het bijvoorbeeld met de VVE en de maandelijkse bijdrage hieraan? Is er een onderhoudsplan? Wanneer zijn er voor het laatst grote werkzaamheden aan het pand geweest? Wat is de staat van het schilderwerk en de fundering? Hoe ziet de omgeving eruit? Hoe druk is de weg naast het huis? Allemaal dingen die je op het moment van de bezichtiging wellicht vergeet te vragen / te checken, maar die je absoluut wilt weten voordat je een definitieve beslissing neemt.
Ga niet over één nacht ijs
Ook al vraagt deze woningmarkt om een snelle reactie, laat je in de zoektocht en het spel niet opfokken om (te) snel een beslissing te nemen. Het kopen van een starterswoning is spannend en een grote investering. Ga dan ook niet over één nacht ijs. Vliegt het huis dan toch aan je voorbij? Wees niet getreurd, ook al lijkt het een ramp van wereldformaat, er komt echt wel weer wat nieuws op je pad. Een huis, daar word je verliefd op. Wanneer de match er is, zul je het weten.