Veilig op de Felix? Dit zijn de tips voor het kopen van een scooterhelm

Scooteren, we doen het steeds meer. In Amsterdam sjezen we rond op de Felix, de Vespa blijft onwijs populair en ook de E-cruiser is helemaal hipperdepip! En omdat je natuurlijk veilig van A naar B wilt reizen, is een goede helm geen overbodige luxe. Veilig op de Felix? Dit zijn de Tips voor het kopen van een scooterhelm.

De regels

Er is al lange tijd discussie omtrent de regels om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het dragen van een helm op de bromscooter (deze gaat maximaal 45 km/u) is al lange tijd verplicht. De bromscooter is te herkennen aan de gele kentekenplaat. Op een snorscooter (deze kan max 25 km/u) heeft een blauw kentekenplaat en het dragen van een helm op deze scooter is niet overal verplicht. Toch wordt het sterk aangeraden een helm te dragen om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. In Amsterdam is het zelfs al zo dat wanneer je rijdt op een rijbaan waar een fietspad naast ligt, je wettelijk verplicht bent een helm te dragen. Snorfietsen rijden in dit geval namelijk op de rijbaan en niet meer op het fietspad.

Tips voor het kopen van een scooterhelm

Wij gingen op zoek naar de beste tips voor het kopen van een scooterhelm. Zo is het bijvoorbeeld heel fijn een helm met vizier aan te schaffen wanneer je vaak op de scooter rijdt. Verder is een goede pasvorm van de scooter helm van groot belang. Niet alleen omdat de helm dan lekker zit, maar ook omdat de helm zo het beste zijn werk kan doen in case something goes wrong. Laat je dan ook adviseren door een specialist en zorg dat je de omtrek van je hoofd goed kent. Deze meet je 2,5 cm boven de wenkbrauwen.

Let verder goed op de sluiting van de helm. Het is de bedoeling dat deze eenvoudig open en sluit. Je zet de helm immers vaak op en af. Daarnaast is het aan te raden een nieuw exemplaar te kopen en niet voor een tweedehands helm te gaan. Waarom? Je weet niet wat er met de helm gebeurd is. Het kleinste valletje kan er al voor zorgen dat er binnenin iets beschadigd is, waardoor de helm niet meer als veilig kan worden beschouwd. Let ook goed op de materialen die gebruikt worden en koop altijd een helm met een ECE 22.05 keurmerk.

Ready to rumble?!

  • Zorg dat je een helm te pakken hebt van de juiste maat;
  • Schaf een helm met een fijne sluiting aan;
  • Koop altijd een nieuw – onbeschadigd – exemplaar;
  • Laat je adviseren over het materiaal en de voor- en nadelen hiervan;
  • Koop ALTIJD een scooterhelm met een ECE 22.05 keurmerk