Steeds minder alcohol: worden we wijzer of gewoonweg ouder?

Valerie woont in Zwitserland, Eline in Amsterdam. Iedere week schrijven ze elkaar over diverse onderwerpen die hen bezighoudt in de column van de week. Van vraagstukken in de liefde tot dilemma’s op het werk. Niets is te gek en niets blijft onbesproken.

Een tijd geleden werd ik ziek: de griep! Het redemie: gezond eten, voldoende slaap en rust. In plaats van een wijntje in de avond, een kop thee en heel veel water. De griep verdween snel en ik voelde me weer kiplekker. Ik merkte echter dat mijn trek in alcohol sterk verminderd bleef. Zo dronk ik op kerstavond maar één biertje en ook Oud & Nieuw ging voorbij met slechts een biertje en een half glaasje champagne.

Een tijd zonder alcohol – ik voel absoluut wat het met mijn lichaam doet. Stiekem schrik ik daar best een beetje van, want het drinken van alcohol was tot nu toe zo in mijn leven verweven. Een glas wijn op terras in de zomer, een verfrissend biertje als apéro, lekker eten met erbij passende wijnen, en daarna cocktails. Niet gedurende de week, maar vaak in het weekend. Eigenlijk stond ik er nooit zo bij stil dat mijn alcoholconsumptie effect had op mijn lichaam. Natuurlijk, ook ik heb wel eens hoofdpijn gehad na een avondje doorzakken, maar het weerhield me nooit van sporten en andere dingen doen.

Toch, sinds ik bijna geen alcohol meer drink merk ik dat ik beter slaap, meer energie hebt en geduld voor andere dingen. Ik voel me letterlijk gezonder, ook al klinkt dit nu misschien een beetje gek. Wat denk jij? Ben ik wijzer geworden of word ik gewoon ouder? Hoe zit het met jou? Herkenbaar?

Liefs,

Hi Val, ziek zijn is inderdaad altijd weer even een reset. Je lichaam heeft het er maar druk genoeg mee, ‘beter worden’. De trek in slechte dingen – waaronder alcohol – vervaagt dan ook snel. En als je dan weer beter bent, dan heb je een mooie kans om dat gezonde eet en niet-drinken-patroon voort te zetten. Toch blijkt dat altijd weer lastig, en verval je snel weer in oude gewoonten.

Maar toch is het de moeite waard om het wel eens te proberen. Want inderdaad, pas wanneer je een tijdje geen alcohol drinkt, merk je pas echt wat het met je lijf doet. Je slaapt vaster, hebt meer energie en je zondag – die is gewoon een dag als alle andere. Nee, dat alcohol niet goed voor je lijf is, dat weten we eigenlijk wel. Maar pas als je het zelf daadwerkelijk ondervindt, dan ben je bereid om je drinkgedrag te veranderen.

Voor mij was er geen ‘reset’ in de vorm van een griepje voor nodig om mijn drinkgedrag eens onder de loep te nemen. De afgelopen maanden reageerde mijn lijf erg heftig op slechts het kleinste glaasje alcohol. Ik deed geen oog dicht, begon ’s nachts steevast te gloeien als een straalkachel, en had na een half glaasje wijn al een hoofdpijntje te pakken. Ik wijt dit aan het ouder worden – en wellicht een veranderende hormoonhuishouding.

Betekent dit alles dat ik het drinken volledig afzweer? Ik denk – ook al drink ik nu al even niet – het niet. Want ondanks de negatieve effecten, kan ik oprecht genieten van dat heerlijke glas wijn bij een avondje uiteten. Dit glas zal echter meer de uitzondering zijn, dan de regel. En daar ben ik eigenlijk best blij mee.