Stedentrip: Krakau

Afgelopen maart reisden wij met een vriendengroep naar Krakau in Polen. Deze stad staat waarschijnlijk niet heel hoog op je must see stedentrip lijstje maar is toch zeker de moeite waard om te bezoeken.

Vanaf Eindhoven vlieg in nog geen 1,5 uur naar Krakau. Eenmaal in Krakau kun je vanaf het vliegveld een taxi nemen (30 EUR p.p.) of ga je mee in de stadsbus (1,30 p.p.) zodat je binnen een half uur in Krakau City bent. In Krakau vind je de Grote Markt als centraal punt. De Grote Markt is omgeven door terrassen, cafe’s, winkels en marktkramen met tradtionele Poolse producten. Op de Grote Markt bevindt zich de Mariakerk. Je verwacht elk uur het luiden van klokken, maar hier is het anders. Elk uur komt er een trompettist een riedeltje spelen vanuit het bovenste raam. Een erg leuk gezicht en je hoort het door de hele stad. Krakau zit vol met mooie en goedkope hotels. In een hotel aan de rand van de binnenstad loop je in 3 minuten naar de markt. Onbijten kun je beter doen rondom de markt als in je hotel omdat het rondom de grote markt lekkerder én goedkoper ontbijten is. Voor meer tips check je uiteraard Tripadvisor ter plaatse :).

Must sees

Auschwitz is de grootste trekpleister voor deze stad maar er is natuurlijk nog meer.

Wielicka Zoutmijnen
De zoutmijn Wieliczka is een van de oudste mijnen ter wereld die nog steeds in werking is en staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Een ondergrondse route van 3,5 km leidt door een ongelooflijke wereld van zouten gangen, kamers en zalen met unieke beelden.1993

Stadstour
Tijdens de stadstour leer je veel over de geschiedenis van Polen en ongebruikelijke symbolen en tradities. Op alle hoeken van het de grote markt vindt je een gids welke je deze tour kan bieden. Krakau heeft als oude stad zijn schoonheid te danken aan zijn oorspronkelijke middeleeuwse straat, prachtige architectuur en de unieke sfeer dat Krakau onderscheid van de rest van Polen.

Fabryka Schindlera
Fabryka Schindlera beter bekend als de Schindlerfabriek, is een museum over Krakau gedurende de bezettingstijd door de Nazi’s tussen 1939 en 1945. Het museum opende in het najaar van 2008 en is gevestigd aan ulica Lipowa 4 (Lindenstraat 4) in Zablocie, de fabriekswijk van Krakau. Het museum is vernoemd naar Oskar Schindler, die de eigenaar was van de fabriek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Schindler werd beroemd om zijn inzet voor de joodse bevolking van Krakau. Zijn verhaal is in verfilmd in 1993 als Schindler’s List, een film van Steven Spielberg.

Eten en drinken

Camelot is een knus restaurantje met een vintage look. De keuze is er reuze en alles wordt zo vers ingekocht dat het voor kan komen dat jouw keuze net op is… Maar dat maakt het eten er absoluut niet minder om. De bediening is hier zeer vriendelijk en terwijl je in de restaurant van je lekkere gerecht geniet, geniet je ook van de rust in dit restaurant om je heen. Indien je low budget uit eten wilt gaan is dit ook een goede plek!

Uitgaan

Het uitgaansleven in Krakau is anders zoals die in Nederland. Doordat er veel studenten en toeristen in deze stad zijn is het vaak gezellig tot diep in de nacht. De meeste clubs en cafe’s sluiten niet voor 4.00 uur en dus heb je lekker lang de tijd! Er is een grote keuze aan clubs en pubs in Krakau en veel van deze clubs en pubs zitten zelfs onder de grond.

Ondanks dat er in en rondom Krakau veel gebeurd is, is deze stad als citytrip zeker een aanrader! Een goede stedentrip voor weinig geld.