Tea Latte: Een gezonde variatie op jouw vertrouwde koffie

Mijn dagelijks geluksmomentje: Een Tall Soy Latte, extra heet, – je bent een diva of je bent het niet – bestellen bij mijn starbucks peeps. Toegegeven geen goedkoop geluksmomentje, maar eentje waar ik elke dag met volle teugen van geniet. Een tijdje geleden kreeg ik echter last van een maagontsteking. Oorzaak: Koffie, chocolade en stress. Op dokters verzoek minimaal een maand geen koffie en chocolade. The horror. Na een week droogte moest ik voor mijn mentale gezondheid op zoek naar een vervanger voor mijn ochtendkoffietje. En waar beter te zoeken dan in de thee afdeling! Tea Lattes zijn tegenwoordig helemaal hip. Een tea latte is simpelweg een hele sterke thee met hete, opgestoomde melk. Ik ging op zoek naar de beste alternatieven om mijn coffee craving onder controle te houden.

 

Chai Chai Time!

Een drankje dat je steeds vaker op de kaart ziet staan bij de betere koffiebars: Chai Latte. Vaak ook Masala Chai, gemengde kruidenthee in Hindi, genoemd. Het is een aromatische drank gemaakt van zwarte thee en verschillende kruiden. Er bestaat geen eenduidig recept voor Chai thee, maar de meest gebruikte kruiden zijn kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en peper. Door de vele gezonde eigenschappen van deze kruiden is deze thee echt een boost voor je lichaam. De spicyness zorgt voor die nodige oppepper in de ochtend. In een kleine koffiebar in ‘s-Hertogenbosch vond ik een blikje Chai Tea poeder. Het proberen waard! Oordeel: super smaakvol, lekker zoet en met een pittige nasmaak. Het doet je denken aan de herfst. Ik krijg direct de neiging om op de bank te gaan liggen met een chick flick en zak pepernoten. Enige nadeel van dit poeder… meer dan 84% suiker. Gezien ik geleerd heb dat elk pondje door het mondje gaat, ging ik op zoek naar een minder suikerrijk alternatief. Ik kocht kruiden op de markt en was vastberaden mijn eigen Chai mengsel te maken. Surprise! Het lukte ook nog! Hierbij mijn recept voor een home made suikervrije Chai:

Ingrediënten Chai:

  • 4 tl zwarte thee
  • 1 kruidnagel
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gedroogde gember of 2 cm verse gember
  • 1 peperkorrel
  • 2 tl kardemom peultjes

 

Recept voor Chai Latte

Doe alle ingrediënten in een vijzel en stamp tot je een poeder hebt. Er mogen best wat grotere stukjes tussen zitten. Doe dit poeder in een pannetje met 250 ml water en laat 15 minuten pruttelen. Haal het mengsel door een zeefje en klaar ben je! Je kan meteen een Chai Latte maken, door warme, opgeklopte melk toe te voegen. Het Chai mengsel blijft één week goed in de koelkast. Voor de zoetekauw onder ons: je kan altijd honing of ahornsiroop toevoegen.

 

 

Oh My Matcha!

Hollywood is al langer fan van de green cappucino maar ook in Nederland wint de Matcha Tea steeds meer populariteit. Matcha Tea is een fijn poeder gemaakt van groene theebladeren. Het vindt zijn oorsprong in Japan. Wat deze thee zo gezond maakt is dat je niet enkel een aftreksel van de bladeren drinkt, zoals bij ‘normale’ thee, maar het gehele blad zelf opdrinkt. Matcha thee is hierdoor rijk aan antioxodanten, vitamines en mineralen.

Bij de betere speciaalzaak kun je tegenwoordig Matcha poeder kopen. Zo kocht ik Matcha poeder bij Bagels&Beans (17.20 euro voor 200gr.). Auwtch. It better be good!

 

 

Recept Matcha Tea:

Voeg 1 theelepel Matcha poeder toe aan een bodempje water en zorg dat alle het poeder oplost. Voeg vervolgens de opgeschuimde melk toe en je hebt een prachtig pastel groen drankje. Er wordt vaak aangeraden om met een bamboeborstel de Matcha Tea/Latte te mengen, om klontjes te voorkomen. Ik heb simpelweg het poeder door een zeefje gehaald. Minder fancy, maar even effectief! De Matcha Tea proeft wat bitter, zoals groene thee, maar met een zachtere nasmaak. Deze Tea Latte komt voor mij ver boven de Chai Latte, omdat je bij dit drankje direct de theïne

voelt inwerken. Enige nadeel is dat Matcha thee zo sterk is dat het maagontstekingen kan veroorzaken. Seriously?

Misschien is er toch nog hoop voor mij, gezien er een nieuwe hype zijn weg begint te vinden naar de lage landen: de zwarte Matcha thee uit Korea. Deze zwarte Matcha heeft met een cacao smaak. Win win! Heb ik meteen mijn koffie én chocolade probleem opgelost.

 

Kort samengevat: Mijn zoektocht naar een nieuw geluksmomentje gaat nog even door, maar voor nu gaat een Tea Latte er altijd wel in!

Fun fact: Je kunt een Tea Latte maken met elke soort thee. Zorg gewoon voor een heel sterk thee aftreksel en meng dit met opgeschuimde melk. Starbucks heeft sinds kort zelfs een Tea Latte assortiment met o.a. een Rooibos Latte. Hiermee krijg je zelfs jouw theeleutende schoonmoeder aan de Trendy Tea Latte!