Stedentrip Marseille: street art & shoppen

Marseille staat bekend als een wat rauwe stad met een donker karakter. Het is een plek waar veel culturen samenkomen en een plek waar hard gewerkt wordt in onder andere de vishandel, de logistiek en industrie. Toch leent Marseille zich perfect voor een verrassende stedentrip. Je vindt er veel mooie street art kunstwerken, kunt er leuk shoppen en heerlijk eten bij één van de vele visrestaurants. Een stedentrip Marseille kan wat ons betreft dan ook op de bucketlist.

Rauwe stad aan zee

In Marseille vind je een grote mix aan culturen, iets wat direct opvalt wanneer je Aéroport Marseille Provence verlaat op weg naar de stad. Vanaf het vliegveld neem je eenvoudig de bus of trein om binnen een half uur in het centrum van Marseille te staan. Aan verblijfsaccommodaties is geen gebrek. Huur een Airbnb appartement (bijvoorbeeld Splendid Duplex & amazing view) of strijk neer in een (luxe) hotel. De leukste plek om te verblijven is uiteraard wel zo dicht mogelijk bij de (oude) haven. Hier heb je zicht op de in- en uitvarende boten en zie je hoe de lokalen hun versgevangen vis verkopen.

Kleurige kunstwerken

Marseille is ook een stad vol met kleurrijke schilderingen en verborgen sculpturen. Op diverse plekken vind je de mooiste street art werken van verschillende artiesten. Ieder met een eigen stijl en handtekening. In de straten van Le Panier vind je een veel gefotografeerd werk van kunstenaar Nhobi, bekend van heel wat kunstwerken met een duidelijke signature, en ook artist Manyoly is goed vertegenwoordigd in de stad. Ga op zoek naar deze geheime (of iets minder geheime) plekjes en geniet van deze bijzondere werken.

Cultureel erfgoed

Voor wie denkt dat Marseille op cultureel vlak niet veel te bieden heeft, zal het aanbod verrassen. De afgelopen jaren heeft de Europese Unie veel geld gepompt in de ontwikkeling van de stad en de musea en dat is te zien. Naast splinternieuwe musea zoals MuCEM (Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerrannée) zijn er ook veel bijzondere oude gebouwen in de stad te bezoeken. Zo is de haven met Fort Saint-Jean een echte publiekstrekker. Het fort wert in 1660 in opdracht van Louis XIV gebouwd bij de ingang van de haven met aan de overkant Fort Saint-Nicolas. Met behulp van deze forten kon de haven worden beschermd voor indringers en opstandelingen. Gek feitje: de kanonnen in Fort Saint-Nicolas stonden niet naar buiten gericht, maar op de eigen stad. Dit moest helpen om opstanden van de eigen bevolking te onderdrukken. Fort Saint-Jean is vrij toegankelijk voor publiek. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht op de stad en zee.

Het water op

Marseille ligt aan zee en dat betekent dat in de zomerse hitte het water voor verkoeling kan zorgen. Stap in de haven op een boot en laat je varen langs torenhogen kliffen, kleine omliggende badplaatsjes en verborgen stranden. De beroemde ‘Calanques’ van Marseille zullen je verbazen met hun azuurblauwe zee en verborgen plekken. Een tour boek je bij de rederij in de haven, of je huurt een privé boot met schipper voor een extra lekker dagje uitwaaien op zee. Op de terugtocht naar de haven word je nog eens verwend met een prachtig zicht op de forten van de stad.

Liefde gaat door de maag

Wie op vakantie gaat wilt extra lekker eten. Dat kan gelukkig heel goed in Marseille! Leuk om te weten is dat de stad heel veel restaurants heeft die vernoemd zijn in de Michelingids. Denk aan Le Relais 50, Une table au Sud en La Cantinetta. Houd jij dan ook van een culinair uitje, dan kun je je hart ophalen. Reserveer wel op tijd, het kan erg druk zijn op deze populaire plekken. Naast hoogstaande menu’s kan er natuurlijk ook genoten worden van de lokale keuken. Vergeet absoluut niet te proeven van de bouillabaise en bestel voor de apéro eens een Pastis. Op en top Frans!

Reis & verblijf

Het klimaat

De beste reistijd voor een stedentrip naar Marseille is mei t/m oktober. Houd er rekening mee dat het in juli en augustus hoogseizoen is en dat de prijzen (net als de temperaturen) dan ook hoger zullen liggen. Marseille heeft een mediterraan klimaat wat betekent dat de zomers heet en droog zijn en de winter zacht.

De reis

Vanuit Nederland vlieg je eenvoudig met één van de luchtvaartmaatschappijen naar het vliegveld van de Provence. Vanaf het vliegveld pak je de bus of de trein naar het centrum van de stad.

Het verblijf

Van campings in de buurt van Marseille tot hotels en Airbnb’s, elk type verblijf dat je maar wenst kun je in en rondom de stad vinden. Hieronder onze drie tips:

€€€

Sofitel Marseille Vieux Porte

€€

Hotel Maison du Monde

Sunny Studio Vieux Porte

Benieuwd naar meer tips voor mooie bestemmingen binnen en buiten Europa. Voed jouw wanderlust hier.