Heb je – goed als je bent – eindelijk eens een boodschappenlijst voor de hele week gemaakt om alle dagen te koken, nestelt de ene na de andere afspraak voor etentjes en drankjes in je agenda. Het gevolg: je moet weer eten weggooien. Doodzonde! Toch schijnt zo’n 75% van de Nederlanders* rekening te houden met voedselverspilling bij het winkelen in de supermarkt, aldus Iglo. Maar opvallend genoeg gooit datzelfde percentage ook regelmatig versgekoelde groenten weg, omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Wat kun jij hieraan doen? Hierbij onze tips tegen voedselverspilling.
Verlepte groenten
Voornamelijk sla en komkommer, maar ook voorverpakte mix groenten, spinazie en broccoli belanden in de prullenbak. En dat doet pijn! Want als je iets beter gepland had, of je de boodschappen dagelijks en niet wekelijks zou doen, dan had je die overheerlijke salade niet hoeven te zien verpieteren. Maar wat kun je naast beter plannen nog meer doen aan voedselverspilling? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: kook vaker met diepvriesproducten. En nee, deze groenten en fruit bevatten niet minder voedingsstoffen en vitamines dan de ‘verse’ versies. Onderzoek laat juist het tegenovergestelde zien. Zowel ingevroren als verse groenten verliezen kort na het oogsten vocht en daarmee vitaminten en antioxidanten. Echter is er nauwelijks verschil tussen vers of ingevroren groenten en fruit.
Tips tegen voedselverspilling
Natuurlijk kun je ook vers fruit en verse groenten kopen en even bewaren voordat je jouw kookkunsten erop los laat. Houd er dan rekening mee dat je bepaalde groenten en fruit niet bij elkaar bewaard (denk aan tomaten en champignons) en maak gebruik van de volgende tips tegen voedselverspilling:
- Bewaar sla in een afgedekte kom en leg er twee vellen keukenpapier op om het vrijkomende vocht op te nemen;
- Sommige groenten bewaar je in de koelkast, anderen op een (donkere) droge plek in huis. Denk aan wintergroenten zoals uien en knollen, maar ook aardappelen en knoflook;
- Wikkel verse kruiden in vochtig keukenpapier om ze langer mee te laten gaan;
- Leg fruit en groenten niet samen in de (groenten)la;
- Vries overgebleven kruiden en groenten in!
Je kunt natuurlijk ook nog altijd je eigen moestuin beginnen.. Dan is het natuurlijk eten wat de ‘natuur’ schaft. Succes!
*Deze resultaten komen uit een enquête in juli 2022 uitgevoerd door Motivaction onder 1003 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Nationaal representatief naar leeftijd, geslacht en regio.