Spannend recept: ijs met olijfolie

IJs met olijfolie? Dat klinkt als een vreemde combinatie. Maar niets is minder waar! Ik ben Melanie en deze week geef ik je inspiratie voor een feestelijk dessert met een Spaans tintje: Señorios de Relleu – Delicate coupe. Ik ben gek op de mediterrane keuken en verzin dan ook iedere keer weer nieuwe recepten met mijn Señorios de Relleu olijfolie. Een verrassend recept voor de aankomende feestdagen. Bovendien kun je eindeloos variëren op het basisrecept dat ik hieronder met jullie deel. Ik ben heel benieuwd hoe jullie het vinden smaken!

Wat heb je nodig?

  • Olijfolie zoals Señorios de Relleu – Delicate Coupage
  • Vanille ijs
  • Zeezout
  • Optioneel: rozemarijn
  • 50 gr amandelschaafsel
  • 100 gr suiker
  • 20 ml water
ijs met olijfolie

De bereiding

Karamelkrokantjes

We starten met het maken van de karamelkrokantjes die als kers op de taart zullen dienen bij deze Delicate Coupe. Verdeel het amandelschaafsel op een bakplaat en rooster deze kort in een voorverwarmde oven (zo’n 170 graden Celsius). Verwarm ondertussen de suiker met het water in een pannetje op laag vuur (niet roeren). Breng het mengsel aan het koken en wacht tot het een goudbruine kleur krijgt. Pas op dat het geheel niet aanbrandt! Is het mengsel op kleur dan voeg je de amandelschaafsel toe en roer je deze er kort doorheen. Stort het mengsel op een bakplaat met bakpapier en laat de plaat afkoelen. Vervolgens breek je de plakkaat in kleinere stukken ter decoratie van de ijscoupe. Let ook hier op je vingers, want de karamel kan verrassend scherp zijn.

IJscoupe

Natuurlijk kun je zelf vanille-ijs maken, maar vanille-ijs van de supermarkt kan ook zeker voldoen voor dit overheerlijke spannende toetje. Zorg voor een aantal mooie glazen, of bordjes waarin / -op jij het dessert wilt opdienen. Schep twee bolletjes vanille-ijs op het bordje. Mix in een beker een goede scheut olijfolie met een snufje zeezout en eventueel wat rozemarijn. Let op, gebruik voor dit recept enkel en alleen de beste olijfolie. Hier kraak of maak je het recept mee. Verspreid het mengsel als een sausje al naar gelang smaak over het ijs en top af met een snufje extra zeezoutkorrels. Prik een karamelkrokantje in de coupe of leg een aantal kleine stukjes naast de bollen ijs. Ready to serve!