Stamppot time!

Officieel is het nog herfst maar door het winterse weer krijg ik weer enorme zin in stamppot! Ieder seizoen heeft zo haar charmes: in de zomer genieten we van heerlijke lichte salades, gegrild vlees en zomerse sapjes. De winter is misschien wat minder goed voor de lijn, maar dat mag de pret niet drukken om toch die heerlijke stamppotten te maken en natuurlijk op te eten! 🙂
De laatste jaren zie ik steeds meer vernieuwde variaties voorbij komen als toevoeging op de traditionele stamppot. Persoonlijk hou ik meer van de ‘klassiekers’,  dus daarom hier kort mijn top 3 op een rijtje:

1. Andijviestamppot met spekjes & zelfgemaakte gehaktbal

Mijn favoriet met stip op nr. 1: de andijviestamppot!
Schil de aardappelen en kook deze vervolgens gaar. Ondertussen kun je beginnen met de gehaktballen: meng het rundergehakt met een ei, paneermeel en heel belangrijk: Verstegen kruidenmix voor het lekkerste balletje (zo heet het echt!). Laat de gehaktballen lekker sudderen in een braadpan en voeg evt. wat extra jus toe.
De gekookte aardappelen stampen met een klontje boter & een scheutje melk. Vervolgens stamp je de rauwe andijvie erdoorheen + de uitgebakken spekjes. Als laatste kun je nog wat nootmuskaat, zout/peper naar smaak toevoegen.

www.skoopboskoop.nl

2. Wortelstamppot met speklapjes(hutspot)

Schil de aardappelen en doe ze in een pan met water. Je kunt ervoor kiezen om zelf wortels en uien te snijden, maar zelf vind ik het lekker makkelijk om dit kant en klaar (wel vers) te kopen in een zak bij de supermarkt. Deze groenten leg je bovenop de aardappelen en kook dit samen gaar in ongeveer 20 min. Ondertussen bak je de speklappen in een koekenpan, lekker knapperig tot ze goudbruin van kleur zijn. Stamp daarna de aardappelen, uien en wortels door elkaar met een scheutje melk en een klontje boter.

3. Zuurkoolstamppot met Unox rookworst

Natuurlijk mag de Unox rookworst in dit rijtje van klassiekers niet ontbreken.
Schil de aardappelen en doe ze in een pan met water. Let op: doe de zuurkool in een aparte pan. Wanneer je de zuurkool bij de aardappelen in één pan doet, worden de aardappelen namelijk niet gaar. De zuurkool gaat in een klein laagje water, en kook deze in 30 min. gaar. Het laatste kwartier kun je de rookworst in plastic verpakking erboven op leggen om mee te verwarmen. Ondertussen nog wat gerookte spekreepjes uitbakken.
Stamp alles door elkaar, met natuurlijk weer het klontje boter en scheutje melk.

Smakelijk eten en geniet van deze heerlijke winterse maaltijden!