Wedden dat jij wel eens gewokt hebt? Deze manier van koken is niet voor niets razend populair. De supermarkten hebben hun groentenassortiment er zelfs op aangepast: van Japanse wokgroenten tot Thaise roerbakmix. Wokken is lekker én gezond en bespaart naast een hele hoop tijd in de keuken ook nog eens in de portemonnee. Wij verzamelden 3 heerlijke wokgerechten voor een snelle en goedkope hap op tafel.
Chinese Beef
De wok is al eeuwenlang een essentiële pan in de Chinese keuken. Van de traditionele pan voor op het vuur tot een keramische wok; door de veelzijdigheid van de pan creëer je eenvoudig de lekkerste wokgerechten, zoals dit eenvoudige noedelrecept. Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 300 gram biefstukreepjes
- 300 gram eiernoedels
- 150 gram sugar snaps
- 150 gram Bimi
- 1 lenteuitje
- 1 teen knoflook
- Zonnebloemolie
- Oestersaus
Bereiding
- Verwarm een aantal eetlepels zonnebloemolie in de wokpan. Zodra de olie op temperatuur is bak je hierin de geperste teen knoflook en schroei je de biefstukreepjes dicht tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn.
- Kook ondertussen de eiernoedels volgens de instructie op de verpakking gaar.
- Voeg aan de wokpan de sugar snaps, bimi en oestersaus toe en roerbak het geheel enkele minuten goed door.
- Laat de gekookte eiernoedels iets uitdampen en meng ze met de groenten en het vlees.
- Serveer het gerecht uit in een diep bord met ringetjes lenteui als topping
Japanse Teriyaki kip
Teriyaki (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (teri) krijgt (bron: wikipedia). De smaak van deze marinade is zo goed bevallen, dat het geresulteerd heeft in de populaire Teriyaki sauzen. De basis voor veel eenvoudige wokgerechten, waaronder deze Japanse Teriyaki kip. Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 300 gram blokjes kipfilet
- 160 gram teriyaki saus
- 2 el sesamzaadjes
- Japanse roerbakgroenten
- 300 gram rijst (75 gram per persoon)
- Zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding
- Verwarm een aantal eetlepels zonnebloemolie in de wokpan. Zodra de olie op temperatuur is bak je hierin de geperste teen knoflook en kipblokjes gaar.
- Voeg hieraan de teriyaki saus toe en schep het geheel 2 minuten lang regelmatig om.
- Bak met de kip vervolgens ook de Japanse roerbakmix mee.
- Rooster in een koekenpannetje 2 eetlepels sesamzaadjes bruin.
- Serveer de kip en de groenen met rijst en bestrooi met de bruin gebakken sesamzaadjes.
Thaise Pad Thai
Pad Thai, een echte klassieker uit de Thaise keuken en misschien wel de populairse van de wokgerechten. Je kunt kiezen voor een variant met kip, garnalen of tofu. Net wat jij lekker vindt. Wat heb je nodig voor een Pad Thai voor 4 personen?
Voor de basis
- 300 gram kipfilet (of garnalen)
- 6 eetlepels sojasaus
- 2 tenen knoflook
- 500 gram Thaise roerbakgroenten
- 4 eieren
Voor de saus
- 100 ml water
- 6 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel tamarinde pasta
- 1 rode peper
Voor de topping
- Grofgehakte pinda’s
- 2 limoenen
- Verse koriander
Bereiding
- Snijd de kip in blokjes en laat deze marineren in 6 eetlepels sojasaus en de uitgeknepen tenen knoflook. Geen trek in kip, kies dan voor garnalen of tofu.
- Bereid in een pannetje de Pad Thai saus: verwarm het water en voeg daaraan toe de vissaus, de bruine basterdsuiker, de tamarinde pasta en de peper (in reepjes gesneden en pitjes verwijderd).
- Kook de rijstnoedels volgens de verpakking gaar.
- Verhit de wokpan en bak de kip (garnalen of tofu) in wat zonnebloem olie goudbruin.
- Voeg hieraan de groenten en de gekookte noedels toe en roer goed door.
- Voeg aan het mengels in de pan de 4 eieren toe en roer het geheel door tot de eieren gaar zijn.
- Nu is het tijd om de saus er doorheen te scheppen!
- Serveer het gerecht uit met wat schijfjes limoen en een handje grofgehakte pinda’s.