Take-out voor Thuis: Nasi Goreng met Tempeh en Pindasaus

Het is dinsdag.. lange dag op je werk gehad.. geen zin om te koken en je hebt eigenlijk wel heel erge zin om iets te bestellen.. Maar je hebt deze week ook al dat etentje op de planning staan.. en die borrel op vrijdag..dus een beetje gezond zou ook niet verkeerd zijn. Dan heb ik een fantastische oplossing: Nasi Goreng met Tempeh en Pindasaus! Had zo van de toko kunnen zijn, maar nu gewoon lekker uit eigen huis. Ook nog een stukkie goedkoper: Win!

Zelfs restjes

Dit is zo’n recept die je zo makkelijk kan maken als je wilt. In plaats van de zelfgemaakte pindasaus kun je kant en klare gebruiken, net als voorgesneden groentes en in plaats van de tempeh kun je ook gewoon gebakken kip gebruiken. En je kunt er zelfs een restje gekookte rijst mee op maken. Dit gerecht at ik voor de eerste keer in Indonesië en ik heb er daarna thuis vaak nagemaakt!

WAT HEB JE NODIG?

Voor vier personen

VOOR DE NASI GORENG:

  • 2 knoflook teentjes
  • 2 sjalotjes
  • 1 pepertje (naar keuze meer of minder, met of zonder zaden)
  • 1 winterpeen
  • 200 gram Chinese kool
  • 200 gram gebroken sperziebonen
  • 2 theelepels ketjap manis
  • peper en zout
  • Optioneel: 1 eetlepel oestersaus
  • wokolie
  • voor 4 personen rijst, gekookt en afgekoeld (ongeveer 60 gram per persoon)

VOOR DE PINDASAUS:

  • 6 eetlepels ongezouten pinda’s, vermalen in een blender, vijzel of 4 eetlepels pindakaas
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel sambal
  • 50 ml kokosmelk (als je niet van kokosmelk houdt, gebruik dan wat gewone melk)
  • beetje olie om in te bakken

VOOR DE GEBAKKEN TEMPEH:

  • wokolie
  • 1 blok tempeh. Eerst gehalveerd en dan in dunne plakjes gesneden.
  •  

    BEREIDING

    1. Breng als eerste een pan met water aan de kook en bereid de rijst volgens de verpakking.
    2. Verwarm ondertussen de olie in de pan en bak als eerste de tempeh in porties krokant. Laat de tempeh vervolgens uitlekken op een bord met keukenpapier.
    3. Als de rijst gaar is, giet je de rijst af en laat je de rijst in de pan na garen met de deksel eraf.
    4. Voor de pindasaus: verwarm een heel klein beetje olie in een pan en fruit het sjalotje aan en voeg daarna de sambal toe en laat die even mee bakken.
    5. Blus af met de ketjap en voeg na ongeveer een minuut de pindakaas of pindapasta uit de blender toe. Laat alles door de saus smelten en breng de pindasaus aan de kook.
    6. Wanneer de saus aan de kook is gebracht, zet je het vuur lager en kun je de kokosmelk toevoegen.
      Nasi:
    7. Voor de nasi snijd je alle groentes in blokjes/reepjes. Verwarm wat olie en bak de sjalotjes, knoflook, wortel en het pepertje. Als de wortel een beetje gaar is kun je de Chinese kool en sperziebonen toevoegen. Breng op smaak met peper en zout.
    8. Voeg de afgekoelde rijst toe aan de groentes en bak de rijst een minuut of 5. Breng op smaak met de ketjap (en optioneel de oestersaus).
    9. Serveer met de tempeh en de pindasaus. Enjoy!

Liefs, Saskia van The Baking Bucketlist